Ο Τατάρ θεωρεί δεδομένη την αναγνώριση του ψευδοκράτους και απαιτεί επιβεβαίωση από την ελληνική πλευρά

Δεν είναι ανοικτή για παζάρεμα η κυριαρχία μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη λύση δύο κρατών, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε συνάντηση του με τη διαπραγματευτική του ομάδα

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του ανέφερε πως δεν θέτει ως όρο την αναγνώριση του ψευδοκράτους για έναρξη διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού, αλλά απαιτεί την επιβεβαίωση της κυριαρχίας τους, λέγοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «αν θέλει να αρχίσει διαπραγματεύσεις, να επιβεβαιώσει την κυριαρχία μας».

Στην συνάντηση του με τη διαπραγματευτική του ομάδα επανέλαβε την θέση του ότι πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι «να σύρει την τουρκική πλευρά σε διαπραγματεύσεις για λύση ομοσπονδίας, να αφανίσει τους Τούρκους της Κύπρου εντός της ΕΕ με τις θέσεις για κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και την ελεύθερη εγκατάσταση ώστε να εκδιώξει την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο».

«Δεν είναι ανοικτή για παζάρεμα η κυριαρχία μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη λύση δύο κρατών και την ενίσχυση της τδβκ [ενν. του ψευδοκράτος]».

Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί μειονότητα τους Τουρκοκύπριους. «Δεν είναι ανοικτή για παζάρεμα η κυριαρχία μας. Είμαστε ίσοι ιδρυτικοί εταίροι του κράτους που ιδρύθηκε το 1960. Η κυριαρχία μας πηγάζει από τα εγγενή μας δικαιώματα. Δεν θέτουμε ως όρο την αναγνώριση για έναρξη διαπραγματεύσεων. Ζητούμε την επιβεβαίωση της κυριαρχίας μας. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να αρχίσει διαπραγματεύσεις, να επιβεβαιώσει την κυριαρχία μας. Αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, είναι σημαντικό να είναι ελεύθερης διαπραγμάτευσης και να είναι αμοιβαία αποδεκτή, όπως στην εθιμοτυπία των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή να είναι μια μορφή συμφωνίας που να καθίσουν οι δύο λαοί ελεύθερα, να κάνουν το παζάρεμά τους και φτάσουν οικειοθελώς σε μια συμφωνία με τη θέλησή τους».

Για την συνάντησή του με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, ανέφερε ότι της είπε πως για να υπάρξει κοινό έδαφος θέλουν την υλοποίηση απευθείας πτήσεων από και προς το ψευδοκράτος και απευθείας εμπορίου, καθώς και άρση των λεγόμενων «εμπάργκο» στον αθλητισμό. Ισχυρίστηκε ότι η κυρία Ολγκίν επέδειξε κατανόηση σε αυτό το αίτημά τους, το οποίο όμως δεν έγινε αποδεχτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Αναφερόμενος στο περιουσιακό, είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι άφησαν στις ελεύθερες περιοχές περιουσίες 500.000 στρεμμάτων οι περισσότερες από τις οποίες είναι παραθαλάσσιες και αξίζουν δισεκατομμύρια στερλίνες. Επέκρινε δε τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς έναντι αλλοδαπών που επενδύουν στα κατεχόμενα.

«Παρακάμπτουν την επιτροπή ακίνητης περιουσίας που θεσπίστηκε με απόφαση του ΕΔΑΔ, η οποία βρίσκεται εντός του διεθνούς δικαίου, και κάνουν συλλήψεις, όσων προβαίνουν σε αγοραπωλησίες. Αυτή η υπόθεση μπορεί να επιλυθεί στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας, με ανταλλαγή, επιστροφή και αποζημίωση. Πώς θα βρεθεί κοινό έδαφος σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Υπάρχει μια μεγάλη αδικία» είπε.

Υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να αφανίσει την αποτελεσματικότητα της επιτροπής ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η λεγόμενη «κυβέρνηση» του κατοχικού καθεστώτος έκανε βήματα για να πληρωθούν αποζημιώσεις 68 εκατομμυρίων στερλινών για φακέλους που κατέληξαν μέχρι το 2021.

Λευκωσία: Στην διάθεση του Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε δικές του δηλώσεις ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι στη διάθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, με ειλικρινή βούληση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η άρση του αδιεξόδου να επέλθει το συντομότερο δυνατόν.

Ερωτηθείς κατά πόσο η κυβέρνηση έχει οποιαδήποτε ενημέρωση για τις προθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες μετά και την υποβολή της έκθεσης της προσωπικής του απεσταλμένης, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «η τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι από τον Εκπρόσωπο Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, ότι ο Γενικός Γραμματέας, αφού μελετήσει την έκθεση της κυρίας Ολγκίν και αξιολογήσει και τις συστάσεις της ιδίας, θα καλέσει τους ηγέτες να τους ενημερώσει για τις δικές του αποφάσεις ως προς τα επόμενα βήματα τα οποία θα ληφθούν στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Εμείς, για ακόμη μια φορά θα επαναλάβουμε ότι, είμαστε στη διάθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, με ειλικρινή βούληση να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε αυτή η άρση του αδιεξόδου να επέλθει το συντομότερο δυνατόν», είπε.

Επίσημη επίσκεψη του Νίκου Δένδια

Την Δευτέρα, 50η επέτειο από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 για ανατροπή του Μακαρίου, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Κύπρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο του Βασίλη Πάλμα και θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.



Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Καύσωνας μέχρι τις 19 Ιουλίου - Έως 43 βαθμούς Κελσίου θα δείξουν τα θερμόμετρα

Βρετανία: Ο δράστης του μακελειού με τη βαλλίστρα μπορεί να κράτησε για ώρες ομήρους τις 3 γυναίκες πριν τις σκοτώσει

CNN: Ομπάμα και Πελόζι ανησυχούν για τον Μπάιντεν, αλλά δεν μπορούν να τον πείσουν να αποσυρθεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr