Το παρασκήνιο της άδειας ορκωμοσίας στον Μπελέρη - Οι πιέσεις στα Τίρανα και το ραντεβού στο ΝΑΤΟ

Το παρασκήνιο της άδειας ορκωμοσίας στον Μπελέρη - Οι πιέσεις στα Τίρανα και το ραντεβού στο ΝΑΤΟ

O εκλεγμένος ευρωβουλευτής της ΝΔ θα πετάξει τη Δευτέρα για Στρασβούργο για την ορκωμοσία του μετά θα ψηφίσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη πενταετία στην Κομισιόν

mpeleris_arthrou
Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, την ερχόμενη Δευτέρα, λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι, ο Φρέντι Μπελέρης θα κάνει την πρώτη του δήλωση ως εκλεγμένος ευρωβουλευτής της ΝΔ στις κάμερες των τηλεοπτικών σταθμών, στην αίθουσα αφίξεων του «Ελευθέριος Βενιζέλος», λίγο πριν επιβιβαστεί στην πτήση του για το Στρασβούργο, όπου θα ορκιστεί ευρωβουλευτής και μετά θα ψηφίσει και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη πενταετία στην Κομισιόν.

Η απόφαση της Αλβανίας να δώσει πενθήμερη άδεια από τις φυλακές του Φιέρι στον εκλεγέντα δήμαρχο Χειμάρας δεν ήρθε εύκολα και ήταν προϊόν ελληνικών και ευρωπαϊκών πιέσεων. Το μήνυμα ήταν κοινό: δεν είναι νοητό εκλεγμένος ευρωβουλευτής να μην ορκιστεί στο Στρασβούργο αναλαμβάνοντας τη θέση του, ιδίως όταν κρατείται σε ένα υπό ένταξη στην Ε.Ε. κράτος. Άλλωστε, εκτίοντας την ποινή που του έχει επιβάλλει και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ο κ. Μπελέρης θα βγει από τη φυλακή ούτως ή άλλως το φθινόπωρο, συνεπώς δεν υπήρχε κανένα όφελος για την Αλβανία να επιμένει στην κράτησή του.

«Έγινε το αυτονόητο το οποίο δεν συμβαίνει πάντα. Τώρα έχουν προκηρυχθεί νέες εκλογές στην Χειμάρρα και θέλουμε να είναι ελεύθερες και δικαιες», σχολίαζε στον απόηχο της αλβανικής απόφασης κυβερνητική πηγή. Η ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν σαφής, χωρίς, βεβαίως, να υπάρχουν και πανηγυρισμοί, μετά τα όσα έχουν γίνει που έχουν οδηγήσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις σε «βαρομετρικό χαμηλό».

Οι διεργασίες

Οι Αλβανοί, πάντως, δεν οδηγήθηκαν στην απόφαση αυτή ως αποτέλεσμα μιας…λογικής διεργασίας. Υπήρξαν, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο protothema.gr, εντατικές διεργασίες από ελληνικής μεριάς. Αυτές έγιναν και στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, τον Γιώργο Γεραπετρίτη και την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση Μητσοτάκη-Ράμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον δεν υπήρξε. Πρωθυπουργικοί συνεργάτες, όμως, υπενθύμιζαν ότι, μετά το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει την αισιοδοξία του ότι θα δοθεί στο τέλος άδεια στον κ. Μπελέρη, προκειμένου να ορκιστεί. Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, οι διεργασίες για την παροχή της άδειας εντατικοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες, ενώ η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως επισφραγίστηκε σε σύντομο τετ-α-τετ που είχε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Αλβανό ομόλογο του Ίλι Χασάνι, ο οποίος είχε προφανώς πολιτική εξουσιοδότηση από τον κ. Έντι Ράμα.

Βεβαίως, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μπελέρης έχει καθαιρεθεί από δήμαρχος Χειμάρας, η Αθήνα έχει στραμμένο το βλέμμα της στις επικείμενες εκλογές για τη δημαρχία της 4ης Αυγούστου.


Ειδήσεις σήμερα:

Θερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά προαιρετικά τα μαγαζιά την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Παππούς έκανε βουτιές στην πισίνα συγχωριανής του και την απείλησε με σουγιά όταν του το απαγόρευσε

«Καρότο και μαστίγιο» από το υπουργείο Υγείας για να καλυφθούν οι ελλείψεις γιατρών σε 14 νοσοκομεία της χώρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης