Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης: Συγκατοίκηση και ρήξη, από τον Καραμανλή στον Σαρτζετάκη

Η σειρά του protothema.gr από τους Παντελή Καψή και Πάνο Λουκάκο, με ιστορίες της Μεταπολίτευσης, που γίνεται 50 ετών

To «μεγάλο κόλπο» του Ανδρέα Παπανδρέου με την προεδρία της Δημοκρατίας λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του 1985, τις οποίες κέρδισε ανανεώνοντας την θητεία του στην πρωθυπουργία, απέναντι στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο οποίος είχε εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ το 1984, μετά από την αποχώρηση του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Ο Παπανδρέου είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα πρότεινε για άλλη μία θητεία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά στο παρασκήνιο βολιδοσκοπούσε και άλλους για το αξίωμα. Ο Πάνος Λουκάκος διηγείται ότι την ώρα που συνεδρίαζε η Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ για να αναδείξει τον υποψήφιο που θα πρότεινε για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο Πέτρος Μολυβιάτης τον διαβεβαίωνε ότι ο Μένιος Κουτσόγιωργας, ο Νο2 της τότε κυβέρνησης, είχε συμφωνήσει σε όλα με τον ίδιον ως προς τα τεχνικά της εκλογής.

Ωστόσο, μετά από λίγα λεπτά ένας απλός αστυφύλακας της Βουλής, τον ενημέρωνε ότι άλλος θα ήταν ο υποψήφιος που θα πρότεινε το ΠΑΣΟΚ - είχε φτάσει η στιγμή του Χρήστου Σαρτζετάκη, που είχε γίνει διάσημος ως ο ανακριτής της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

Δείτε το 8ο επεισόδιο της σειράς:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr