Κυριάκος Μητσοτάκης: «Γκάζι» στην καθημερινότητα - Σε πρώτο πλάνο δημογραφικό και υγεία

H κυβέρνηση τρέχει και τα πρόγραμμα για την παροχή στέγης - Αντίστροφη μέτρηση και για τις αλλαγές στους γενικούς γραμματείς

Η ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου και ο «καθαρός» πολιτικός ορίζοντας ωθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επικέντρωση στα ζητήματα της καθημερινότητας. Αυτό που αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση είναι ότι η αναστροφή της κατάστασης περνά μέσα από γρήγορες «νίκες» στα μέτωπα που απασχολούν τους πολίτες άμεσα, εξ ου και η ρητή πολιτική ντιρεκτίβα στα υπουργεία είναι να πατήσουν το «γκάζι», ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει ρήξεις.

Η επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ θα δώσει και πάλι το «τέμπο», ενώ προοδευτικά έχει ξεκινήσει και μια προετοιμασία για την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που προέρχονται και από την Ευρώπη, στην κυβέρνηση υπάρχει η αίσθηση της αναγκαιότητας για αλλαγή ρότας με αφετηρία τη ΔΕΘ, οπότε θα γίνει μια προσεκτική επεξεργασία, ώστε οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού να είναι και ρεαλιστικές, αλλά και ουσιαστικές για τους πολίτες.

Πρωτοβουλίες για την οικογένεια

Ένα ζήτημα, στο οποίο η κυβέρνηση έχει στρέψει την προσοχή της, είναι τα θέματα της οικογένειας, αλλά και της στέγης. Προ ολίγων ημερών έλαβε χώρα σύσκεψη για την πορεία της στεγαστικής πολιτικής, καθώς εξετάζεται ο σχεδιασμός του προγράμματος «Σπίτι Μου 2» που θα αφορά και ζευγάρια 40-50 ετών. Η κυβέρνηση έχει αιτηθεί την αποδέσμευση πόρων από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 2 δισ. ευρώ, με το επιχείρημα ότι μπορεί να χαθούν τα χρήματα, αν δεν αξιοποιηθούν άμεσα. Η απάντηση των Βρυξελλών εκκρεμεί και δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τον Σεπτέμβριο, συνεπώς, το πρόγραμμα θα βγει «στον αέρα» στο καλύτερο σενάριο στο τέλος του έτους.

Παράλληλα, οριστικοποιούνται οι αλλαγές στο πρόγραμμα Ανακαινίζω-Νοικιάζω, ώστε να ανέβει το ποσό της επιδότησης από τα 4.000 στα 6.000 ευρώ για εργασίες επισκευής σε κλειστά διαμερίσματα, ώστε αυτά να μπουν στη συνέχεια στην αγορά προς ενοικίαση. Τέλος, στην προαναφερθείσα σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, έγινε επισκόπηση και των προετοιμασιών για το πρόγραμμα της Κοινωνικής Αντιπαροχής, την αξιοποίηση δηλαδή οικοπέδων της ΔΥΠΑ με στόχο την ανέγερση κατοικιών και στη συνέχεια την ενοικίαση των διαμερισμάτων αυτών, ενδεχομένως και με option αγοράς.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο Εθνικό Σχέδιο για το δημογραφικό. Προ εβδομάδων έγινε και σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα, ενώ εξετάζονται σοβαρές παρεμβάσεις με άξονα τα παιδιά. Στο τραπέζι είναι η αύξηση του επιδόματος τέκνων, αλλά και κινήσεις για την ουσιαστική εξίσωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους-όχι όμως ως προς τη φορολογική κλίμακα. Τέλος, εξετάζεται και η επιπρόσθετη παροχή κινήτρων και για το πρώτο και για το δεύτερο παιδί, με δεδομένες τις αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις.

ΕΣΥ και ακρίβεια

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Υγείας η θερμοκρασία έχει χτυπήσει «κόκκινο» λόγω της ανοιχτής σύγκρουσης του Άδωνι Γεωργιάδη με τους ιδιώτες ιατρούς, καθώς ο υπουργός εμφανίζεται ένα βήμα πριν την ενεργοποίηση του νόμου Πλεύρη, ώστε να καλυφθούν εφημερίες σε νοσοκομεία και έτσι θα κληθούν, λόγω έκτακτων συνθηκών, ιδιώτες ιατροί να συνδράμουν στο ΕΣΥ. Όπως είναι φυσικό, η επιμονή του κ. Γεωργιάδη τον έχει φέρει σε αντιπαράθεση με τους ιατρικούς συλλόγους, αλλά και με τους ιδιώτες ιατρούς μεμονωμένα, πλην όμως και από τη μεριά του υπουργείου Υγείας διαμηνύεται ότι η κατάσταση, με τα δεδομένα και διαχρονικά κενά που υπάρχουν σε αρκετές ειδικότητες, έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση υπάρχει επιφυλακή για μια σειρά ακόμα θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες. Φερ' ειπείν, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στραμμένο το βλέμμα του στις διακυμάνσεις των τιμών του ρεύματος που προοιωνίζονται σημαντικές ανατιμήσεις στα τιμολόγια και τον Αύγουστο, λόγω των αυξήσεων στη χονδρική. Την Παρασκευή, ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης επεσήμανε μεν ότι εκτιμά πως η κατάσταση θα παρουσιάσει ύφεση, αν αυτό, όμως, δεν συμβεί, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιας παρέμβασης, λέγοντας ότι η κατάσταση θα εξεταστεί.

Εκτός του ρεύματος, η κυβέρνηση έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που έχουν «εκτοξευτεί» και φέτος, με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο να επισκέπτεται την Παρασκευή την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία διερευνά τις πρακτικές των εταιριών. Ο κ. Θεοδωρικάκος έχει έτοιμη τροπολογία για ενίσχυση της Επιτροπής με επιπρόσθετο προσωπικό, ενώ αναμένεται να φανεί, αν το υπουργείο Ναυτιλίας θα κάνει κάτι παραπάνω πέρα από ένα προαναγγελθέν παρατηρητήριο τιμών.

Ανασχηματισμός στους γενικούς γραμματείς

Τις επόμενες μέρες, παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να πάρει αποφάσεις και για περαιτέρω παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα ως προς τους γενικούς γραμματείς. Όσο ο κ. Μητσοτάκης απουσίαζε στις ΗΠΑ, οι προετοιμασίες στο Μαξίμου ήταν εντατικές και γι’ αυτό το ζήτημα. Υπό κατάρτιση είναι μια shortlist με αλλαγές, ενώ την προετοιμασία κάνουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος που παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο, μαζί με τον Θανάση Νέζη.

Με βάση τις πληροφορίες, οι αλλαγές θα είναι σημαντικές, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν και λίγες καραμπόλες, με μετακινήσεις γενικών γραμματέων από υπουργείο σε άλλο υπουργείο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο μικροσκόπιο των αλλαγών θα βρεθούν τα υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μετανάστευσης και Ασύλου, Υγείας, Εργασίας, ενδεχομένως και το Ανάπτυξης. Αρκετοί γενικοί γραμματείς είναι για αρκετά χρόνια στις θέσεις τους και εκτιμάται ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται «βιλαέτια», άλλοι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι αλλαγές θα συνδέονται και με τον πρόσφατο ανασχηματισμό, καθώς, όπως το θέτει κυβερνητικό στέλεχος, «αν κάτι δυσλειτουργούσε, δεν ήταν ευθύνη μόνο του υπουργού».

Οι αλλαγές θεωρούνται θέμα χρόνου, είναι πιθανό να γίνουν και αυτή την εβδομάδα, εφόσον ο πρωθυπουργός δώσει το «πράσινο φως» , σε αντίθετη περίπτωση οι εξελίξεις μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα, μετά τα ταξίδια Μητσοτάκη στο Λονδίνο την Πέμπτη για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα και στην Κύπρο το Σάββατο, προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση που διοργανώνει η Κυπριακή Προεδρία για τη «μαύρη επέτειο» των 50 ετών από την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ισπανία, 2-1 την Αγγλία στον τελικό με ήρωα τον Ογιαρθάμπαλ - Δείτε τα γκολ

Νέα στοιχεία από το FBI για τον δράστη της απόπειρας δολοφονίας Τραμπ - «Έδρασε μόνος, δεν είχε πρόβλημα ψυχικής υγείας»

Τα λόγια του κουμπάρου στον 43χρονο πριν σκοτώσει την Αρετή στην Αμφιλοχία - «Μην κάνεις καμιά βλακεία»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr