Σκευωρία Novartis: Σφοδρές αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη ότι οι ψευδομάρτυρες έκρυβαν λύτρα 56 εκατ. ευρώ

Σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μετά το δημοσίευμα από το Πρώτο ΘΕΜΑ - Μαρινάκης: Γιατί φοβούνται να βγουν οι κουκούλες αν το αποφασίσει η δικαιοσύνη; - Αρχικά «όχι» και μετά «όλα στο φως» από τον ΣΥΡΙΖΑ για το ξεκουκούλωμα

Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις και πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί το δημοσίευμα του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» που αποκαλύπτει πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες της σκευωρίας Novartis μοιράστηκαν 56 εκατ ευρώ.



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε ανακοίνωση του το πρωί της Κυριακής ανέφερε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει στον αρμόδιο εισαγγελέα να επανεξετάζει οποιαδήποτε στιγμή το καθεστώς προστασίας μαρτύρων και πως μετά τις νέες αποκαλύψεις η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει αν θα διατηρήσει την «κουκούλα» στους πρωταγωνιστές της σκευωρίας. Να βγουν οι κουκούλες ζήτησαν με ανακοινώσεις τους και τα δύο θύματα της σκευωρίας Αδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος.

Παράλληλα, στελέχη της κυβέρνησης αλλά και ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπενθυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 επέλεξε να μετατρέψει το υπαρκτό σκάνδαλο της Novartis με τις δωροδοκίες ιατρών σε σκευωρία κατα των πολιτικών του αντιπάλων, σημειώνοντας ότι αγωγή κατά του φαρμακευτικού κολοσσού από το Ελληνικό Δημόσιο κατατέθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2022.

«1. Οι μάρτυρες αποδείχθηκε ότι είπαν ψέματα για τα πολιτικά πρόσωπα και για αυτό η υπόθεση αρχειοθετήθηκε 2. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε διεκδίκησε ποτέ χρήματα για το ελληνικό δημοσιο. Ως υπουργός άσκησα τη μοναδική αγωγή του δημοσίου κατά της NOVARTIS 3. Η ανακοίνωση αποδεικνύει το άγχος να αποκαλυφθούν οι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ που έβαλαν τους μάρτυρες να πουν ψέματα και έστησαν τη σκευωρία 4. Το πού θα μοιραστούν τα εκατομμύρια έχει ενδιαφέρον» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης σε ανάρτηση του.



Παύλος Μαρινάκης: Τώρα η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει - με βάση και τα νέα δεδομένα - αν θα βγουν οι κουκούλες

«Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" επιβεβαιώνει πανηγυρικά όσα υποστηρίζαμε από την πρώτη στιγμή. Ότι το "σκάνδαλο Novartis", ήταν μια ενορχηστρωμένη αλλά πολύ κακοστημένη σκευωρία που κατέρρευσε με πάταγο, με στόχο την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει χαρκτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπoς για να προσθέσει στη συνέχεια: «Tώρα η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει - με βάση και τα νέα δεδομένα - αν θα βγουν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για να δώσουν και εκείνοι εξηγήσεις για τα έργα και τις ημέρες τους αλλά και τους καθοδηγητές τους».

Γεωργιάδης: Οι μάρτυρες της Novartis δεν δικαιούνται προστασίας γιατί είχαν ίδιο όφελος - Να βγουν οι κουκούλες

Άμεση αντίδραση υπήρξε και από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος υπήρξε θύμα της σκευωρίας που έστησε ο «μηχανισμός Ρασπούτιν».

Ο κ. Γεωργιάδης σε ανάρτησή του τονίζει πως ο νόμος για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος «ρητώς ορίζει, ότι για να λάβει κάποιος αυτή την προστασία δεν μπορεί να αποβλέπει σε ίδιον όφελος. Η διάταξη ξεκάθαρη και δεν σηκώνει αμφισβήτηση, ούτε Δικαστική Κρίση» ενώ σε άλλο σημείο προσθέτει «δεν είναι πλέον στην διακριτική ευχέρεια κανενός εισαγγελέως να αποφασίσει ή όχι τον απαχαρακτηρισμό του. Όποιος Εισαγγελέας χρεωθεί αυτή την αίτηση, που έχει ήδη κατατεθεί από τον @samaras_antonis απλώς καλείται να διαπιστώσει την καταφανή παράβαση του νόμου και να άρει την Προστασία του κ. Δεστεμπασίδη τουλάχιστον. Έτσι θα μπορέσουμε όλοι εμείς να τον καλέσουμε στο Δικαστήριο και να τον ρωτήσουμε ποιος τον έβαλε να πει αυτά τα ψέματα για μας. Δεν διανοούμαι καν ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει Εισαγγελεύς που ενώπιον ολοκλήρου του Ελληνικού λαού, θα αποφασίσει να παραβιάσει το νόμο, να διαπράξει ο ίδιος ο Εισαγγελεύς Παράβαση Καθήκοντος και μάλιστα για να υπερασπιστεί ένα λαμόγιο σαν τον συγκεκριμένο. Είμαι βέβαιος ότι η ώρα να βγουν οι κουκούλες έφθασε και η Αλήθεια που τόσα χρόνια καρτερικά περιμένουμε θα έρθει στο Φώς…».



Ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Γιώργος Μυλωνάκης σε ανάρτηση του λέει μεταξύ άλλων «ένα οικονομικό σκάνδαλο που ορισμένοι αντί να το διερευνήσουν στην πραγματική του διάσταση, επέλεξαν να το εργαλειοποιήσουν προκειμένου να στοχεύσουν και να σπιλώσουν πολιτικούς αντιπάλους».



"Μετά τις αποκαλύψεις σήμερα του Πρώτου Θέματος @protothema ότι έχουν λάβει οι ίδιοι και ο δικηγόρος τους το ιλιγγιώδες ποσό των 56 εκ.€ αμοιβή στις ΗΠΑ, ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος για τη Δικαιοσύνη να κάνει αυτό που πρέπει. Αυτό που πρέπει για τα δέκα αθώα πολιτικά πρόσωπα, αυτό που πρέπει για τη Δημοκρατία. Αναμένουμε» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρώην Υπουργός και ένα από τα 10 θύματα της σκευωρίας Ανδρέας Λοβέρδος.

«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν ιδίον όφελος και εισέπραξαν εκατομμύρια ευρώ. Επομένως δεν μπορούν να παραμείνουν σε καθεστώς προστασίας. Δε μπορεί πλέον να μην αξιολογήσει η δικαιοσύνη αυτά τα δεδομένα» ανέφερε ο κ. Πλεύρης στην πρώτη ανάρτησή του για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα από το «Πρώτο ΘΕΜΑ».



Αντίδραση υπήρξε και από τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ Νίκο Ρωμανό. Σε παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ είπε πως το θεσμικό πλαίσιο απαγορεύει στους προστατευόμενους μάρτυρες να αποβλέπουν σε “ίδιον όφελος” από την υπόθεση στην οποία είναι εμπλεκόμενοι ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως πρέπει «να δούμε τι σύνδεση έχει η υπόθεση με το παραυπουργείο Δικαιοσύνης που έχει καταγγελθεί από τα ίδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».



Επίσης, το στέλεχος της ΝΔ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Σπύρος Καρανικόλας έγραψε για την υπόθεση στο “Χ”: Οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις σήμερα του @protothema, επιβάλλουν ως μονόδρομο πλέον, να βγουν οι κουκούλες σε αυτούς που παρανόμως τέθηκαν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα στην Ελλάδα, ώστε πλέον να μάθουμε, ποιος στην Ελλάδα τους έδωσε την εντολή να καταθέσουν, όσα ψευδώς κατέθεσαν, με σκοπό την εξόντωση δέκα αθώων ανθρώπων, έχοντας όμως οι ίδιοι ως όφελος ένα πακτωλό δεκάδων εκατομμυρίων ως αμοιβή”



Σύγκρουση Μαρινάκη - ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, παρά την αποκάλυψη για τα 56 εκατ ευρώ που έλαβαν από τις αμερικανικές αρχές οι «προστατευόμενοι μάρτυρε» ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε αρχικά ότι οι ταυτότητές τους δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν για να σημειώσει στην συνέχεια πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρος του, ο Στέφανος Κασσελάκης, επιμένουν: όλα στα φως! Όπως επιτάσσει το κράτος δικαίου και όχι όπως επιχειρεί να επιβάλλει ο κ. Σαμαράς και η παρέα του, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σιγοντάρει για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών».

Άμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου που αναρωτήθηκε: «Αλήθεια, γιατί φοβάται ο κ. Κασσελάκης και το κόμμα του να βγουν οι κουκούλες, αν το αποφασίσει η Δικαιοσύνη;»

Ο κ. Μαρινάκης στην ανακοίνωση του αναφέρει:

«Ο υποτιθέμενα «νέος ΣΥΡΙΖΑ» του κ. Κασσελάκη με τη σημερινή του απάντηση έπεισε και τους πιο δύσπιστους για το ότι τίποτα δεν άλλαξε, όσα χρόνια και αν πέρασαν. Με μια προκλητική ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να υπερασπιστεί τους πρωταγωνιστές των πιο σκοτεινών ημερών για τη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου στη χώρα μας. Τότε που τα παρα- υπουργεία δικαιοσύνης που λειτουργούσαν στο Μαξίμου, όπως κυνικά έχει παραδεχθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, έβαζαν στο στόχαστρο πολιτικούς τους αντιπάλους με μόνο σκοπό την εξόντωσή τους. Αλήθεια, γιατί φοβάται ο κ. Κασσελάκης και το κόμμα του να βγουν οι κουκούλες, αν το αποφασίσει η Δικαιοσύνη; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να μας απαντήσει χωρίς περιστροφές γιατί καλύπτει τους πρωταγωνιστές αυτής της πρωτοφανούς σκευωρίας, μετά και τα νέα συγκλονιστικά στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας».

Όλα στο φως απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για την υπόθεση Novartis εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Περίσσιο θράσος να μιλά για κουκούλες και συγκαλύψεις ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος:
-κρατά ακόμη την "κουκούλα" σε εκείνους που ενορχήστρωσαν τις υποκλοπές σε βάρος πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, για να μπορεί να τους χειραγωγεί (αν όχι και εκβιάζει),
-έκανε και εξακολουθεί να κάνει τα πάντα για να συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρος του, ο Στέφανος Κασσελάκης, επιμένουν: όλα στα φως!

Όπως επιτάσσει το κράτος δικαίου και όχι όπως επιχειρεί να επιβάλλει ο κ. Σαμαράς και η παρέα του, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σιγοντάρει για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών.

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε δική του ανακοίνωση, υπογράμμιζε, μεταξύ άλλων:

Ζητώντας να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες τους, για να αποκαλύψουν τη δήθεν «σκευωρία», μεταξύ άλλων θέτουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τους προστατευμένους μάρτυρες και επιδιώκουν, ουσιαστικά, να το καταργήσουν. Και το ερώτημα είναι: Γιατί η κυβέρνηση επιμένει στην αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων; Φοβάται κάτι άλλο που έρχεται; Προσπαθεί να εκφοβίσει ή να αποτρέψει κάποιους μάρτυρες σε άλλες υποθέσεις;

Ειδήσεις σήμερα:

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ισπανία, 2-1 την Αγγλία στον τελικό με ήρωα τον Ογιαρθάμπαλ - Δείτε τα γκολ

Νέα στοιχεία από το FBI για τον δράστη της απόπειρας δολοφονίας Τραμπ - «Έδρασε μόνος, δεν είχε πρόβλημα ψυχικής υγείας»

Τα λόγια του κουμπάρου στον 43χρονο πριν σκοτώσει την Αρετή στην Αμφιλοχία - «Μην κάνεις καμιά βλακεία»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr