Χριστοδουλίδης: Ξέρουμε τους υπαίτιους του πραξικοπήματος του 1974 και δεν έχουν τιμωρηθεί

«Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν» είπε ο Κύπριος πρόεδρος για τους καταδρομείς που σκοτώθηκαν συμμετέχοντας στο πραξικόπημα, ωστόσο πρόσθεσε πως οι πραγματικοί υπαίτιοι είναι άλλοι και δεν έχπυν τιμωρηθεί

Στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη για ενότητα, σημειώνοντας ότι όσοι βρίσκονται στον δημόσιο διάλογο, πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα δημιουργηθούν ξανά τέτοιες συνθήκες. Αναφερόμενος στους καταδρομείς που σκοτώθηκαν συμμετέχοντες στο πραξικόπημα με διαταγές των ανωτέρων τους, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγησε πως, χωρίς να δίνει συγχωροχάρτι σε κανέναν, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, καθώς όλοι γνωρίζουν τους πραγματικούς υπαίτιους και χρησιμοποιήθηκε ο κλάδος ελαίας του Μακαρίου για να προστατευτούν αυτοί. «Πρέπει να βλέπουμε τον κυπριακό λαό στα μάτια και όχι να κρυβόμαστε πίσω από επαναλαμβανόμενα συνθήματα».

«Είμαστε εδώ να τιμήσουμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για προάσπιση ό,τι πιο σημαντικού έχουμε, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Είμαστε εδώ να καταδικάσουμε με τον πιο έντονο τρόπο το προδοτικό πραξικόπημα, δεν υπάρχουν οι όποιες δικαιολογίες», κατά τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Ανέφερε πως την ίδια στιγμή είναι σημαντικό να πάρουμε και τα μηνύματα. «Όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε στον δημόσιο διάλογο της χώρας μας, αυτό το διάστημα τουλάχιστον, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι ώστε, με πλήρη σεβασμό σε διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις, να μην δημιουργούμε άθελα μας -αυτό θέλω να πιστεύω- τις οποιεσδήποτε συνθήκες, σε μία περίοδο που όλοι γνωρίζουμε ότι η πόλωση, η τοξικότητα, η αμφισβήτηση του κάθε τι είναι εκείνο που επικρατεί. Εμείς που συμμετέχουμε στον δημόσιο διάλογο έχουμε μια ευθύνη περισσότερο, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνουν ποτέ ξανά τέτοιου είδους συνθήκες».

Ερωτηθείς εάν υπήρξε στεφάνι και στους άλλους τάφους (των καταδρομέων που συμμετείχαν στο πραξικόπημα), ο Ν. Χριστοδουλίδης εξήγησε πως «δεν είμαι εδώ για να δώσω συγχωροχάρτι σε κανέναν, απολύτως σε κανέναν. Την ίδια στιγμή, πενήντα χρόνια μετά, ως ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που γεννήθηκα εκείνη την περίοδο, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Φυσικά και υπάρχουν ευθύνες και επαναλαμβάνω, δεν είμαι εδώ να δώσω συγχωροχάρτι σε κανέναν. Την ίδια στιγμή οφείλω να είμαι ειλικρινής και τολμηρός προς τον κυπριακό λαό. Προέρχομαι από μία γενιά του τόπου, γεννήθηκα κατά τη διάρκεια εκείνης της δύσκολης περιόδου, δεν έχω κομματική ταυτότητα, άρα μπορώ να μιλήσω πιο ανοιχτά και πιο τολμηρά».

«Θέλω να σας πω κάτι σήμερα, γιατί πρέπει να δούμε μπροστά σε τούτη τη χώρα. Μέσα στο πλαίσιο του κλάδου ελαίας που έδωσε πολύ ορθά ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, οι πραγματικοί υπαίτιοι του πραξικοπήματος, οι συνεργάτες της Χούντας στην Κύπρο δεν έχουν τιμωρηθεί και θεωρούμε όλοι ότι με αυτή τη συμπεριφορά (να μην καταθέτουμε στεφάνι στους τάφους των καταδρομέων) τιμωρούμε τους πραγματικούς υπαίτιους. Όλοι ξέρουμε ποιοι ήταν οι πραγματικοί υπαίτιοι. Χρησιμοποιήθηκε ο κλάδος ελαίας για να προστατευτούν αυτοί και ο απλός λαός, αυτά τα παιδιά -που δεν υπάρχει δικαιολογία, το λέω ξανά για να μην ακούσω οτιδήποτε- θεωρώ ότι έχω ευθύνη ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως κάποιος που προέρχομαι από τη γενιά του 1974, κάποιος που δεν έχει κομματική ταυτότητα, να είμαι ειλικρινής, να είμαι τολμηρός και να μην κρύβομαι πίσω από τις λέξεις. Αν θέλουμε πραγματικά αυτές οι μέρες να μας γίνονται μάθημα, πρέπει να βλέπουμε τον κυπριακό λαό στα μάτια και όχι να κρυβόμαστε πίσω από επαναλαμβανόμενα συνθήματα, γιατί για συνθήματα πρόκειται. Αν θέλουμε να πάμε μπροστά, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς».


Ειδήσεις σήμερα:

Το βίαιο παρελθόν του 43χρονου: Λίγες μέρες πριν σκοτώσει την Αρετή, την ξυλοκόπησε σε παραλία της Αμφιλοχίας

Ο αδελφός του Μίχαελ Σουμάχερ, Ραλφ, ανακοίνωσε ότι είναι γκέι με φωτογραφία με τον σύντροφό του

Η Μπιάνκα Σενσόρι ξαναχτύπησε: Βγήκε για βόλτα στο Λος Άντζελες με ένα μικροσκοπικό μπικίνι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr