Πυρ ομαδόν για τα λύτρα στους κουκουλοφόρους μάρτυρες της Novartis: Δεν μπορείς και να πληρώνεσαι και να προστατεύεσαι

Φλωρίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης, Λοβέρδος ξεκαθαρίζουν ότι το ελληνικό δίκαιο απαγορεύει σε προστατευόμενο μάρτυρα να έχει ίδιον όφελος ή οικονομικό συμφέρον

Το ελληνικό δίκαιο δεν επιτρέπει να είσαι προστατευόμενος μαρτυρας και να παίρνεις χρήματα ξεκαθάρισαν με δηλώσεις τους σήμερα, Δευτέρα, Γιώργος Φλωρίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Θάνος Πλεύρης και Ανδρέας Λοβέρδος μετά την αποκάλυψη από το Πρώτο ΘΕΜΑ για τις κουκούλες της σκευωρίας Novartis που έκρυβαν 56 εκατ. ευρώ.

Όπως εξήγησαν και οι τέσσερις πολιτικοί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από την 1η Μαΐου οπότε και τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι ποινικές κώδικες Φλωρίδη, επιτρέπει στις δικαστικές αρχές να τραβήξουν τις κουκούλες.



«Αυτό που κάναμε είναι το καθεστώς προστασίας να το συμπληρωσουμε με μια διάταξη που δίνει στον εισαγγελέα το δικαίωμα να εξετάζει ανά πάσα στιγμή το καθεστώς που έχει χορηγηθεί για το αν μπορεί να συνεχίζεται η όχι. Τώρα τα πρόσωπα που έχουν θιγεί από τη σκευωρία αυτή ασκούν ένα δικαιώμα που τους δίνει ο νόμος. Ο εισαγγελέας, όμως, μπορεί και αυτεπάγγελτα να το ζητήσει αυτός χωρίς να υπάρξει κάποια προσφυγή» διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

«Το ελληνικό δίκαιο απαγορεύει να έχει ίδιον όφελος ή οικονομικό συμφέρον ανεξαρτήτως πού παράγεται αυτό. Όταν ένας άνθρωπος παίρνει χρήματα για να πει ορισμένα πράγματα αυτό δεν επιτρέπεται από την ελληνική δικαιοσύνη» συμπλήρωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Φλωρίδης: Επιχείρησαν να καταλύσουν τη δημοκρατία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι «στην ελληνική νομοθεσία απαγορεύεται ρητά χρηματική αμοιβή για τον προστατευόμενο μάρτυρα» 

Μιλώντας, δε, για την παρέμβαση Βελόπουλου και την αναφορά στα 30 εκατ. δολάρια που πήρε ο Παύλος Σαράκης, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε ότι «εγώ μιλώντας στη Βουλή είπα ότι από την παρέμβαση Βελόπουλου και την παραδοχή Σαράκη στη σκευωρία novartis υπήρχε σίγουρα μια βαλίτσα η οποία είχε 30 εκατ δολάρια και την είχε βουλευτής από την Ελληνική Λύση. Άρα τώρα αυτή η σκευωρία, ο αγώνας που έχουν κάνει πάρα πολλοί για την αλήθεια είχε βαλίτσες από πίσω, αυτές των προστατευόμενων μαρτύρων».

«Η κυβέρνηση αυτό που ήθελε να κάνει είναι να ολοκληρωθεί το ατελές νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία σε ορισμένους μάρτυρες έτσι ώστε οι εισαγγελικές και στη συνέχεια οι δικαστικές αρχές να διαπιστώνουν αν το καθεστώς αποδόθηκε σωστά ή όχι. Αν υποθέσουμε από αυτά που παρακολουθούσαμε τότε, όλες οι κατηγορίες κατά πρωθυπουργών και υπουργών, χρησιμοποιούσαν τις καταθέσεις αυτών των μαρτύρων άρα δεν υπήρχαν άλλα στοιχεία πλην αυτών των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων, επομένως γι αυτό το περιβάλλον μιλάμε» είπε ακόμα ο κ. Φλωρίδης.

«Οι άνθρωποι επιχείρησαν να καταλύσουν τη δημοκρατία γιατί αν πετύχαιναν να εξοντώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους και τον έλεγχον των μέσων ενημέρωσης, καταλαβαίνετε τι θα συνέβαινε» κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης τονίζοντας ότι «έπρεπε να έρθει η κυβέρνσηη της ΝΔ για να γίνει αγωγή κατά της Novartis. Στην περίοδο Τσίπρα δεν έκαναν το παραμικρό για να προστατεύσουν τα ελληνικά συμφέροντα».

Γεωργιάδης: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν εισέφεραν τίποτα στην έρευνα

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάγης εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την «ενοχική ανακοίνωσή του» όσον αφορά την αποκάλυψη από το Πρώτο ΘΕΜΑ για τις κουκούλες των προστατευόμενων μαρτύρων που έκρυβαν λύτρα 56 εκατ. ευρώ, «φοβάται ότι αν βγουν οι κουκούλες από τους ανθρώπους θα υποδείξουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι έδιναν τις εντολές». «Πιθανόν ο κ. Κασσελάκης να προστατεύει τον Πολάκη που είναι στη στενή ομάδα του και είχε εμπλακεί στη σκευωρία» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι «αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αγωγή κατά της novartis για να διεκδικήσει αποζημίωση, την αγωγή έκανε ο Θάνος Πλεύρης και αυτή τρέχει. Αυτό θα είχε πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας γιατί υπάρχουν ζητήματα παραγραφής, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει το ίδιο στον πρώτο προστατευόμενο μάρτυρα».

Όπως εξήγησε, επίσης, «στη Βουλή κατατέθηκε χαρτί της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι ο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης ήταν και στην αμερική προστατευόμενος μάρτυρας. Ο Δεστεμπασίδης ως "Μάξιμος Σαράφης" κατέθεσε στην Τουλουάκη ότι εγώ πήρα 2 εκατ. από τον Φρουζή σε βαλίτσα. Ο κ. Δεστεμπασίδης ως προστατευόμενος μάρτυρας στις ΗΠΑ δεν έχει πει τίποτα για το θέμα αυτό στις ΗΠΑ. Θέλω να τον ρωτήσω γιατί το είπες μόνο στην Τουλουπάκη και όχι στο FBΙ».



«Οι δικαστές που αθώωσαν την κυρία Τουλουπάκη πήραν μεγάλη ευθύνη και άφησαν ένα άγος να σέρνεται. Κάποτε ίσως αποδειχθεί γιατί πήραν την ευθύνη» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης τονίζοντας ότι «στην Αμερική οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν πει μόνο για γιατρούς και όχι για πολιτικούς».
«Κανείς στην ελληνική κοινή γνώμη δεν είχε αντιληφθεί ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες έφυγαν με έναν σκασμό χρήματα» είπε ακόμα ο υπουργός Υγείας με αφορμή την αποκάλυψη από το Πρώτο ΘΕΜΑ.

Όπως διευκρίνισε, δε, «ο νόμος λέει ότι η προστασία άρεται αυτομάτως όταν ο προστατευόμενος μάρτυρας δεν εισέφερε κάτι ουσιαστικό στην δίκη. Από τους 10 πολιτικούς και οι 10 έχουν αθωωθεί άρα βάσει του νόμου δεν εισέφεραν τίποτα στην έρευνα».

Πλεύρης: Για να μπει κάποιος σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα ρητώς απαγορεύεται να πάρει χρήματα

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Θάνος Πλεύρης ο οποίος εκτίμησε πως «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αν βγουν οι κουκούλες θα πληροφορηθούμε ποιοι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ είπαν στους προστατευόμενους μάρτυρες της σκευωρίας Novartis να μιλήσουν γαι πολιτικά πρόσωπα».

Παράλληλα υπενθύμισε - στη σκια του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος από το Πρώτο ΘΕΜΑ για τις κουκούλες που έκρυβαν λύτρα 56 εκατ. ευρώ - ότι βάσει της ελληνικής νομοθεσίας «για να μπει κάποιος σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα ρητώς απαγορεύεται να πάρει χρήματα»

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι αν αποδειχθεί ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες για τη Novartis είναι ίδιοι στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα προκύπτουν δύο θέματα:

- από τη στγιμή που έχουν πληρωθεί στις ΗΠΑ δεν έχουν δικαιώμα να είναι προστατευόμενοι μάρτυρες
- οι προστατευόμενοι μάρτυρες στις ΗΠΑ δεν είπαν τίποτα για πολιτικά πρόσωπα και όταν ρωτήθηκαν είπαν μόνο για χρηματισμό γιατρών

«Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να αγνοεί ότι έχουμε κοινούς μάρτυρες, ότι στην Ελλάδα είπαν για πολιτικά πρόσωπα και πήραν χρήματα από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για αυτοτελείς ιστορίες από τη στιγμή που η Novartis συμβιβάστηκε.

«Εδώ στην Ελλάδα μετά από 7-8 καταθέσεις και αφού κατάλαβαν ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, είχαμε μια Κυριακή την κατάθεση του "Μάξιμου Σαράφη"» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Λοβέρδος: Το ελληνικό δίκαιο απαγορεύει να έχει ίδιον όφελος ή οικονομικό συμφέρον ο προστατευόμενος μάρτυρας

«Το ελληνικό δίκαιο απαγορεύει να έχει ίδιον όφελος ή οικονομικό συμφέρον ανεξαρτήτως πού παράγεται αυτό» είπε για τους προστατευόμενους μάρτυρες της σκευωρίας Novartis ο Ανδρέας Λοβέρδος το πρωί της Δευτέρας μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα από το Πρώτο ΘΕΜΑ για τις κουκούλες που έκρυβαν λύτρα 56 εκατ. ευρώ.

«Όταν ένας άνθρωπος παίρνει χρήματα για να πει ορισμένα πράγματα αυτό δεν επιτρέπεται από την ελληνική δικαιοσύνη» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος μιλώντας στο Talk Radio 98,9, προσθέτοντας πως «όταν ο Έλληνας πολίτης μαθαίνει ότι η αμοιβή τους ήταν 5-6 εκατ. ευρώ, άνθρωποι που το βλέπουν αλλιώς μπορούν να πουν ό,τι θέλουν».

«Για να μας πουν, γιατί είπαν όσα είπαν; Από τι προστατεύονται, από τι κινδυνεύουν; Από 10 πολιτικούς; Με 10 πολιτικούς έχεις να κάνεις, από τι προστατεύεσαι; Ο προστατευόμενος προστατεςύεται από ανθρώπους που έχουν όπλα μπράβου κτλ. Ένας πολιτικός δεν έχει δικαιώμα να αμυνθεί με κάποια μήνυση; Το δικαίωμα το έχει μόνο ο άλλος;» συνέχισε ο κ. Λοβέρδος ο οποίος έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων της σκευωρίας Novartis.

«Λέει ο άλλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, και δεν το καταλαβαίνω: αν αρθεί η προστασία ποιος άλλος θα το τολμήσει; Ο επόμενος που θα το κάνει θα έχει να συνεισφέρει και όχι να πει "άκουσα, μου είπαν, φήμες" και από την άλλη ο εισαγγελέας θα ρωτάει και δεν θα βασίζεται σε μια ψευδή συκοφαντία» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

Στο ερώτημα, τέλος, αν υπήρξε πολιτική εντολή για τις καταθέσεις αυτές, ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε «θα πουν οι ίδιοι αν υπήρξε πολιτική εντολή. 100% λέω εγώ, αλλά αυτό θα το πουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη. Σε ό,τι αφορά στους δύο συκοφάντες θέλω η δική τους πρακτική να ακουστεί γιατί τα είπαν και να μας πουν αν τους τα υπέδειξε κάποιος και ποιος»

Ειδήσεις σήμερα:

Νέο βίντεο από την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ: Πολίτες έβλεπαν τον 20χρονο να παίρνει θέση για να πυροβολήσει

Το βίαιο παρελθόν του 43χρονου: Λίγες μέρες πριν σκοτώσει την Αρετή, την ξυλοκόπησε σε παραλία της Αμφιλοχίας

Ο αδελφός του Μίχαελ Σουμάχερ, Ραλφ, ανακοίνωσε ότι είναι γκέι με φωτογραφία με τον σύντροφό του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr