Τάκης Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε εμπράκτως την έρευνα και την καινοτομία

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε εμπράκτως την έρευνα και την καινοτομία

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρει ότι θα υπάρξει πλήρης αναβάθμιση του ΕΛΚΕΘΕ με έργο 25 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

takis-theodorikakos
Η προμήθεια υποβρύχιου τηλεχειριζόμενου οχήματος για αποστολές εξερεύνησης σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, καθώς και η κατασκευή νέων κτιρίων και εγκαταστάσεων του ΕΛΚΕΘΕ περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Κέντρου που χρηματοδοτείται με 25 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παραβρέθηκε στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στο πλαίσιο του καλωσορίσματος στην Αθήνα της αποστολής TREC που μελετά τις ακτές της Μεσογείου. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει το ΕΛΚΕΘΕ.

«Η χρηματοδότηση του ΕΛΚΕΘΕ από το ΤΑΑ ανέρχεται στα περ. 25 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του ΕΛΚΕΘΕ τα τελευταία 25 περίπου χρόνια», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε:

Περιλαμβάνονται δύο κτίρια, σε Ανάβυσσο και Κρήτη, για συμπλήρωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, που εδώ και καιρό είναι κορεσμένες. Τα νέα κτήρια δίνουν μεγάλες καινούργιες αναπτυξιακές προοπτικές.

Κλείσιμο
Επίσης θα γίνει προμήθεια ενός υποβρύχιου τηλεχειριζόμενου οχήματος (ROV), που θα επιχειρεί σε πολύ μεγάλα βάθη (μέχρι και 3.500 μέτρα), πραγματοποιώντας δειγματοληψίες και αποστολές εξερεύνησης, αλλά και ανεύρεσης ή και ανέλκυσης σε περίπτωση η ατυχημάτων.

Θα κατασκευαστεί επίσης και ειδικό κτήριο για τη αποθήκευση και συντήρηση του ROV, καθώς και άλλων πλωτών και υποβρύχιων μέσων του Κέντρου.

Στο κτήριο της Κρήτης θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Συλλογών Καλλιεργειών (Culture Collections), που θα προστεθεί στα λίγα που υπάρχουν στην Ευρώπη και θα δώσει τη δυνατότητα σημαντικών βιοτεχνολογικών εφαρμογών, όπως παραγωγή φαρμακευτικών και άλλων βιοενεργών ουσιών, τροφίμων, καλλυντικών, κλπ.

Τέλος θα γίνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις για την επεξεργασία και το φιλτράρισμα του νερού που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις υδατοκαλλιεργειών (aqua labs) και του Ενυδρείου Κρήτης, με αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα νερού και εξοικονόμηση πόρων.

Μέσα από τη συνεργασία μας με το ΕΛΚΕΘΕ και τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς της πατρίδας μας, κατέληξε ο κ Θεοδωρικάκος, επιδιώκουμε να προωθήσουμε την έρευνα και την καινοτομία και να δημιουργήσουμε νέες δυνατότητες για την ελληνική οικονομία.

Στην ίδια εκδήλωση η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, ανέφερε: «Η πρώτη πανευρωπαϊκή αποστολή για τη μελέτη των ανθρώπινων επιπτώσεων στις θάλασσες και τις παράκτιες περιοχές με προηγμένα κινητά εργαστήρια και το φημισμένο ωκεανογραφικό σκάφος Tara ολοκληρώθηκε σήμερα κάνοντας την τελευταία του στάση στην Αθήνα. H αποστολή TREC (Traversing European Coastlines) ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023 από τη Βαλτική και έκανε πάνω από ένα χρόνο δειγματοληψίες κατά μήκος των ευρωπαϊκών ακτογραμμών. Η εμπειρία της αποστολής TREC, με πανευρωπαϊκή διάσταση και τεράστια δυναμική ως προς τον όγκο των συλλεχθέντων δεδομένων, αποδεικνύει ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη βιωσιμότητα των ευρύτερων οικοσυστημάτων».

Ειδήσεις σήμερα:

Δεν έγινε τίποτα, περνάμε καλά, λέει ο στιχουρχός Ανδρέας Κομπόσης για το επεισόδιο με τη Φαίη Ζαφειράκου στην Κάρυστο

Βίντεο ντοκουμέντα από την δράση της συμμορίας που μετείχαν οπαδοί - Έβαζαν φωτιά και έσπαγαν καταστήματα για εκβιασμούς

Έρχεται παρέμβαση για τις τιμές του ρεύματος – Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης