Νέα πρόκληση από τα Τίρανα: Ο Αλβανός πρόεδρος στην εκδήλωση για την «γενοκτονία των Τσάμηδων»

Η ελληνική αντίδραση - Μέχρι τώρα μόνο κάποιοι εκπρόσωποι κομμάτων συμμετείχαν σε αυτές τις εκδηλώσεις που καλλιεργούν τον ανθελληνικό εθνικισμό στην Αλβανία, τις οποίες οργανώνουν κάθε χρόνο το Κόμμα των Τσάμηδων(PDIU) και ο «Πατριωτικός Σύλλογος Τσαμουριάς» 

Επιστρατεύει θέμα Τσάμηδων ο Έντι Ράμα προκειμένου να απαντήσει στις εξελίξεις στην υπόθεση Μπελέρη και στην ρητή δήλωση της Αθήνας ότι οι παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου και των ατομικών δικαιωμάτων αλλά και τα όσα συνέβησαν στον δήμο Χειμάρρας επηρεάζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της.

Σε μια στιγμή που η ένταση στις διμερείς σχέσεις παραμένει, παρά την εξαήμερη άδεια που δόθηκε στον Φρέντη Μπελέρη για να ορκιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο, τα Τίρανα δείχνουν τις διαθέσεις τους εγείροντας και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο θέμα Τσάμηδων

Για πρώτη φορά από τοτε που οργανώσεις εθνικιστών Τσάμηδων ανήγειραν το μνημείο «Τριαντάφυλλο της Τσαμουριάς» δίπλα στα σύνορα με την Ελλάδα για να τιμήσουν την «Γενοκτονία των Τσάμηδων» τους εορτασμούς τίμησε ο ίδιος ο πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας Μπαϊράμ Μπεγκάι ο οποίος είναι προσωπική επιλογή και πλήρως ελεγχόμενος από τον Ράμα.  

Η ελληνική αντίδραση

Η κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Αλβανίας σε μνημείο που προβάλλει ανιστόρητες και ψευδείς κατηγορίες και υπαινίσσεται εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας, είναι μία ενέργεια που παραπέμπει σε ανεπίτρεπτους εθνικισμούς περασμένων εποχών, έλεγαν διπλωματικές πηγές.

Προσέθεταν δε, ότι η ασυμβίβαστη αυτή με την ιστορική αλήθεια πράξη υπονομεύει την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών μας.

Δίπλα στα σύνορα

Μέχρι τώρα μόνο κάποιοι εκπρόσωποι κομμάτων συμμετείχαν σε αυτές τις εκδηλώσεις που καλλιεργούν τον ανθελληνικό εθνικισμό στην Αλβανία, τις οποίες οργανώνουν κάθε χρόνο το Κόμμα των Τσάμηδων(PDIU) και ο «Πατριωτικός Σύλλογος Τσαμουριάς» σε περιοχή της Κονίσπολης δίπλα στα ελληνικά σύνορα. Το μνημείο είναι αφιερωμένο στους Τσάμηδες που σύμφωνα με τις εθνικιστικές αυτές οργανώσεις ήταν θύματα της «γενοκτονίας που υπέστησαν οι Τσάμηδες» στην Ελλάδα.

Οι Αλβανικές ηγεσίες υιοθετούν συστηματικά την ανθελληνική αλυτρωτική ατζέντα των οργανώσεων των Τσάμηδων και επιχειρούν να θέσουν το θέμα στην διμερή ελληνοαλβανική ατζέντα, ενώ και ο Έντι Ράμα στην προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο Γαλάτσι έσπευσε να θέσει θέμα Τσάμηδων θεωρώντας ότι ετσι προσεταιρίζεται τις ψήφους τους και συγχρόνως βρίσκει μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα.



Ειδήσεις σήμερα:

Επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για Ιούλιο και Αύγουστο με φόρο στις εταιρείες φυσικού αερίου

Πειραιάς: Χειροπέδες σε 16χρονη για απόπειρα δολοφονίας 19χρονης έξω από νυχτερινό κατάστημα

Αμαλιάδα: Την εκβίασαν και όταν αρνήθηκε να τους πληρώσει, ανέβασαν το γυμνό της βίντεο στο TikTok
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr