Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης: Όταν η Ελλάδα παρακολουθούσε στην tv Ειδικό Δικαστήριο

Η σειρά του protothema.gr από τους Παντελή Καψή και Πάνο Λουκάκο, με ιστορίες της Μεταπολίτευσης, που γίνεται 50 ετών

Το Νοέμβριο του 1988 συλλαμβάνεται - μετά από ένα εντυπωσιακό δημοσιογραφικό κυνήγι των ΝΕΩΝ - στις ΗΠΑ ο Γιώργος Κοσκωτάς. Είχε πουλήσει τον Ολυμπιακό στον μεγαλοεπιχειρηματία Αργύρη Σαλιαρέλη και με το προσωπικό του αεροπλάνο επιχείρησε να διαφύγει, αφού το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης, την οποία είχε αγοράσει και στην συνέχεια κατέκλεψε, δεν μπορούσε πλέον να ξεπεραστεί.

Οι εθνικές εκλογές έγιναν τον Ιούνιο του 1989, με τον περίφημο «Κουτσονόμο» - το σύστημα απλής αναλογικής, εμπνεύσεως Κουτσόγιωργα - που δεν έδινε αυτοδυναμία στη ΝΔ, που είχε περάσει πρώτη με πάνω από 44%. Το ΠΑΣΟΚ, παρά τις μεγάλες απώλειες, συγκρατήθηκε πάνω από το 39%, ενώ ο ενιαίος Συνασπισμός - με τη συμμετοχή του ΚΚΕ, της μετεξέλιξης του ΚΚΕ εσ., που ήταν η ΕΑΡ και διάφορες ομάδες της Αριστεράς, μόλις ξεπέρασε το 13%.

Το αίτημα εκείνης της συγκυρίας ήταν η «κάθαρση» από το σκάνδαλο Κοσκωτά - κάτι που οδήγησε στην κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού, που είχε ως κύρια αποστολή την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, με βάση τις κατηγορίες που εξαπέλυε εναντίον του ο Κοσκωτάς από τη φυλακή. Μία κίνηση

Εκείνη η τρομερή χρονιά δεν τελείωσε με την παραπομπή Παπανδρέου, Κουτσόγιωργα, Τσοβόλα και Πέτσου στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά και με... οικουμενική κυβέρνηση, καθώς στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2019, η ΝΔ εμφάνισε νέα κέρδη, αλλά δεν πέρασε τον πήχη της αυτοδυναμίας, το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε το 40% και μόνος χαμένος ήταν ο Συνασπισμός, που είχε πρωτοστατήσει στις παραπομπές από πολιτικό υπολογισμό, μιας και απέβλεπε στο να λεηλατήσει το ΠΑΣΟΚ.

Δείτε το 10ο επεισόδιο της σειράς «Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr