Κυριάκος Μητσοτάκης: Η shortlist για Επίτροπο, ο εκλογικός νόμος και το μήνυμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός έδειξε και τα ζητήματα που τον απασχολούν ενόψει ΔΕΘ - «Έδειξε» προς τη μεριά της Επιτροπής Ανταγωνισμού που ενισχύεται με επιπλέον 50 στελέχη για πρακτικές καρτελοποίησης στα σούπερ μάρκετ

Η χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσε να αναγνωστεί και ως ο πολιτικός απολογισμός μιας δύσκολης χρονιάς που πέρασε για την κυβέρνηση, με αλλεπάλληλες αναταράξεις, είχε όμως και μηνύματα για τα… μελλούμενα. Τα άμεσα και τα πιο μακροπρόθεσμα. Βεβαίως, χρησιμοποιήθηκε και ως ένα βήμα προκειμένου ο πρωθυπουργός να επισημοποιήσει την παρέμβαση στα τιμολόγια του ρεύματος, ήτοι την επιβολή τέλους στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, προκειμένου να επιδοτηθούν (τουλάχιστον) οι λογαριασμοί του Αυγούστου. Για περαιτέρω λεπτομέρειες, η μπάλα περνά σήμερα στον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη.



Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, έδειξε ποια είναι τα ζητήματα που τον απασχολούν ενόψει και της ΔΕΘ, στην οποία προειδοποίησε ότι δεν θα εμφανιστεί ως άλλος Άγιος Βασίλης, κομίζοντας άμετρες παροχές που θα εκτροχιάσουν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Για να συμβολίσει το restart της κυβέρνησης, πάντως, γνωρίζει και ο ίδιος ότι θα πρέπει να κάνει κάποιες εξαγγελίες. Από την άλλη, επανέλαβε την επιμονή του στη μη μείωση του ΦΠΑ, ενώ «έδειξε» προς τη μεριά της Επιτροπής Ανταγωνισμού που ενισχύεται με επιπλέον 50 στελέχη για πρακτικές καρτελοποίησης στα σούπερ μάρκετ, αλλά και για τις ανατιμήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που έχουν βάλει «φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό των διακοπών.



Τα πρόσωπα για την Κομισιόν

Υπάρχουν, όμως, μια σειρά πολιτικές προκλήσεις μπροστά για την κυβέρνηση. Μια, μάλλον βατή, τουλάχιστον ως προς τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς, είναι το θέμα του Επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν. Ο κ. Μητσοτάκης περιμένει την τυπική εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, πριν ολοκληρώσει τις υφιστάμενες συζητήσεις για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο είπε ότι θέλει να είναι σημαντικό «για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Ως τέτοιο λογίζεται αυτό της Γεωργίας, φερ ειπείν, που ακούγεται έντονα, αν και δεν είναι το μόνο που παίζει.

Ως προς τα πρόσωπα, όλα τα σενάρια κατατείνουν στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος είναι στην πρωθυπουργική shortlist. Από την άλλη, ο νυν Επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μοιάζει να έχασε τις τελευταίες του πιθανότητες στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, όταν στο Politico υποστήριξε ότι υπήρξε πολιτική συμφωνία της Κομισιόν με την Ουγγαρία, προκειμένου να μην μπλοκάρει τα κεφάλαια για την Ουκρανία, με αντάλλαγμα την αποδέσμευση κοινοτικών κονδυλίων. Η είδηση «ταξίδεψε« στην Ουάσιγκτον, όπου βρισκόταν ο κ. Μητσοτάκης, και δεν έγινε δεκτή ασμένως.

Ο εκλογικός νόμος και το ΠΑΣΟΚ

Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με τον τρόπο του και στη συζήτηση που ξεκίνησε (και λόγω θέρους) για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο οποίος θέτει υψηλά τον πήχη για την αυτοδυναμία. Ο κ. Μητσοτάκης αντιτείνει ότι το ποσοστό της αυτοδυναμίας μπορεί να είναι και πιο λογικό, εφόσον τα κόμματα που μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώσουν μεγάλο ποσοστό. «Έχουμε εκλογές σε τρία χρόνια. Οι κανόνες είναι αυτοί. Όταν πολλοί αμφισβητούσαν τη δυνατότητά μας να είμαστε αυτοδύναμοι, εγώ επέμενα και τελικά το στόχο μας τον πετύχαμε. Αλλά δεν με απασχολούν οι εκλογές, οι εκλογές θα γίνουν το 2027», είπε ο κ. Μητσοτάκης.



Σε αυτό το πλαίσιο, βέβαια, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, πολλώ δε για την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για την προεδρία του, η οποία ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια κοντά στην κυβέρνηση. Αρκετοί πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι, με δεδομένο το προφίλ της κυρίας Διαμαντοπούλου, θα μπορούσε να αποτελεί έναν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο για τη ΝΔ, εφόσον η αυτοδυναμία εξανεμιστεί. Βεβαίως, αυτό προϋποθέτει να εκλεγεί η Άννα Διαμαντοπούλου.



Το μήνυμα για Προεδρία και πρώην

Με έναν τρόπο, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε έναν… δρόμο για την επιλογή που θα κάνει στις αρχές του επόμενου έτους ως προς την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παρά το ότι ξόρκισε την οποιαδήποτε συζήτηση τώρα ως δείγμα έλλειψης σεβασμού στον θεσμό, ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα πρέπει ο ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι υπερκομματικής αποδοχής, βάσει του Συντάγματος. Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να αναγνωστεί ως «νεύμα» για την κ. Σακελλαροπούλου. Από την άλλη, μπορεί να ερμηνευτεί ως μήνυμα για ένα «προφίλ Σακελλαροπούλου», με τον πρωθυπουργό, πάντως, να μην δείχνει διάθεση να βουτήξει στον «γαλάζιο πάγκο» για να επιστρατεύσει μια κομματικά αποδεκτή υποψηφιότητα.



Σε αυτό το πλαίσιο, δε, απέφυγε να σηκώσει…εντελώς το γάντι που του πέταξαν Σαμαράς και Καραμανλής προ μερικών εβδομάδων από το Πολεμικό Μουσείο. Αφού τόνισε ότι με διάφορες απόψεις που ακούστηκαν δεν συμφωνεί και επεσήμανε ότι οι δύο δεν πρέπει να ταυτίζονται, καθώς ο κ. Σαμαράς είναι ακόμα βουλευτής, ενώ ο κ. Καραμανλής όχι, έθεσε την κόκκινη γραμμή. «Η πολιτική αυτή τη στιγμή, της ΝΔ, εκφράζεται από εμένα και από την κυβέρνηση και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία πήρε ισχυρή εντολή να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο και υλοποιεί», ξεκαθάρισε. «Είναι άλλο η άποψη η διαφορετική, την καταλαβαίνω, και άλλο η κριτική ότι κάνετε διαφορετικά από αυτά τα οποία είπατε ότι θα κάνατε», προσέθεσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Στα «κόκκινα» η χώρα για 48 ώρες - Πού θα δείξει 43άρια το θερμόμετρο

CNN: Πληροφορίες για ιρανικό σχέδιο δολοφονίας Τραμπ - Δεν συνδέεται με την απόπειρα

Βίντεο: Η στιγμή που ο Κάιλ Γκας εύχεται να μην «αστοχήσουν την επόμενη φορά» αναφερόμενος στην απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr