ΣΥΡΙΖΑ: Υποχωρήσεις Κασσελάκη στην σκιά Πολάκη στην Πολιτική Γραμματεία - Όλο το παρασκήνιο

Την καταδίκη της συμπεριφοράς Πολάκη ζήτησαν 8 στελέχη της «φρουράς Τσίπρα» - Ποιοι τον υποστήριξαν στην Πολιτική Γραμματεία, με αποτέλεσμα να «πέσει στα μαλακά» - Παραμένει ο αναβρασμός για τις εξαγγελίες Κασσελάκη περί κατάργησης της οργανωτικής δομής και περί διαγραφών

Με περισσότερα ανοιχτά μέτωπα από τα αναμενόμενα προσήλθε χθες στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, καθώς η επαναληπτική συνεδρίαση έλαβε χώρα στη σκιά του Παύλου Πολάκη.

Ο Βουλευτής Χανίων καίτοι απών, επισκίασε πλήρως την εσωκομματική διαδικασία, καθώς λίγες ώρες μόνο είχαν μεσολαβήσει από την σεξιστική επίθεσή του στην Μαρία Συρεγγέλα, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο, αλλά και τα επίπεδα δυσαρέσκειας μεταξύ των συντρόφων του, με την κοινή γνώμη να παρακολουθεί αμήχανη το επίμαχο στιγμιότυπο.

Σε αυτό το κλίμα, ο Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε να τηλεφωνήσει στην Μαρία Συρεγγέλα, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος της συμπεριφοράς του κ. Πολάκη, αλλά και αναλώνοντας προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης που προκάλεσε ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής του. Τις στιγμές του τηλεφωνήματος προς την κ. Συρεγγέλα, ωστόσο, ο κ. Πολάκης εξακολουθούσε τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, βαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα στην συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος, τις επόμενες ώρες.

Το «όλον της συμπεριφοράς» Πολάκη, κατά στελέχη της μειοψηφίας, είχε ως αποτέλεσμα τα 8 στελέχη της «φρουράς Τσίπρα» να ζητήσουν με προεξάρχοντα το Θανάση Θεοχαρόπουλο να καταδικαστεί απερίφραστα στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας η στάση του κ. Πολάκη με την εξής διατύπωση: «Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει τη χθεσινοβραδινή συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη. Ο πολιτικός πολιτισμός δεν είναι αδυναμία στην πολιτική αντιπαράθεση ούτε ο ελάχιστος σεβασμός στον πολιτικό αντίπαλο είναι αντίθετος με την μαχητικότητα που απαιτεί η υπεράσπιση του δίκαιου των πολλών και εν προκειμένω της πρόσβασης όλων των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πολύ περισσότερο όταν τέτοιες συμπεριφορές έχουν και σεξιστικά χαρακτηριστικά η αποδοκιμασία οφείλει να είναι ηχηρή και αδιαπραγμάτευτη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, ο κ. Πολάκης υποστηρίχθηκε από τους Θεοδώρα Τζάκρη, Ρένα Δούρου, Νίκο Σκορίνη και Ολυμπία Τελιγιορίδου στη διάρκεια της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να πέσει στα μαλακά και αντί της πολιτικής απόφασης, να εκδοθεί ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του κόμματος, στην οποία δεν υπήρχε καν ονομαστική αναφορά στο Βουλευτή Χανίων. Ο τελευταίος συνέχιζε τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και μετά το πέρας της συνεδρίασης του κομματικού οργάνου, χωρίς να υπαναχωρεί από τη θέση του κι ενώ ο κ. Κασσελάκης επικοινώνησε, κατά πληροφορίες, για δεύτερη φορά με την κ. Συρεγγέλα, μετά τις διαρροές από πλευράς της ΝΔ.

«Που το πάει ο Πολάκης;»

Στο τέλος της χθεσινής ημέρας, «που το πάει ο Πολάκης;» ήταν η απορία που διατύπωναν κορυφαία στελέχη στο protothema.gr, καθώς η άρνησή του να ανακαλέσει συνδυάζεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με σειρά ενεργειών του το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποκορύφωμα την επιστροφή του στα τηλεοπτικά πλατό και σε συνεντεύξεις… rebranding του πολιτικού προφίλ του.

Πάντως, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναγκάστηκε χθες σε σειρά αναδιπλώσεων, καθώς εκτός από την πλήρη κάλυψη στον Παύλο Πολάκη, εμφανίστηκε συνθετικός και στο ζήτημα των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπου ανασκεύασε τα περί «μαύρων ταμείων» επί της εποχής Τσίπρα. Σε μια διατύπωση που κάλυπτε και τους «8» της μειοψηφίας, «σε αντίθεση με άλλα κόμματα, όπως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαχρονικά πορεύεται, τόσο επί Τσίπρα όσο και επί Κασσελάκη, με διαφάνεια στα οικονομικά του, χωρίς άδηλους πόρους και σχέσεις «δούναι και λαβείν» με επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως αναμφισβήτητα αποδείχθηκε και κατά τη διακυβέρνησή του την περίοδο 2015-2019» αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, κλείνοντας προσώρας το θέμα.

Με συγκαταβατική διάθεση εμφανίστηκε ο κ. Κασσελάκης και απέναντι στα κομματικά ΜΜΕ στον απόηχο του λουκέτου στην καθημερινή «Αυγή», προτείνοντας στο εξής να επιδοτούνται με το 45% αντί του 75% της κρατικής επιχορήγησης, ενώ τόσο οι διοικήσεις τους, όσο και οι εργαζόμενοι καλούνται να συναινέσουν σε ένα σχέδιο βιωσιμότητάς τους, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Το σήμα Παππά

Το γεγονός, πάντως, ότι ο κ. Κασσελάκης αρκέστηκε χθες σε μια σειρά ελιγμών απέναντι στον σύμμαχό του, Παύλο Πολάκη, αλλά και την εσωκομματική αντιπολίτευση, δεν προέκυψε εν κενώ, αλλά σχετίζεται ευθέως με τα μηνύματα που λαμβάνει ο ίδιος, ακόμη και στον κύκλο των στενών συνεργατών του.

Στο πλαίσιο αυτό, η σαφής προειδοποίηση του Νίκου Παππά ότι «πρέπει να υπάρξει μία ηγετική πρωτοβουλία που να κλείνει αυτό το θέμα (σ.σ.: περί των οικονομικών του κόμματος)», καθώς εκτός των άλλων «αποτελεί στρέβλωση στην πολιτική συζήτηση», ήχησε πολύ δυνατά πέριξ της Κουμουνδούρου, την ώρα που αναβρασμός καταγράφεται στο εσωτερικό του κόμματος αναφορικά με τις εξαγγελίες του κ. Κασσελάκη περί κατάργησης της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και περί διαγραφών. Άλλωστε, στην περίπτωση του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος βρίσκεται στον προθάλαμο των διαγραφών, η τυχόν έξοδός του από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προϋποθέτει γνώμη της Κεντρικής Επιτροπής με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, με δεδομένο ότι ο κ. Σπίρτζης παραμένει μέλος της.

Διαφωνίες στη γραμμή

Επιπλέον, η Κουμουνδούρου καλείται να διαχειριστεί και επιμέρους διαφωνίες στελεχών απέναντι σε ζητήματα της επικαιρότητας, όπως στην υπόθεση της Attica Bank, ενώ κορυφαία στελέχη της διαφοροποιούνται πλέον ηχηρά, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος δεν έδωσε και ούτε πρόκειται να δώσει, κατά πληροφορίες, την σύμφωνη γνώμη του στο συνολικό πακέτο των δημοσιονομικών εξαγγελιών που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα (και προεκλογικά) από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ακόμη πιο λεπτές καθίστανται για τον κ. Κασσελάκη οι ισορροπίες ενόψει του Καταστατικού Συνεδρίου, καθώς τυχόν τριγμοί στο στρατόπεδο των Κασσελίστας μπορεί να κοστίσουν σε πολύτιμη στήριξη, όταν οι συσχετισμοί στα όργανα του συνεδρίου (ΚΟΕΣ, Επιτροπή Καταστατικού) είναι υπέρ της πλειοψηφίας, αλλά χωρίς μεγάλη διαφορά από τους «8».


Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα επιδοτηθούν οι καταναλωτές για το ρεύμα - Από τη φορολόγηση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ο «κουμπαράς»

Μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ για να προστατεύσουν τον Πολάκη παρά τις αντιδράσεις μετά το «βούλωστο» στη Συρεγγέλα

Η Ναταλία Δραγούμη απολαμβάνει τις βουτιές της με λεοπάρ μπικίνι και αποθεώνεται στο Instagram
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr