Μαρινάκης για την επίθεση της Τουρκίας στον Δένδια: Οι δηλώσεις του δεν υπονομεύουν τον διάλογο, δεν μπορούμε να μιλάμε για λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Ο διάλογος έχει οφέλη αλλά η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει σπιθαμή από τα κυριαρχικά της δικαιώματα, διεμήνυσε προς την Άγκυρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σε πλήρη κάλυψη του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του η Τουρκία μέσω ανακοίνωσης του τουρικού υπουργείου Άμυνας προχώρησε ο Παύλος Μαρινάκης.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Talk Radio 98,9 «εγώ δεν βλέπω καμία υπονόμευση και δεν υπάρχει κανένα θέμα έκφρασης διαφορετικών θέσενω. Η θέση της Ελλάδας διατυπώνεται από το σύνολο της κυβέρνησης και των πολιτών και θα τη διατυπώσει το Σάββατο ο πρωθυπουργός στην Κύπρο σε μια ιστορική ομιλία για την μαύρη επέτειο των 50 ετών από την τουρκική εισβολή. Η ιστορία δεν μπορεί να γραφτεί ξανά. Ελλάδα και Κύπρος ζητάνε μια λύση που θα κοιτάει στο μέλλον στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και σίγουρα δεν μπρουμε να μιλάμε για μια λύση δύο κρατών».

«Είναι ανάγκη η Κύπρος να σταματήσει να είναι η τελευταία διαιρεμένη χώρα, δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα διατύπωσης διαφορετικών θέσεων» συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.

Όπως τόνισε «χρειάζεται να κοιτάξουμε μπροστά, πιστεύουμε στο θετικό κλίμα και ο διάλογος έχει οφέλη αλλά η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει σπιθαμή από τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο διάλογος δεν σημαίνει αφελή προσέγγιση της πραγματικότητα. Η θέση η Ελληνική είναι η θέση η Κυπριακή»

Τι προηγήθηκε

Την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε ο Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο τις προηγούμενες ημέρες. Εκεί, αναφερόμενος στα γεγονότα του 1974, ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για «παράνομη, παντελώς αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, εισβολή», προσθέτοντας πως «είμαστε στη Λευκωσία, την τελευταία διχασμένη πόλη, ενάντια στις αρχές του Διεθνούς Δίκαιου, ενάντια στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Η ανακοίνωση της Άγκυρας προετοιμάζει το κλίμα ενόψει των εκδηλώσεων, το ερχόμενο Σάββατο, με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο και του Ερντογάν στα κατεχόμενα. 

Η Άγκυρα απάντησε σήμερα, μέσω του υπουργείου Άμυνας, χαρακτηρίζοντας «χαμηλού επιπέδου, ψευδή και συκοφαντική» τη δήλωση του Δένδια, η οποία «στοχοποιεί τους Τουρκοκύπριους και τον ηρωικό τουρκικό στρατό». Παράλληλα, κάλεσε τον υπουργό Άμυνας «να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του να υπονομεύσει την κοινή θέση των ηγετών των δύο χωρών, η οποία στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με εποικοδομητικό τρόπο».



Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Καταδικάζουμε έντονα τη χαμηλού επιπέδου, ψευδή και συκοφαντική δήλωση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας κ. Δένδια που στοχοποιεί τους Τουρκοκύπριους και τον ηρωικό τουρκικό στρατό.

Ο ηρωικός τουρκικός στρατός ανέλαβε δράση σύμφωνα με το εγγυητικό δικαίωμα της Τουρκίας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες και έσωσε τον τουρκοκυπριακό λαό, ο οποίος υπέστη κάθε είδους διώξεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά μεταξύ 1963 και 1974, από μια απόπειρα γενοκτονίας.

Χάρη στο θάρρος και την παρουσία του τουρκικού στρατού, δεν έχει χυθεί αίμα στην Κύπρο από το 1974, έχει εξαλειφθεί η χουντική καταπίεση της Ελλάδας στον ελληνοκυπριακό λαό, έχει ανατραπεί το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα και έχει καταστεί δυνατή η επιστροφή στη δημοκρατία.

Οι Τούρκοι στρατιώτες θα είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ηρεμίας στην Κύπρο στο μέλλον, όπως ήταν στο παρελθόν και στο παρόν.

Καλούμε τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του να υπονομεύσει την κοινή θέση των ηγετών των δύο χωρών, η οποία στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με εποικοδομητικό τρόπο.

Οι προσπάθειες του κ. Δένδια να κάνει πολιτική καριέρα δημιουργώντας προβλήματα μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα».

Ειδήσεις σήμερα:

H τεχνολογία δείχνει πώς τη γλίτωσε ο Τραμπ για ένα εκατοστό - Δείτε βίντεο

Κατ Τόρες: Η σκοτεινή πραγματικότητα της Βραζιλιάνας influencer που καταδικάστηκε για σωματεμπορία

Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Ο τελευταίος Έλληνας φονιάς που οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr