Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης: Ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός και η τελευταία επιστροφή Καραμανλή

Η σειρά του protothema.gr από τους Παντελή Καψή και Πάνο Λουκάκο, με ιστορίες της Μεταπολίτευσης, που γίνεται 50 ετών

Μετά από τις εκλογές του Απριλίου του 1990, η ΝΔ επέστρεψε στην εξουσία και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έγινε για πρώτη - και μοναδική - φορά πρωθυπουργός, με την ψήφο Κατσίκη, ο οποίος ήταν ο μόνος βουλευτής που εξέλεξε η ΔΗΑΝΑ, το κόμμα που είχε ιδρύσει ο εσωκομματικός αντίπαλός του στην εκλογή ηγεσίας της ΝΔ του 1984.

Ο Μητσοτάκης επέλεξε - αναγκαστικά - ως διάδοχο του Χρήστου Σαρτζετάκη στην προεδρία της Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος έγινε για δεύτερη φορά ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου. Λόγω της αποτυχίας εκλογής προέδρου που είχε προηγηθεί, η ΝΔ μπορούσε να εκλέξει πρόεδρο από τους κόλπους της - και ο Μητσοτάκης δεν μπορούσε να αγνοήσει τον Καραμανλή, αφού οι «καραμανλικοί» βουλευτές αφθονούσαν στο κόμμα του, ενώ ο ίδιος θεωρείτο περίπου ως «ξένο σώμα».

Η αρχή της δεκαετίας του '90 ξεκινά με πολύ βαρύ πολιτικό κλίμα, χρωματισμένη από την παραπομπή Παπανδρέου στο Ειδικό δικαστήριο. Η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ ήταν αναγκαστικά σκληρότατη, ενώ η ατμόσφαιρα που ήταν δηλητηριασμένη από το 1989, επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από τους «κοριούς» του Μαυρίκη, ο οποίος παρακολουθούσε εκτός του Μιλτιάδη Έβερτ, που ήταν ο κύριος εσωκομματικός αντίπαλος του Μητσοτάκη,τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά ακόμα και την κόρη του, Ντόρα.

Εντέλει, η αφορμή για την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν το λεγόμενο «σκοπιανό», με τον υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά να απομακρύνεται από την κυβέρνηση και να φτιάχνει τελικά το δικό του κόμμα, την Πολιτική Άνοιξη: Οι βουλευτές της επιρροής του αποχωρούσαν ένας - ένας από την κυβερνητικη πλειοψηφία τον Σεπτέμβριο του 1993, προκαλώντας πρόωρες εκλογές, μέσω των οποίων επανήλθε το ΠΑΣΟΚ θριαμβευτικά στην κυβέρνηση.

Δείτε το 11ο επεισόδιο της σειράς «Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης»

Όλα τα επεισόδια της σειράς «Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης»

 

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr