ΣΥΡΙΖΑ: Πονοκέφαλος διαρκείας ο Πολάκης - Ισορροπίες τρόμου μέχρι το Συνέδριο

Δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα Πολάκη στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη Πέμπτη

Με αλλαγή ατζέντας και στροφή στην καθημερινότητα επιχείρησε χθες να αφήσει πίσω την σεξιστική επίθεση του βουλευτή, Παύλου Πολάκη στην Μαρία Συρεγγέλα η Κουμουνδούρου, ωστόσο, οι πολιτικοί μετασεισμοί είναι παρόντες ταράσσοντας ακόμη περισσότερο την ήδη φορτισμένη, εσωκομματική ατμόσφαιρα.

Μολονότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης έδωσε χθες το «παρών» στην συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τον προγραμματισμό της δραστηριότητάς της το επόμενο διάστημα, εντούτοις το νέο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον κ. Πολάκη και τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη έφερε μοιραία τον βουλευτή Χανίων στο επίκεντρο της εσωκομματικής συζήτησης και σε θέση άμυνας ακόμη και εσωκομματικούς υποστηρικτές του.

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Πολάκης αποτελεί την «ψυχή» του, όπως είχε δηλώσει κατά το παρελθόν, μολονότι οι τελευταίες κινήσεις του πλέον ένθερμου εσωκομματικού υποστηρικτή του κ. Κασσελάκη έχουν βάλει σε δεύτερες σκέψεις ακόμη και τους «Κασσελίστας». Μπορεί η Κουμουνδούρου να του πρόσφερε και χθες πολιτική κάλυψη, όταν σχολίασε για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πως «περισσεύει η αλαζονεία τόσο του ιδίου όσο και των πρωτοκλασάτων Υπουργών του, οι οποίοι θρασύτατα εκδιώκουν από τη Βουλή βουλευτές, όταν δεν τους αρέσει η πολιτική κριτική που τους ασκείται. Με δυο μέτρα και δύο σταθμά η αστική ευγένεια της Ν.Δ...», ωστόσο, οι όλες οι πρωτοβουλίες που εξήγγειλε χθες η Κουμουνδούρου χάθηκαν από τη δημόσια σφαίρα, καθώς εξακολουθούσαν οι αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα του κ. Πολάκη.

Από πλευράς της, η Κουμουνδούρου εστίασε σε προτάσεις για το ιδιωτικό χρέος σε συνδυασμό με τη στάση των τραπεζών, τη στεγαστική κρίση, τους μικρομεσαίους, την Υγεία και τα εργασιακά, με κομματικές πηγές να επισημαίνουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «φουλάρει» τις μηχανές ενόψει της ΔΕΘ, προκειμένου να παρουσιαστεί λεπτομερώς η συνολική πολιτική πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για την «θεραπεία» της κοινωνίας από τις πολιτικές Μητσοτάκη». Όμως ο απόηχος από την στάση του βουλευτή Χανίων δεν αναμένεται να καταλαγιάσει μέχρι την επόμενη Πέμπτη, 25 Ιουλίου, οπότε και θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στον αντίποδα, ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να θέσουν, κατά πληροφορίες, «θέμα Πολάκη» κατά την συνεδρίαση, την ώρα που ο προγραμματισμός του κόμματος για το επόμενο διάστημα πέρασε επικοινωνιακά στα ψιλά.

Σε κάθε περίπτωση, στον προγραμματισμό των δράσεων του κόμματος περιλαμβάνονται:

· η επεξεργασία νομοθετικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ιδιωτικό χρέος, την στέγη και τα ζητήματα ψυχικής υγείας, καθώς τονίστηκε ότι «εάν η ΝΔ απορρίψει τις τροπολογίες που επανακατεθεσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών διυλιστηρίων σε ποσοστό 90% και για την πάταξη της κερδοσκοπίας στην αγορά ενέργειας- τις έχει υποβάλει ήδη από το Μάιο - ή δεν τις "αντιγράψει", τότε αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει την απόλυτη ευθύνη για την ακρίβεια»,

· αλλά και η συγκρότηση πέντε ομάδων εργασίας εν όψει της ΔΕΘ πάνω σε πέντε τομείς: Ιδιωτικό χρέος και τράπεζες, στεγαστική κρίση, μικρομεσαίους, υγεία και εργασία.

Δυσφορία στη «φρουρά Τσίπρα»

Παράλληλα, οι παρενέργειες από την στάση του Παύλου Πολάκη αναζωπυρώνουν και το μέτωπο μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της «φρουράς Τσίπρα», παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν αμφότεροι στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, προκειμένου να πέσουν οι εσωκομματικοί τόνοι για την οικονομική διαχείριση και τα κομματικά ΜΜΕ.

Μιλώντας χθες στο Attica TV, ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης έκανε λόγο για «απαράδεκτη» συμπεριφορά από πλευράς του κ. Πολάκη, μολονότι δεν ζήτησε τη διαγραφή του. Ο κ. Σπίρτζης αποτίμησε ακόμη ως «θετικό» το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης τηλεφώνησε στην κ. Συρεγγέλα, για να συμπεράνει ότι ο Παύλος Πολάκης «κάνει ζημιά» στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν ζήτησα να επιβληθούν κυρώσεις στον κ. Πολάκη. Διότι έχω δημοκρατική συνείδηση για τη λειτουργία του κόμματός μας. Άρα έχουμε μια αντιπαράθεση απόψεων, προτάσεων, ιδεών. Είναι άλλο να καταδικάσεις πολιτικά μια κατά τη γνώμη μου απαράδεκτη συμπεριφορά και φράση του Παύλου του Πολάκη, που δεν είναι πρώτη φορά που την κάνει, ούτε η πρώτη φορά που το λέω εγώ είτε δημόσια είτε ιδιωτικά» σημείωσε ο κ. Σπίρτζης, συμπληρώνοντας πως «δεν με καλύπτει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ», αφού ο πρώην Υπουργός την έκρινε ως «πολύ χλιαρή».



«Θεωρώ ότι όταν κρατάς μια σκληρή γραμμή μπορεί να συσπειρώνεις έναν πυρήνα μέσα στο κόμμα σκληρό, ο οποίος όμως με τον τρόπο που κινείται και διαπαιδαγωγείται, με τον τρόπο που εκφράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ελληνική κοινωνία λειτουργεί απωθητικά για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αυτό όμως δεν είναι ένα φαινόμενο που έχει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, το έχει και η Νέα Δημοκρατία» κατέληξε ο κ. Σπίρτζης.

Εν τω μεταξύ, χάος χωρίζει τον βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και από άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «εγώ διαφωνώ καιρό τώρα με τις θέσεις και τις τοποθετήσεις του κ. Πολάκη. Πολιτικά είναι τα ζητήματα, ακόμη και ο τρόπος», ενώ αρκετά από τα στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν πως η φθορά του κόμματος θα επιταχύνεται, όσο ο κ. Πολάκης συνεχίζει να έλκει τα φώτα της δημοσιότητας με τις επιλογές του.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη όλων των πλευρών δεν παραγνωρίζουν ότι η στήριξη του κ. Πολάκη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται πολύτιμη ενόψει των ριζικών αλλαγών που επιθυμεί να επιβάλει στο κόμμα ο κ. Κασσελάκης, αλλά ουδείς στοιχηματίζει ότι μετά το Καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οι ισορροπίες θα παραμείνουν αμετάβλητες, ιδίως σε περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης πετύχει μια άνετη πλειοψηφία, λύνοντάς του τα χέρια για τις μελλοντικές αποφάσεις του.

Στις εκδηλώσεις μνήμης για την εισβολή

Με ανοιχτά, πάντως, τα εσωκομματικά προβλήματα, ο κ. Κασσελάκης αναχωρεί σήμερα για την Κύπρο, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης για την «μαύρη» επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή.

Κατά την παραμονή του στην μεγαλόνησο, ο κ. Κασσελάκης θα έχει σειρά θεσμικών συναντήσεων με τον Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, το ΓΓ ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, την Πρόεδρο Βουλής Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, κ.κ. Γεώργιο, ενώ απόψε θα παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ομόνοια – ΑΕΚ.

Μετά το πέρας των αυριανών του συναντήσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί σε στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, πραγματοποιώντας ομιλία στο προσωπικό, αλλά και στην εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στο Πανόραμα Αγνοουμένων. Τέλος, ανήμερα το Σάββατο ο Στέφανος Κασσελάκης θα παραστεί σε επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο συλλείτουργο, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμι

Ειδήσεις σήμερα:

H Δέσποινα Βανδή ακύρωσε συναυλία στην Τουρκία γιατί οι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ

Συγκλονιστικό βίντεο: 58χρονη πνίγηκε στα ρηχά πισίνας και οι άλλοι λουόμενοι απλά αδιαφορούσαν

Ταξί παρέσυρε 70χρονο και τον σκότωσε στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr