ΠΑΣΟΚ: Οι υποψήφιοι τρέχουν και η ΕΔΕΚΑΠ συνεδριάζει για πρώτη φορά σήμερα για να βάλει κανόνες

ΠΑΣΟΚ: Οι υποψήφιοι τρέχουν και η ΕΔΕΚΑΠ συνεδριάζει για πρώτη φορά σήμερα για να βάλει κανόνες

Τις θέσεις και τις προτάσεις τους εκφράζουν οι υποψήφιοι στο ΠΑΣΟΚ στις περιοδείες τους στην Ελλάδα - Το απόγευμα θα τεθεί επί τάπητος στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο σχεδιασμός για τους δύο γύρους εκλογών τον προσεχή Οκτώβριο

pasok_1
Με γοργούς ρυθμούς κινούνται προς τις κάλπες του Οκτωβρίου οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας μέσα στο καλοκαίρι να κάνουν τις πρώτες επαφές με πολίτες ανά την Ελλάδα και να οργανώσουν την τελική «επίθεση» από την επομένη της επετειακής 3ης του Σεπτέμβρη.

Το πλάνο της Χαριλάου Τρικούπη για την οργάνωση και τους κανόνες του προεκλογικού αγώνα περνά σήμερα στα χέρια της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος. Στην πρώτη απογευματινή συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής θα συζητήσουν για όλα όσα αφορούν στην υποβολή των υποψηφιοτήτων, καθώς και στον σχεδιασμό για τους δύο γύρους εκλογών τον προσεχή Οκτώβριο. Η ΕΔΕΚΑΠ την προηγούμενη φορά, στην εσωκομματική μάχη του 2021, προχωρούσε με ομόφωνες αποφάσεις, επιλέγοντας το δρόμο της συνεννόησης και της συναίνεσης. Στις αρμοδιότητές της είναι η εξασφάλιση ίδιων κανόνων για όλους τους υποψήφιους και η οργάνωση των τηλεοπτικών μονομαχιών, που έχει ζητήσει με επιστολή του προς την Επιτροπή ο Χάρης Δούκας. Θέμα της Επιτροπής είναι και η κατάληξη στην ημερομηνία για την κατάθεση των πέντε χιλιάδων υπογραφών από τον κάθε υποψήφιο και υποψήφια.

Η υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου πέρασε χθες το βράδυ των πήχη των απαιτούμενων, σύμφωνα με το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, 5.000 υπογραφών από μέλη του κόμματος, ενώ η ροή συνεχίζεται αδιάκοπα. Ο Παύλος Γερουλάνος σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για επαφές με τοπικά, κομματικά και αυτοδιοικητικά, στελέχη καθώς και υποστηρικτές από την Κεντρική Μακεδονία.

Τη Θεσσαλονίκη επέλεξε για την «πρεμιέρα» των συναντήσεών του με μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ προ δύο εβδομάδων και ο Χάρης Δούκας, ο οποίος συνεχίζει τις περιοδείες του στην Αττική και στην περιφέρεια. Χθες μιλώντας στο OPEN ο κ. Δούκας υπογράμμισε ότι για το ΠΑΣΟΚ ο στόχος δεν είναι ένας δευτερότριτος ρόλος. «Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να είναι πρωταγωνιστής. Στόχος δικός μου δεν είναι να γίνει το ΠΑΣΟΚ δεύτερη δύναμη, να νικήσει τον κ. Κασσελάκη, είναι να αλλάξει την πορεία και την κατεύθυνση της χώρας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών. Ο Δήμαρχος Αθηναίων και καθηγητής στο ΕΜΠ δήλωσε ότι «τα μέτρα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι στη λάθος κατεύθυνση» κι ότι συμφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού είπε: «Βάλτε επιτέλους τάξη στις αγορές. Δεν μπορεί να γίνεται πάρτι στις τιμές και εσείς να μην κάνετε τίποτα και στο τέλος πυροσβεστικά να δίνετε κάποιες επιδοτήσεις». Τι θα έπρεπε να γίνει; Να μπει πλαφόν στην λιανική, να μην μπορεί το πράσινο τιμολόγιο να είναι κυμαινόμενο και να «πηγαίνει στον Θεό» και μετά μα κατεβαίνει ξανά σε κανονικά επίπεδα. Οι επιδοτήσεις είναι δικά μας χρήματα. Από τη μία τσέπη μπαίνουν από την άλλη βγαίνουν».

Κλείσιμο
Με τις δημόσιες παρεμβάσεις του ο κ. Δούκας υποστηρίζει απευθυνόμενος στο ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ ότι: «Δεν θα γίνουμε ποτέ συμπλήρωμα στη Νέα Δημοκρατία για να συνεχίσει αυτή την πολιτική. Θέλουμε να υπάρξει κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη». Για τις άλλες υποψηφιότητες λέει ότι είναι «καλοδεχούμενες», αλλά πρέπει «όλοι να πούμε που θέλουμε να πάμε τη χώρα και το χώρο», ενώ αναφερόμενος στο μοντέλο διοίκησης του κόμματος επισημαίνει ότι: «Στο δημοτικό συμβούλιο έχουμε 26 ανθρώπους της παράταξης μας που όλοι έχουν λόγο, ρόλο, ευθύνη και είναι ο καθένας ηγέτης. Αν πηγαίνουν αυτοί καλά πηγαίνω και εγώ καλά και για αυτό η Αθήνα αλλάζει σελίδα. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στο ΠΑΣΟΚ. Άρα όλα τα στελέχη να είναι στην πρώτη γραμμή, όχι στρατηγοί. Να είναι στρατιώτες στις μάχες, στις συγκρούσεις που πρέπει να δώσουμε».

Ο Νίκος Ανδορυλάκης που χθες βρισκόταν σε περιοδεία στη Θεσσαλία επανέλαβε την πρότασή του με το υπονοούμενο σχετικά με τη στάση των υποψηφίων την επόμενη μέρα της κάλπης. «Ζήτησα μια ηθική δέσμευση από όλους ότι θα είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές», είπε υποστηρίζοντας ότι: «Ο τόπος έχει ανάγκη να απαλλαγεί το συντομότερο από τη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, να αποκτήσει μια σοσιαλδημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση. Όχι για να μοιράσουν καρέκλες κάποιοι αποτυχόντες βουλευτές διαφόρων κομμάτων αλλά για να έχει ουσιαστικές λύσεις ο ελληνικός λαός».

Η Άννα Διαμαντοπούλου διανύοντας τα πρώτα 24ωρα της προεκλογικής μάχης καθώς μπήκε στην κούρσα των υποψηφίων την Τρίτη το απόγευμα, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το «στίγμα» της υποψηφιότητάς της από την αρχή. Για το θέμα των συνεργειών στα κόμματα της Κεντροαριστεράς για παράδειγμα τόνισε: «Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντοτε η Κεντροαριστερά. Συνδυάζει και τα δύο στοιχεία και έτσι εξελίχθηκε στην πορεία του. Δεν συμφωνώ με τα λαϊκά μέτωπα. Δεν είναι κάτι που αρμόζει στη χώρα». Ταυτόχρονα μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που απογοητευμένοι στράφηκαν σε άλλο πολιτικό φορέα εξηγώντας: «Απευθύνομαι σε όλους και σε αυτούς που πήγαν στον Μητσοτάκη και σε αυτούς που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κλείνουμε πόρτες για ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ». Η κυρία Διαμαντοπούλου επιμένει ότι «η νέα σοσιαλδημοκρατία δεν πρέπει να αφήνει κανέναν πίσω» και διαπιστώνει ότι οι μη προνομιούχοι αυτής της εποχής είναι αυτοί που τους αφήνει πίσω η εποχή, που δεν μπορούν να ενταχθούν σε αυτά που γίνονται σήμερα.

Ο Μιχάλης Κατρίνης είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με δικαστές και δικηγόρους. «Οι αποφάσεις για να εκδίδονται γρήγορα πρέπει να έχουν ξεκάθαρο και σύντομο σκεπτικό ενώ στην κατεύθυνση επιτάχυνσης στην απονομή της δικαιοσύνης μπορεί να λειτουργήσει η αύξηση του αριθμού των εισακτέων στη Σχολή Δικαστών αλλά και η δημιουργία ενός αδιάβλητου και αξιόπιστου μοντέλου εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών», δήλωσε σχετικά με το θέμα.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απευθυνθεί σ όλους τους πολίτες από τις παρυφές της Ν.Δ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ που αναζητούν πολιτική εκπροσώπηση και πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Στις ερωτήσεις σχετικά με το αν κατεβαίνει στις εσωκομματικές εκλογές, για να κερδίσει ή να μετρηθεί, τονίζει πως σε αυτήν την κούρσα μπαίνει για να πει τη δική της πρόταση και «βεβαίως γιατί πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω». Συνεργάτες της προσθέτουν ότι ήταν η μόνη που διαφοροποιήθηκε από πολύ νωρίς, ακόμα και κόντρα στην ηγεσία του κόμματος θυμίζοντας τα παραδείγματα της επιστολικής ψήφου και των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η Μιλένα Αποστολάκη με συνέντευξή της χθες το βράδυ στο Action24 δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει ξανά τη μαχητικότητά του, για να σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία. Η κυρία Αποστολάκη θυμίζει ότι δεν βγήκε από το βράδυ των ευρωεκλογών να θέσει θέμα ηγεσίας, ωστόσο επιμένει ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί η συλλογική λειτουργία του κόμματος και να υπάρξουν θετικές αλλαγές προς αυτήν την κατεύθυνση.



Ειδήσεις σήμερα:

H Δέσποινα Βανδή ακύρωσε συναυλία στην Τουρκία γιατί οι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ


Συγκλονιστικό βίντεο: 58χρονη πνίγηκε στα ρηχά πισίνας και οι άλλοι λουόμενοι απλά αδιαφορούσαν

Ταξί παρέσυρε 70χρονο και τον σκότωσε στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης