Μητσοτάκης: Ελπίζω να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο πνεύμα των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ

Μητσοτάκης: Ελπίζω να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο πνεύμα των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να επανεκλεγεί η φον ντερ Λάιεν, «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα, συνέχεια και εμπειρία»

mitsostarmer_xr
Την ελπίδα του ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επανεκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν στη σημερινή ψηφοφορία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που διεξάγεται στο Λονδίνο.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα, συνέχεια και εμπειρία» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Κύπρος είναι η τελευταία διαιρεμένη περιοχή και ελπίζω ότι θα επιλυθεί το Κυπριακό και ότι οι συζητήσεις των δύο κοινοτήτων θα συνεχίσουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πάντα στο πνεύμα των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d2sih28v7r0x)
Κλείσιμο


Επανερχόμενος στην εκλογή φον ντερ Λάιεν, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η ατζέντα που έχει θέσει για την ανταγωνιστικότητα, την κοινή άμυνα, τη μετανάστευση αποτελούν ζητήματα που θα συζητηθούν σήμερα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, για τον οποίο εξέφρασε την ευχή «ό,τι καλύτερο στα νέα του καθήκοντα» προσθέτοντας ότι «εκτιμώ ότι θα εργαστεί για την εποικοδομητική συνεργασία ΕΕ-Βρετανίας».

Ερωτηθείς, τέλος, για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός σημείωσε «γνωρίζω ότι η ΕΕ έχει επικεντρωθεί στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και νομίζω ότι είναι ορθή προτεραιότητα». Υπενθύμισε, επίσης, ότι «έχουμε υιοθετήσει το σύμφωνο μετανάστευσης που είναι σημαντικό» τονίζοντας ότι «πρέπει ταυτόχρονα να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης ώστε να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση. Η Ελλάδα έχει συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Τουρκία ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα αποφασίζουν οι διακινητές ποιοι θα φτάνουν στην ΕΕ αλλά τα κυρίαρχα κράτη.

Όλη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου που βρίσκομαι σε αυτή την υπέροχη τοποθεσία. Πρόκειται για την πρώτη διεθνή συνάντηση που διοργανώνει ο νέος Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιτρέψτε μου να ευχηθώ στον Sir Keir Starmer κάθε επιτυχία. Ευελπιστώ ότι θα εργαστεί για μια πιο εποικοδομητική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ώρα που συναντιόμαστε σήμερα εδώ, μια πολύ σημαντική ψηφοφορία διεξάγεται στο Στρασβούργο. Ευελπιστώ ότι η Ursula von der Leyen θα επανεκλεγεί ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να υπάρχει συνέχεια, σταθερότητα και εμπειρία στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ατζέντα που παρουσίασε όσον αφορά στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητήματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα, την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, την αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης, είναι επίσης σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, διότι αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ένα τελευταίο σημείο. Σε δύο ημέρες, στις 20 Ιουλίου, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία οδήγησε στην κατοχή του ενός τρίτου του νησιού. Πρόκειται για το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος. Ευελπιστώ ότι αυτό το ζήτημα επιτέλους θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θέτουν το πλαίσιο για την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος.

Δημοσιογράφος: Τι πρέπει να γίνει όσον αφορά στο ζήτημα της μετανάστευσης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Πιστεύω ότι είναι σωστή προτεραιότητα. Έχουμε νομοθετήσει, όπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, το οποίο συνιστά σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βέβαια, όμως, πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης, με τις χώρες διέλευσης, προκειμένου να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση και να εστιάσουμε περισσότερο στις νόμιμες οδούς μετανάστευσης.

Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει εποικοδομητική συνεργασία με την Τουρκία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν είναι οι διακινητές που αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τα κυρίαρχα κράτη που έχουν την τελική ευθύνη για τη λήψη αυτών των αποφάσεων.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ, πόσο εύκολο θα ήταν να καταλήξετε σε μια συμφωνία (ομιλία εκτός μικροφώνου);

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, αυτή είναι η πρώτη διεθνής συνάντηση που διοργανώνει ο νέος Βρετανός Πρωθυπουργός και θέλω να του ευχηθώ κάθε επιτυχία. Ευελπιστώ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επικεντρωθεί σε μια πιο εποικοδομητική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν πολλά να συζητήσουμε με τον νέο Πρωθυπουργό και ευελπιστώ επίσης να έχω μια διμερή συνάντηση μαζί του.

Δημοσιογράφος: Περιμένετε μια νέα συμφωνία για τη μετανάστευση τους επόμενους μήνες;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα δούμε.

Δημοσιογράφος: Τι θα θέλατε σε σχέση με αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα δούμε. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά να συζητήσουμε. Σας ευχαριστώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποια είναι η πριγκίπισσα από το Ντουμπάι που χώρισε μέσω Instagram: Η Ελληνίδα μάνα της και το ταξίδι του μέλιτος στη Μύκονο

Ποιοι θα πάρουν και πότε τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος

Αλήθειες, ψέματα και παρατυπίες για την εξαήμερη εργασία - Μόλις 690 επιχειρήσεις έκαναν αίτηση για έκτακτη βάρδια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης