Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης: Ο κρυφός άσος Σαμαρά και η ανατροπή Μητσοτάκη

Η σειρά του protothema.gr από τους Παντελή Καψή και Πάνο Λουκάκο, με ιστορίες της Μεταπολίτευσης, που γίνεται 50 ετών

Οι εκλογές του 1993 έφεραν στην εξουσία έναν Ανδρέα Παπανδρέου που δεν είχε σχέση με εκείνον της δεκαετίας του '80: Ανέθεσε την οικονομία στον Γιώργο Γεννηματά, τον Αλέκο Παπαδόπουλο και τον Γιάννη Στουρνάρα και πολύ γρήγορα τα αποτελέσματα ήταν θετικά - πράγμα που έδωσε ώθηση στην προσπάθεια σύγκλισης με την Ε.Ε οδηγώντας εντέλει μία χώρα από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας στη ζώνη του ευρώ σε λιγότερα από δέκα χρόνια.

Παράλληλα,με τον νόμο Πεπονή για την δημιουργία του ΑΣΕΠ, το ΠΑΣΟΚ αρνιόταν την διακομματική πολιτική παράδοση που ήθελε το εκάστοτε κυβερνών κόμμα να διορίζει κατά χιλιάδες τους πολιτικούς φίλους των βουλευτών του

Όμως, ο Παπανδρέου ήταν καταβεβλημένος από τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ενώ και οι συμπεριφορές και οι πρακτικές των ανθρώπων που αποκλήθηκαν «αυλή της Εκάλης» - ο κύκλος της δεύτερης συζύγου, Δήμητρας Λιάνη - Παπανδρέου και η εμπλοκή σε αυτόν «μάγων» και «καφετζούδων» - καταράκωνε την εικόνα του.

Η ΝΔ, που είχε πλέον αρχηγό τον Μιλτιάδη Έβερτ προηγείτο στις δημοσκοπήσεις. Στην προεδρική εκλογή του 1995, ο Παπανδρέου ξεπέρασε τον κάβο με τη βοήθεια του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ήταν στη Βουλή ως αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης και πρότεινε τον Κωστή Στεφανόπουλο, εγκαινιάζοντας το έθιμο να εκλέγεται πρόεδρος προερχόμενος από την αντίπαλη παράταξη από εκείνη που κυβερνούσε.

Όμως, 8 μήνες αργότερα ο Παπανδρέου εισάγεται στο Ωνάσειο - και στα μέσα Ιανουαρίου του 1996, αναγκάζεται να παραιτηθεί από πρωθυπουργός.Η ώρα του Κώστα Σημίτη ερχόταν...

Δείτε το 12ο επεισόδιο της σειράς «Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης»


Όλα τα επεισόδια της σειράς «Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr