Κομισιόν: Ξεκινά το παζάρι για τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων - Τι διεκδικεί η Ελλάδα

Κομισιόν: Ξεκινά το παζάρι για τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων - Τι διεκδικεί η Ελλάδα

Από τη Δευτέρα αναμένονται τα τηλεφωνήματα της ισχυρής κυρίας της Ευρώπης στους πρωθυπουργούς - Οι ελληνικές διεκδικήσεις μετά το ρόλο που έπαιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πανηγυρική επανεκλογή της στην ηγεσία της Κομισιόν

ursula-von-der-leyen-mak3
Σε πλεονεκτική θέση βρίσκεται η Ελλάδα στο παζάρι για την κατανομή των χαρτοφυλακίων των Επιτρόπων μετά την άνετη επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν, με δεδομένο τον ρόλο που έπαιξε στην επανεκλογή της ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ,  ήταν οι δύο ηγέτες που υπέγραψαν την υποψηφιότητα της στο ΕΛΚ και ανέλαβαν να διαπραγματευτούν με τους ηγέτες των άλλων πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα ανώτατα αξιώματα.
Η Ελλάδα, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, θα διεκδικήσει σημαντικό χαρτοφυλάκιο, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα στοχεύει μεν στο χαρτοφυλάκιο της Ανταγωνιστικότητας, πλην όμως αυτό θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αφού κατά κανόνα το αναλαμβάνουν μεγάλες χώρες. Το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης, ενδιαφέρει επίσης πολύ τη χώρα μας με δεδομένο ότι αφορά σε μεγάλο βαθμό τους γείτονές μας, ενώ εκείνο της Γεωργίας λόγω της αναδιάρθρωσης της ΚΑΠ είναι εξίσου σημαντικό, αλλά δεν φαίνεται να βρίσκεται πλέον στη συζήτηση. 
Σε επίπεδο προσώπων, το όνομα που εξακολουθεί να παίζει είναι εκείνο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα. Στα συν του κ.Τζιτζικώστα περιλαμβάνεται και η ευρωπαϊκή του εμπειρία, στο τιμόνι του τρίτου σημαντικού ευρωπαϊκού οργάνου, της Επιτροπής των Περιφερειών- ήταν ο πρώτος Ελληνας που βρέθηκε στην κορυφή ενός τέτοιου οργάνου.
Στην όποια περίπτωση, το παζάρι για τα χαρτοφυλάκια και τα τηλεφωνήματα από την κυρία φον ντερ Λάιεν στους πρωθυπουργούς αναμένεται να αρχίσουν από τη Δευτέρα και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει δύο ονόματα υποψηφίων επιτρόπων από κάθε χώρα, ενός άνδρα και μιας γυναίκας. 

Κλείσιμο
Η ίδια η κυρία φον ντερ Λάιεν πάντως, αναδεικνύεται σε μια από τις ισχυρότερες προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει αποτελεσμάτων, αλλά όχι μόνο.



Τα πέντε προηγούμενα της προεδρίας της Γερμανίδας πολιτικού θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως κομβικά για την πορεία της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρέθηκε αντιμέτωπη με σειρά προβλημάτων τα οποία προσπάθησε να αντιμετωπίσει, από κοινού με τα κράτη - μέλη, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αρμοδιότητες της Επιτροπής σταματούσαν εκεί ακριβώς που ξεκινούσαν τα προβλήματα. Πανδημία της Covid-19. Ταμείο Ανάκαμψης. Κοινό ευρωπαϊκό χρέος. Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενεργειακή κρίση. Υβριδικές απειλές στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ με μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική και τελικά πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Και όμως η Γερμανίδα πολιτικός που εμφανίστηκε σχεδόν από το πουθενά το 2019, καθώς αποτελούσε ουσιαστικό τον «λαγό» που έβγαλε από το καπέλο του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατάφερε το φαινομενικά ακατόρθωτο.

Επανεξελέγη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 401 θετικές ψήφους, 284 κατά και 55 αποχές. Ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Το 1999 ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι είχε εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 392 ψήφους υπέρ και 72 κατά. Εξαιρετικό ποσοστό, όμως είχε προηγηθεί η καταστροφική Κομισιόν του Ζακ Σαντέρ. Το 2004 η Ο Ζοζέ Μπαρόζο εξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν με 413 ψήφους υπέρ και 251 κατά και πέντε χρόνια αργότερα, το 2009, επανεξελέγη με 382 ψήφους υπέρ και 219 κατά. Και ακολουθεί το 2014 ο… «οδοστρωτήρας» Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ που εξελέγη με 422 ψήφους υπέρ και 250 κατά.

Αυτό που κατάφερε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ήδη γραφτεί στην ιστορία της ΕΕ. Δεν είναι απλώς η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά το τέταρτο πρόσωπο που αναλαμβάνει για δεύτερη πενταετία τα ηνία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, μετά από πολιτικούς όπως ο Βάλτερ Χάλσταϊν, ο Ζακ Ντελόρ και ο Ζοζέ Μπαρόζο.

Πώς τα κατάφερε; Επέλεξε να ισορροπήσει στη λεπτή γραμμή της πλειοψηφίας, παρά να συγκρουστεί. Η ομιλία της προέδρου φον ντερ Λάιεν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, λίγο πριν την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας, περιείχε όλα αυτά τα στοιχεία που θα μπορούσαν να προσελκύσουν ευρωβουλευτές από τους Σοσιαλιστές, μέχρι και ορισμένους της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Live: Von der Leyen speech and debate ahead of reelection vote at the European Parliament |  DW News


Στους σοσιαλδημοκράτες υποσχέθηκε ότι θα ορίσει έναν Επίτροπο αρμόδιο για τη στεγαστική κρίση. Στους Πράσινους ότι θα η ΕΕ θα παραμείνει σταθερή στους στόχους της για την Πράσινη Συμφωνία, έστω και με ορισμένες τροποποιήσεις. Στους Φιλελεύθερους ότι θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, μειώνοντας άμεσα το διοικητικό βάρος, ορίζοντας έναν Αντιπρόεδρο της Κομισιόν αρμόδιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Στους κεντροδεξιούς του ΕΛΚ υποσχέθηκε έναν Επίτροπο Άμυνας και τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας, ενώ σε αυτούς που κάθονται δεξιότερα του ΕΛΚ, υποσχέθηκε ενίσχυση της Frontex και της Europol και την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και τον έλεγχο της μετανάστευσης. Παράλληλα, η απόφασή της να ορίσει έναν Επίτροπο αρμόδιο για τη Μεσόγειο Θάλασσα, ερμηνεύεται από ορισμένους στο Στρασβούργο ως μια προσπάθεια να προσεγγίσει την Τζόρτζια Μελόνι, καθώς στην επόμενη νομοθετική περίοδο στο ΕΚ θα χρειαστούν πολλές και διαφορετικές συμμαχίες ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες.

Με την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ξεκινήσει, εντός των επόμενων εβδομάδων, να στέλνει επιστολές προς τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, ζητώντας να προτείνουν τους και τις νέες Επιτρόπους που θα στελεχώσουν την επόμενη Κομισιόν στην οποία θα δημιουργηθούν πολλά νέα χαρτοφυλάκια, όπως για την αλιεία και τους ωκεανούς, για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, για τη Μεσόγειο Θάλασσα, για την ισότητα και την άμυνα.

Ειδήσεις σήμερα:

Live η ομιλία Τραμπ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών - «Δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ»

Με κόκκινο μπικίνι η Ελένη Βουλγαράκη, «α ρε Φώτη τι περνάς» της γράφουν

Βίντεο: Σόου Χαλκ Χόγκαν στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων - Αποκάλεσε τον Τραμπ «μονομάχο» και έσκισε το μπλουζάκι του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης