Συνεχίζονται οι «μετασεισμοί» Δραγασάκη στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι «ουδέτεροι», ο Τσίπρας και τα μηνύματα

Εσωστρέφεια στην Κουμουνδούρου, ενώ ο Κασσελάκης βρίσκεται στην Κύπρο – Η αποχώρηση Δραγασάκη και η απάντηση που προκάλεσε νέες αναταράξεις

Στη σκιά της ηχηρής αποχώρησης του Γιάννη Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εξελίσσεται η τριήμερη επίσκεψη του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη στην Κύπρο, με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την «μαύρη επέτειο» της τουρκικής εισβολής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έγινε χθες δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, δηλώνοντας για το status quo στο νησί πως «πρέπει να αλλάξει με την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, με την επίλυση του Κυπριακού να ξεκινά από εκεί που σταμάτησε στο Κρανς Μοντανά το 2017». Ταυτόχρονα, ο κ. Κασσελάκης εξέφρασε την στήριξή του σε «μια λύση για διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα», αλλά και «χωρίς μυστική διπλωματία, αλλά με διαφάνεια», όπως είπε.

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισκέφθηκε στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, ενώ πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με πολιτειακούς και θεσμικούς παράγοντες στο νησί, για να παραστεί σήμερα στην επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της εισβολής κι ενώ στην Κύπρο βρίσκονται για ήδη για τους ίδιους λόγους τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Νέες εστίες εσωστρέφειας μετά την αποχώρηση Δραγασάκη

Η συμμετοχή του κ. Κασσελάκη, ωστόσο, στις επετειακές εκδηλώσεις εξελίσσεται σε μια παράλληλη τροχιά με τις νέες εστίες εσωστρέφειας που ανέκυψαν, όταν προχθές ο Γιάννης Δραγασάκης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος, ευχόμενος «Καλή αντάμωση» σε «νέους χώρους», δηλαδή σε ένα νέο και ενιαίο κόμμα της Αριστεράς.

Πολύ περισσότερο, όταν η δηκτική ανακοίνωση που εξέδωσε η Κουμουνδούρου, για να «αποχαιρετίσει» τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τσίπρα έβριθε υπαινιγμών και αιχμών, συνδυάζοντας την έξοδό του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις ευρύτερες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και κυρίως στην Attica Βank.

Τόσο το ύφος, όσο και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Κουμουνδούρου προκάλεσαν απανωτές εκρήξεις στελεχών με αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, θεωρώντας απαξιωτικά τα όσα περιέγραφε για τον κ. Δραγασάκη. Και αν η αντίδραση της «φρουράς Τσίπρα» υπήρξε εν πολλοίς αναμενόμενη, το γεγονός ότι τη δυσαρέσκεια τους εκφράζουν τις τελευταίες ώρες δημόσια ολοένα και περισσότεροι «ουδέτεροι» βουλευτές και στελέχη, όσες και όσοι δηλαδή έχουν κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας τόσο από τους Κασσελίστας, όσο και από τη «φρουρά Τσίπρα», επιτείνει ακόμη περισσότερο το εσωκομματικό αδιέξοδο.

«Είναι μια ανακοίνωση του κόμματος. Απαντά στον Γιάννη Δραγασάκη κι σε αυτά που λέει, δεν θέλω να την σχολιάσω παραπάνω» εξήγησε στα Παραπολιτικά Fm ο Βουλευτής, Κώστας Μπάρκας, προσθέτοντας ότι «στεναχωρήθηκα με την απόφαση του κ. Δραγασάκη αλλά είναι μια προσωπική απόφαση, διαφωνώ με την προσωπική του απόφαση αλλά τη σέβομαι».

«Κατώτερη των περιστάσεων»


Από πλευράς του, ο πρώην Αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης παρατήρησε ότι «σίγουρα η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Είναι λάθος ένα κόμμα να δείχνει αυτή την μικροψυχία». Ερωτηθείς, ακόμη, για την αναφορά του κ. Δραγασάκη για αποαριστεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βασιλειάδης είπε ότι δεν συμφωνεί σε αυτήν την ένταση, ωστόσο υπάρχουν πολλές φορές θέματα στην πολιτική γραμμή.

«Η αριστεροποίηση δεν είναι μόνο στις θέσεις, δεν αρκεί να είσαι μόνο σε αυτά που λες για να λες «είμαι στην Αριστερά, είμαι στην προοδευτική παράταξη», τόνισε ο κ. Βασιλειάδης, για να συμπληρώσει πως «η χυδαιολογία απέναντι σε ένα στέλεχος που αποχωρεί που έχει αυτή τη ιστορική διαδρομή του Δραγασάκη σημαίνει ότι είμαστε στη λάθος κατεύθυνση, κάτι πάει στραβά. Αν η χυδαιολογία αυτή κυριαρχήσει σαν άποψή του χώρου και του κόμματος τότε μάλλον το κόμμα αποχωρεί από τον χώρο», όπως σημείωσε. Πάντως, δεν χυδαιολόγησε η επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σίγουρα αναφέρομαι και στα διάφορα τρολ τα οποία ταλαιπωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο πρώην Αναπληρωτής Γραμματέας του κόμματος.

«Αν ο ιός του οπαδισμού εισχωρήσει στην πολιτική και δη στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε τα βλέπω δύσκολα τα πράγματα», επισήμανε από μέρους του και ο βουλευτής του κόμματος Χρήστος Γιαννούλης, σχολιάζοντας την αποχώρηση του ιστορικού στελέχους Γιάννη Δραγασάκη. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δεν μπήκα στην πολιτική για να είμαι ένα κομματικό στέλεχος, αλλά για να υπηρετήσω την πολιτική μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και συμπλήρωσε πως «αν δεν τα καταφέρω, ώρα μου καλή».

Αναδίπλωση πριν την έκρηξη

Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη έριξε νέο λάδι στην εσωκομματική φωτιά, που είχε αναζωπυρωθεί ανήμερα του αγίου Πνεύματος, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης άφηνε βαρείς υπαινιγμούς κατά του προκατόχου του περί «μαύρων ταμείων».

Σε συγκαταβατικό κλίμα, ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης αναδιπλώθηκε πλήρως, με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας να κάνει λόγο για χρηστή διαχείριση διαχρονικά, τόσο επί Τσίπρα, όσο και επί Κασσελάκη, κλείνοντας προσώρας το θέμα. Και αυτό, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται διατεθειμένος να παρέμβει δημόσια για τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως έπραξε και κατόπιν της παραίτησής του από την ηγεσία του κόμματος. Ακόμη και αν ο ίδιος φέρεται να δέχτηκε έντονες πιέσεις από τον κύκλο των συνεργατών του, ώστε να απαντήσει στο διάδοχό του, Στέφανο Κασσελάκη, ο πρώην πρωθυπουργός προέταξε τελικά την ανάγκη για ενότητα του κόμματος, οδεύοντας προς το Καταστατικό Συνέδριο.



Ειδήσεις σήμερα:

Καύσωνας με 40άρια και το επόμενο τριήμερο - Έρχονται θερμικές καταιγίδες

Σε ανεπαρκείς ποιοτικούς ελέγχους αποδίδουν αναλυτές το χάος που προκλήθηκε στα συστήματα της Microsoft

Έφτασαν τους 31 οι βουλευτές και τους 4 οι γερουσιαστές των Δημοκρατικών που ζητούν από τον Μπάιντεν να αποσυρθεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr