Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης: Από τη Γερουσία στο Συνέδριο - Η επικράτηση Σημίτη στη μάχη της διαδοχής

Η σειρά του protothema.gr από τους Παντελή Καψή και Πάνο Λουκάκο, με ιστορίες της Μεταπολίτευσης, που γίνεται 50 ετών

Στις 18 Ιανουαρίου του 1996, στην αίθουσα της Γερουσίας, στη Βουλή, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκλέγει στον β΄ γύρο πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, με 86 ψήφους, έναντι 75 του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος μάλιστα είχε την ονομαστική του εορτή, μιας και το «Άκης» προέκυψε από το Απόστολος - Αθανάσιος.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, μετά από την περιπέτειά του στο Ωνάσειο, από την οποία εξήλθε νικητής, αλλά πιο καταβεβλημένος από ποτέ.

Λιγους μήνες αργότερα, στις 23 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα εξέλεγε στις 30 Ιουνίου ( την ημέρα που και πάλι γιόρταζε ο Τσοχατζόπουλος ως Απόστολος) , τον Κώστα Σημίτη και πρόεδρο του κόμματος, παρά το γεγονός ότι σημαίνοντα στελέχη, όπως ο Κώστας Λαλιώτης, τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της «διαρχίας».

Με την εκλογή του στη θέση του προέδρου, ο Σημίτης άρχισε να προγραμματίζει την προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να αποκτήσει και την λαϊκή εντολή για να κυβερνήσει - όπως και έγινε, τον Σεπτέμβριο του 1996, με το ΠΑΣΟΚ να παίρνει 41,5% και 162 έδρες, απέναντι στη ΝΔ του Μιλτιάδη Έβερτ που έμεινε στο 38,1%.

Σε εκείνες τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ λίγο πάνω από 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 1993, αλλά είχε να αντιμετωπίσει τη μίνι - διάσπαση που είχε επιχειρήσει π Δημήτρης Τσοβόλας, που είχε λάβει 4,4% με το ΔΗΚΚΙ.

Μέρος των απωλειών του ΠΑΣΟΚ είχε να κάνει με την υπόθεση των Υμίων - τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου του '96, μετά από μία σειρά προκλήσεων, Τούρκοι κομάντος είχαν καταλάβει τα μικρά Ύμια, μία βραχονησίδα 15 στρεμμάτων ανατολικά της Καλύμνου και Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμικής κρίσης. Η αμερικανική παρέμβαση είχε οδηγήσει στην αποκλιμάκωση, με τη συμφωνία «όχι σημαίες, όχι στρατιώτες, όχι πλοία», ωστόσο η πτώση ενός ελληνικού ελικοπτέρου τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου έδωσε στην κοινή γνώμη την αίσθηση ότι η Ελλάδα είχε ηττηθεί χωρίς να πολεμήσει...

Δείτε το 13ο επεισόδιο της σειράς «Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης»


Όλα τα επεισόδια της σειράς «Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr