Προκαλεί ο Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: Επίθεση στον Μητσοτάκη μέσω Δένδια - Η ελληνική απάντηση

Προκαλεί ο Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: Επίθεση στον Μητσοτάκη μέσω Δένδια - Η ελληνική απάντηση

Παραλήρημα Τατάρ με αναφορές σε Μητσοτάκη, Δένδια και επίκληση στον... Ανδρέα Παπανδρέου - Η κυβέρνηση εκφράζεται ενιαία, απαντούν διπλωματικές πηγές

Προκαλεί ο Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: Επίθεση στον Μητσοτάκη μέσω Δένδια - Η ελληνική απάντηση
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του πριν την παρέλαση στα κατεχόμενα ανέφερε πως είναι χαρούμενος που γιορτάζει την επέτειο της «ειρηνευτικής επιχείρησης» του 1974 «η οποία έδωσε τη δυνατότητα στον τουρκοκυπριακό λαό να αποκτήσει ελευθερία» και μετέφερε τους χαιρετισμούς 85 εκατομμυρίων Τούρκων.

Είπε ακόμα πως η εισβολή του 1974 έδειξε πως οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι και πολέμησαν ώμο με ώμο οι Τουρκοκύπριοι Μουτζαχεντίν με τους Τούρκους Μεχμέτσικ για την ελευθερία της «Βόρειας Κύπρου».

Ο Ερντογάν είπε πως το ψευδοκράτος «είναι η κόρη του ματιού μας και μέρος της ζωής μας» και αυτό αποδεικνύει πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση της Τουρκίας δίνουν μαζί το παρόν τους όπως πριν από μισό αιώνα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ισχυρίστηκε πως η εισβολή του 1974 έγινε γιατί από το 1963 ως το 1974, οι Τουρκοκύπριοι «φυλακίστηκαν» σε θύλακες που αποτελούσαν το 3% του εδάφους της Κύπρου.

«Το 1974», είπε, «οι επιθέσεις με στόχο την ύπαρξη Τουρκοκυπρίων έφτασαν στο αποκορύφωμά τους. Πριν από 50 χρόνια, σαν σήμερα, οι Μεχμέτσικ (τουρκικός στρατός) έκαναν ένα ιστορικό βήμα για να αφαιρέσουν το στιλέτο που είχε σκοπό να χτυπήσει την ανεξαρτησία τους. Ως εγγυήτρια χώρα και μητέρα πατρίδα αναλάβαμε δράση με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας. Εκπληρώσαμε όποια ευθύνη μας χαρακτήριζε ως ανθρώπους συνείδηση. Εκείνη την ημέρα δείξαμε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν μόνοι».

Κατά τον Ερντογάν «η ειρηνευτική επιχείρηση του 1974, έφερε ελευθερία και ευημερία στους Τουρκοκύπριους. Βλέπουμε την 20η Ιουλίου ως σύμβολο προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ισότητας. Στο Νότο (ελεύθερη Κύπρο), υπάρχει μια λανθασμένη νοοτροπία ώστε να βλέπουν τον εαυτό τους ως τον μόνο ιδιοκτήτη της Κύπρου».


Επίθεση και στον Δένδια

Ο Ερντογάν θέλησε να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω του Νίκου Δένδια. 

«Πρόσφατα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας έκανε παράλογες δηλώσεις. Συναντηθήκαμε πρόσφατα με τον κ. Μητσοτάκη και του είπα: “Εμείς θα είμαστε στη Βόρεια Κύπρο στις 20 Ιουλίου και εσείς θα είστε στον Νότο, υποθέτω ότι δεν θα μας πειράξετε από εκεί”. Είπε ότι δεν θα το κάνει. Γίνονται εξαιρετικά ανεύθυνα βήματα. Δεν μπορείς να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό», ισχυρίστηκε.


Όχι σε ομοσπονδιακή λύση

Υποστήριξε πως δεν μπορεί να επιτευχθεί ομοσπονδιακή λύση, γιατί πλέον πρέπει να αναγνωριστούν οι πραγματικότητες στο νησί, αφού οι προσπάθειες που έγιναν απέτυχαν με ευθύνη της ελληνικής πλευράς.

Κλείσιμο
«Δεν ωφελεί κανέναν να πει ας συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που σταματήσαμε στην Ελβετία. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε. Δεν αφήνουμε κανένα χέρι που απλώνεται προς μια λύση αιωρείται. Αν θέλετε λύση, αναγνωρίστε τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ελπίζω επίσης να δω τις μέρες που οι ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, θα επισκεφθούν μαζί το νησί. Το είπα προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη. Η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα συμβάλει επίσης στο Κυπριακό».

Ο Ερντογάν όπως και προηγουμένως ο Τατάρ, ισχυρίστηκε πως οι συλλήψεις που γίνονται για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα αποτελούν λάθος πίεση, γιατί «ο 'τουρκοκυπριακός λαός' δεν υποκύπτει στις απειλές και η Τουρκία δεν γίνεται να αγνοήσει τους Τουρκοκύπριους».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως συνεχίζεται ο αγώνας για αναγνώριση του ψευδοκράτους και για λύση δύο κρατών. Τέλος αναφέρθηκε σε απόφαση που έλαβε ώστε οι Τουρκοκύπριοι μαθητές να τυγχάνουν των ίδιων προνομίων στη Τουρκία με τους Τούρκους, για φοίτηση σε πανεπιστήμια. Και κατέληξε «Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε το ψωμί, το νερό και το μέλλον μας με τους Κύπριους αδελφούς μας».

Πάγιες οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό, παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση της επανένωσης, αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες, αναφέρουν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, απαντώντας στα όσα ακούστηκαν και προσθέτουν ότι οι θέσεις «εκφράζονται δε ενιαία από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει. Δεν τίθεται, ούτε θα μπορούσε να τεθεί, ζήτημα παρέκκλισης από την σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο θέση αυτή.

Εξάλλου ο Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί απόψε από τη Λευκωσία».


Χριστοδουλίδης: Ό,τι κι αν πει ο Ερντογάν, η Τουρκία παραμένει υπεύθυνη για παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, σήμερα μετά τα μνημόσυνα των πεσόντων , σχολιάζοντας την παρουσία Ερντογάν στα κατεχόμενα ανέφερε πως, ό,τι ειπώθηκε είναι «οι επαναλαμβανόμενες ρητορείες, οι προσπάθειες της κατοχικής Τουρκίας. Ό,τι και αν πράξει, ό,τι και αν πει ο κ. Ερντογάν και οι εκπρόσωποι του στις κατεχόμενες περιοχές, η Τουρκία, 50 χρόνια μετά, συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού, για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αν πραγματικά η Τουρκία επιθυμεί να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αν πραγματικά η Τουρκία επιθυμεί να έρθει κοντά στην ΕΕ, με ό,τι οφέλη συνεπάγονται και για την ίδια την Τουρκία, και αν επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια των κρατών της περιοχής για περιφερειακή σταθερότητά και ασφάλεια, ξέρει πολύ καλά ποιος είναι ο δρόμος για να το πετύχει».

Παραλήρημα Τατάρ με αναφορές σε Μητσοτάκη, Δένδια και επίκληση στον Ανδρέα Παπανδρέου

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στην ομιλία του στην παρέλαση στη κατεχόμενη Λευκωσία, επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς για «ειρηνευτική» επιχείρηση της Τουρκίας το 1974 γιατί όπως είπε «η ελληνοκυπριακή ηγεσία με τη δύναμη των όπλων, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως εφαλτήριο για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους από το κράτος που ιδρύθηκε το 1960».

Δεν παρέλειψε την ανιστόρητη «ιστορική» αναδρομή λέγοντας πως «οι Έλληνες εφάρμοσαν βάναυσα το σχέδιο “Ακρίτας”, που ήταν το σχέδιο καταστροφής των Τουρκοκυπρίων, με τα Αιματηρά Χριστούγεννα στις 21 Δεκεμβρίου 1963, έκαψαν και κατέστρεψαν 103 χωριά μας και ανάγκασαν τους ανθρώπους μας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους». Στη συνέχεια μίλησε για τα γεγονότα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και το «δικαίωμα» της Τουρκίας να επέμβει για να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους.

Κατηγορεί την ελληνική πλευρά για τις διαπραγματεύσεις

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε πως το ψευδοκράτος αργά ή γρήγορα θα πάρουν τη θέση τους αξίζει στον κόσμο και θα πετύχουν τους στόχους τους.

Στη συνέχεια ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε αναφορά στους κύκλους διαπραγματεύσεων από το 1974 μέχρι το 2017 λέγοντας πως αυτοί απέτυχαν λόγω της στάσης της ελληνικής πλευράς. «Η ελληνική πλευρά», είπε «εξακολουθεί να επιμένει σε μια λύση στην οποία οι Τουρκοκύπριοι θα μειονότητα σε μια ομοσπονδία η οποία θα έχει τη μορφή ενιαίου κράτους εντός της ΕΕ».

Οι Τουρκοκύπριοι, είπε ο Τατάρ δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούν αυτή τη λύση εγκαταλείποντας το «κράτος και την κυριαρχία τους», αποποιούμενοι ταυτόχρονα τις εγγυήσεις της Τουρκίας, την παρουσία τουρκικού στρατού στη Κύπρο και τα δικαιώματα επέμβασης.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και στην καλή θέληση που έδειξαν εγκρίνοντας το Σχέδιο Ανάν που απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους.

Επιμένει στη λύση δύο κρατών

Ο Ερσίν Τατάρ, είπε πως μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά το 2017, η τουρκική πλευρά το 2021 διακήρυξε πως δεν μπορεί να συζητήσει περαιτέρω για λύση ομοσπονδίας και απαιτεί αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και λύση δύο κρατών.

Όπως ισχυρίστηκε, ο ΓΓ του ΟΗΕ συμφωνεί μαζί του, πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει γίνει κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων , κάνοντας συμφωνίες που θέτουν σε κίνδυνο όλη τη Κύπρο. Πιθανότατα εννοούσε την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και τις απειλές που διατυπώθηκαν από την Χεζμπολάχ.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στη Κύπρο, λέγοντας πως συμφώνησε με το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μαρί, κοντά στη Λάρνακα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι Ναυτική Βάση στο Μαρί υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η απόφαση για επέκταση της είχε ληφθεί από τη κυβέρνησης Αναστασιάδη, από το 2019 για να εξυπηρετεί και πλοία του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αναφέρθηκε ακόμα σε προκλήσεις από τον Νίκο Δένδια με δηλώσεις κατά του τουρκικού στρατού και για προκλητικά βήματα της Λευκωσίας, πραγματοποιώντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με άλλες χώρες.

Ο Τατάρ κατηγόρησε την διεθνή κοινότητα ότι σήμερα σιωπά μπροστά στο δράμα που ζουν οι Παλαιστίνιοι, όπως έκανε το 1963-64 για τους Τουρκοκύπριους. Ισχυρίστηκε, ότι τα γεγονότα στη Γάζα καταδεικνύουν πόσο σημαντικές είναι οι εγγυήσεις και γιατί οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν στη διατήρηση των εγγυήσεων της Τουρκίας όπως επίσης και στην παραμονή του τουρκικού στρατού στη Κύπρο.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Αγαπητέ Πρόεδρε. Γίνατε η φωνή μας, η ανάσα μας, η ανάσα μας στον ΟΗΕ, όπου παραβιάζονται τα δικαιώματα του 'τουρκοκυπριακού λαού' και δεν εκπροσωπούνται».

Οι αναφορές σε Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου

Αναφερόμενος στην σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη, ο Τατάρ είπε πως «έρχεται στη Κύπρο για να καταδικάσει την 50η επέτειο από την ειρηνευτική επιχείρηση της Τουρκίας, για το κυπριακό» ενώ η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι η πρώτη χώρα που έπρεπε να καταδικαστεί για το κυπριακό»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επικαλέστηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου , λέγοντας πως στο βιβλίο του «Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα», αναφέρει ότι ο πατέρας του, Γεώργιος Παπανδρέου «έστειλε 20.000 Έλληνες στρατιώτες, ντυμένους με πολιτικά ρούχα και πλήρως εξοπλισμένους να έρθουν κρυφά στη Κύπρο τον Ιούνιο του 1964».

Ωστόσο, κατά τον Τατάρ, η Τουρκία με την «ειρηνευτική επιχείρηση» το 1974 έβαλε τέλος στην σφαγή των Τουρκοκυπρίων, από τη χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ Β και τερμάτισε έναν εμφύλιο πόλεμο.

Και ο Ταράρ κατέληξε: «Ευτυχισμένος είναι αυτός που λέει είμαι Τούρκος».




Ειδήσεις σήμερα:

Τα εγκληματικά συγκοινωνούντα δοχεία που «προστάτευαν» επιχειρηματίες και «μπουρλότιαζαν» μαγαζιά – Συνομιλίες «φωτιά»

50 χρόνια από την εισβολή με Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Κύπρο - Μνημόσυνα στις ελεύθερες περιοχές

Σκληρό πόκερ Δημοκρατικών με τον Μπάιντεν – Θέλει να επιστρέψει στην κούρσα ενώ 35 στελέχη τού δείχνουν την έξοδο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης