Χριστοδουλίδης: Ό,τι κι αν πει ο Ερντογάν, η Τουρκία παραμένει υπεύθυνη για παραβίαση του διεθνούς δικαίου

«Αν η Τουρκία επιθυμεί να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, ξέρει πολύ καλά ποιος είναι ο δρόμος για να το πετυχει» είπε ο πρόεδρος της Κύπρου

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, σήμερα μετά τα μνημόσυνα των πεσόντων, σχολιάζοντας την παρουσία Ερντογάν στα κατεχόμενα ανέφερε πως όσα ειπώθηκαν είναι «οι επαναλαμβανόμενες ρητορείες, οι προσπάθειες της κατοχικής Τουρκίας. Ό,τι και αν πράξει, ό,τι και αν πει ο κ. Ερντογάν και οι εκπρόσωποι του στις κατεχόμενες περιοχές, η Τουρκία, 50 χρόνια μετά, συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού, για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αν πραγματικά η Τουρκία επιθυμεί να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αν πραγματικά η Τουρκία επιθυμεί να έρθει κοντά στην ΕΕ, με ό,τι οφέλη συνεπάγονται και για την ίδια την Τουρκία, και αν επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια των κρατών της περιοχής για περιφερειακή σταθερότητά και ασφάλεια, ξέρει πολύ καλά ποιος είναι ο δρόμος για να το πετύχει».

Δύσκολη ημέρα

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «είναι μια μέρα δύσκολη για όλους, μέρα μνήμης, μέρα τιμής για όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν για να υπάρχει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία. Πέρασαν 50 χρόνια, μισός αιώνας από την τουρκική εισβολή, μισός αιώνας κατοχής, μισός αιώνας που ζούμε τις συνέπειες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Την ίδια στιγμή, σε αυτά τα 50 χρόνια, και παρά τις προσπάθειες κάποιων, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εδώ, ο κυπριακός λαός με θυσίες κατάφερε να σταθεί στα πόδια του, να προοδεύσει, κατάφερε να θωρακίσει και να ενισχύσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Όμως, δεν έχουμε ολοκληρώσει την αποστολή μας. Η αποστολή μας είναι η απελευθέρωση, η επανένωση, η επίλυση του Κυπριακού. Εάν θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα αυτή την τραγική επέτειο, τιμώντας πραγματικά όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για να υπάρχουμε σήμερα εμείς, είναι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

Θετικός ο ελληνοτουρκικός διάλογος

Σε ερώτηση αν ο ελληνοτουρκικός διάλογος πρέπει να περάσει από την Κύπρο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «περνά ο ελληνοτουρκικός διάλογος μέσα από την Κύπρο και δεν μπορεί να υπάρξει – και αυτό είναι και από τα πιο επίσημα ελληνικά χείλη – πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την επίλυση του Κυπριακού. Τι επιδιώκουμε; Επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το θετικό κλίμα που φαίνεται να υπάρχει προς όφελος και της επίλυσης του Κυπριακού».

Καλά τα μηνύματα από ΟΗΕ

Επίσης ανέφερε ότι λαμβάνει θετικά μηνύματα όσον αφορά τις προθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ γύρω από τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, τονίζοντας ωστόσο πως θα διαφανεί στην πορεία το κατά πόσο τα θετικά αυτά μηνύματα θα μετεξελιχθούν σε συγκεκριμένες ενέργειες.



Ειδήσεις σήμερα:

Προκαλεί ο Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: Ο Μητσοτάκης ήρθε για να τιμήσει τους τρομοκράτες της ΕΟΚΑ - Επίθεση και στον Δένδια - Η ελληνική απάντηση

«Εξαφανίστηκαν» τα αεροπλάνα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του ψηφιακού black out - Δείτε βίντεο

Σύντομο διάλειμμα του καύσωνα από την Πέμπτη - Ανάσα δύο ημερών και επιστροφή στα 40άρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr