ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός από στελέχη για την ατζέντα του κόμματος - «Μας καθοδηγεί η σκέψη Πολάκη»

Νέο γύρο αντιπαράθεσης μετά τη θετική ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη για τον Γιάννη Δραγασάκη – Επιφυλάξεις για τη στάση της Κουμουνδούρου απέναντι στις τράπεζες από Νίκο Παππά και μέλη της «φρουράς Τσίπρα»

Μπορεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης να πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, η αντιπολιτευτική δραστηριότητα του κόμματος, ωστόσο, επικεντρώθηκε χθες στις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, με φόντο την Attica Bank.

Απευθύνοντας χαιρετισμό σε εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους Αγνοούμενους στον Κόρνο, ο κ. Κασσελάκης εξήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ζήτημα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, δηλώνοντας πως «θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι και παραγωγικοί στον αδελφό λαό μας. Δεν θα ξεχάσουμε. Ο Ελληνισμός παραμένει αδιαίρετος και οι συγγενείς σας είναι αθάνατοι».

Παρά την «μαύρη επέτειο», αλλά και τη θερινή ραστώνη του Σαββατοκύριακου, η Κουμουνδούρου, ωστόσο, εξέδωσε χθες μια «πύρινη» ανακοίνωση, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, για την κινητικότητα στον τραπεζικό τομέα πως «η συγκεκριμένη συγχώνευση με τις ευλογίες του ΤΧΣ συνιστά μία εξαιρετικά ζημιογόνα πράξη για το Δημόσιο και τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογούμενων. Ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί θα κληθούν να λογοδοτήσουν. Αρχής γενομένης από τη Δευτέρα που η Συμφωνία θα έρθει στη Βουλή...».

Στο μεταξύ, η χθεσινή ανακοίνωση ήρθε να προστεθεί σε ένα σερί ανακοινώσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη για την κινητικότητα στην Attica Bank κι ενώ επιφυλάξεις για την στάση της Κουμουνδούρου απέναντι σε έναν πέμπτο τραπεζικό πυλώνα έχουν εκφράσει ανοιχτά τόσο ο Νίκος Παππάς, όσο και στελέχη της «φρουράς Τσίπρα», κατά την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Εντούτοις, η κόντρα μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τον τραπεζικό τομέα αναζωπυρώθηκε εκ νέου χθες και με νέα υπονοούμενα, καθώς «απλά προξενεί μεγάλη εντύπωση η ανάγκη του Γεωργιάδη να υπερασπιστεί το Δραγασάκη!» σχολίασε σε ανάρτησή του ο Βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, αφήνοντας καινούριους υπαινιγμούς για τον πρώην Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την παραίτησή του από το κόμμα.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Πολάκη:

Ε αμα σε υπερασπιζεται και ο Αδωνης Γεωργιαδης ειναι σαφες πως υπηρξες ο νουμερο ενα κινδυνος για την Τραπεζικη διαπλοκη!!

Για αυτα που λέει ο αδιευκρίνιστος της Νοβαρτις για το 2015 ,αυτος που καλουσε να τρεξουν να παρουν τα λεφτα τους από τις Τραπεζες ,αυτος που ουρλιαζε «βαστα Σοιμπλε»

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΠΑΤΑΛΗΣΩ ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ περα απο την αναρτηση της Κατερίνα Πάντα που τα ΛΕΕΙ ΟΛΑ!!(φωτο 2-3)

Η ιστορια δεν ξαναγραφεται

Απλα προξενει μεγαλη εντυπωση η αναγκη του Γεωργιαδη να υπερασπιστει το Δραγασακη!



Αφορμή για τον παραπάνω σχολιασμό του κ. Πολάκη αποτέλεσε μακροσκελής ανάρτηση του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη στα κοινωνικά δίκτυα, ο οποίος εκτίμησε ότι «ο κ. Τσίπρας πολλές φορές σκέφτεται πόσο λάθος έκανε που τότε για την θέση του ΥΠΟΙΚ δεν έκανε την πλέον προφανή επιλογή που είχε, δηλ τον κ. Γιάννη Δραγασάκη.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Γεωργιάδη:

Για τον κ. Γιάννη Δραγασάκη

Παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες τις επιθέσεις που δέχεται από πρώην «συντρόφους» του ο κ. Γιάννης Δραγασάκης. Δεν μου προκαλεί έκπληξη ο εμφύλιος στην Αριστερά, διότι η ιστορία της Αριστεράς είναι γεμάτη από εμφυλίους, μου κάνει όμως πραγματικά μεγάλη εντύπωση το θράσος και η παντελής έλλειψη γνώσης της προσωπικής ιστορίας ενός εκάστου, όπως αυτή παρουσιάζεται από τους όψιμους υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη.

Εγώ και ο κ. Γιάννης Δραγασάκης προφανώς ιδεολογικά δεν είχαμε και δεν έχουμε την παραμικρή ιδεολογική σχέση, συνεπής Αριστερός αυτός, Κομμουνιστής για πολλά χρόνια, θιασώτης της Μαρξιστικής Οικονομίας, Φιλελεύθερος/Δεξιός εγώ υποστηρικτής της Ελεύθερης Αγοράς και του Καπιταλισμού.

Τον γνώρισα, όταν τον διαδέχθηκα το 2019 στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και θεωρώ Τιμή μου ότι παρέλαβα από αυτόν, που παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές που προανέφερα, αναγνώριζα Δημοσίως από τότε ότι ήταν ένας σοβαρός άνθρωπος που στο πλαίσιο της ιδεολογίας του προσπάθησε να εφαρμόσει μία συγκροτημένη πολιτική πρόταση. Του φέρθηκα πάντοτε έκτοτε με σεβασμό αναγνωρίζοντας δημοσίως το ήθος, την ευγένεια αλλά και την προφανή του γνώση στα θέματα που διαπραγματευόταν. Έχοντας ο ίδιος, ιδεολογικός και πολιτικός του αντίπαλος, κρατήσει αυτή την στάση, μου προκαλεί μεγάλη δυσφορία η φτήνια με την οποία τον αντιμετώπισαν τις τελευταίες μέρες από τον Σύριζα για την απόφαση του να αποχωρήσει από αυτόν, που και πάλι έγινε σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο (ώστε προφανώς να τους προκαλέσει την μικρότερη δυνατή ζημία) και με χαμηλούς τόνους.

Θα ήθελα όμως να καταθέσω για λόγους ιστορίας μία άποψη που είχα διαμορφώσει εδώ και πολλά χρόνια και θα ήθελα να υπάρχει στον Δημόσιο διάλογο. Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης ήταν η πιο μοιραία ή μάλλον δεν ήταν, για την ακρίβεια, η πιο μοιραία πολιτική επιλογή του Alexis Tsipras και εξηγούμαι:

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε Πρωθυπουργός μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Τότε η λογική και ασφαλής πολιτική του επιλογή για την θέση του Υπουργού Οικονομικών ήταν ο κ. Γιάννης Δραγασάκης. Για λόγους αγνώστους σε μένα, υποθέτω λόγω παντελούς άγνοιας του κ. Τσίπρα επί των θεμάτων της Οικονονίας, ο τότε ΠΘ αποφάσισε να αναθέσει το κρισιμότερο χαρτοφυλάκιο της Χώρας στον Γιάνη Βαρουφάκη. Αυτό θεωρώ ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος της πολιτικής του σταδιοδρομίας και πιστεύω ότι εάν είχε επιλέξει τον κ. Δραγασάκη η μετέπειτα πολιτική μας ιστορία θα ήταν εντελώς διαφορετική και ίσως ο κ. Τσίπρας να είχε κυβερνήσει για πολλά περισσότερα χρόνια.

Τον Φεβρουάριο του 2015 οι Ευρωπαίοι προσέφεραν στην Κυβέρνηση Τσίπρα μία πολύ καλή συμφωνία. Εάν ο κ. Τσίπρας την είχε αποδεχθεί, η Οικονομική Σταθερότητα θα είχε επανέλθει σχεδόν αυτομάτως. Όμως λόγω της Διεθνούς τότε εξαιρετικά ευνοϊκής Οικονομικής Συγκυρίας η Ελληνική Οικονομία, που ήδη επί Αντώνη Σαμαρά είχε μπει σε Αναπτυξιακή τροχιά, θα αναπτυσσόταν εύκολα με ένα 3% ετησίως ακόμη και τίποτε να μην έκανε η τότε Κυβέρνηση.

Φαντάζεστε την πολιτική πραγματικότητα σε ενδεχόμενες Εθνικές Εκλογές το 2019 ενώ δεν θα είχε προηγηθεί η λεγόμενη «υπερήφανη διαπραγμάτευση», το πλέον βλακώδες Δημοψήφισμα όλων των εποχών του Ιουλίου του 2015, που τελικά τους οδήγησε στο να μετατρέψουν το ΟΧΙ σε ΝΑΙ και που οδήγησε στο σκληρότερο 3ο Μνημόνιο που καταδίκασε την Ελλάδα και σε νέα σκληρά Οικονομικά μέτρα αλλά και σε μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια λόγω capital controls κλπ με το πετρέλαιο στα 30$ και τον μέσο όρο Ανάπτυξης της ΕΕ τότε +3%;

Παρακολουθώντας τον πραγματισμό με τον οποίο κυβέρνησε ο κ. Δραγασάκης όλα τα επόμενα χρόνια είμαι προσωπικά βέβαιος, ασχέτως τί θα απαντούσε ο ιδιος τώρα εάν κάποιος του έθετε αυτό το ερώτημα, ότι εκείνος ως Υποικ θα είχε συμβουλεύσει σωστά τον κ. Τσίπρα να δεχθεί την Συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2015, η οποία αντικειμενικά υπό τις τότε συνθήκες ήταν καλή και θα είχαν διαγράψει μία εντελώς διαφορετική κυβερνητική πορεία που δεν θα τους ανάγκαζε να προκαλέσουν τόσο πόνο μετέπειτα στον Ελληνικό λαό, με πληγές που δεν έχουν κλείσει μέχρι σήμερα.

Φυσικά με το «εάν» δεν γράφεται η ιστορία και φυσικά θα μπορούσαν μετά να κάνουν άπειρα άλλα λάθη, αφού ήταν πραγματικά άσχετοι ως προς την διακυβέρνηση, αλλά κανένα πιστεύω δεν θα μπορούσε να είχε το μέγεθος της ζημίας που προκάλεσε στη Χώρα, αλλά και στην Κυβέρνηση Συριζανέλ, ως Υποικ ο Γιάνης…

Πιστεύω πραγματικά ότι εκεί στην θάλασσα του Σουνίου που κάνει τα μπάνια του ο κ. Τσίπρας πολλές φορές σκέφτεται πόσο λάθος έκανε που τότε για την θέση του ΥΠΟΙΚ δεν έκανε την πλέον προφανή επιλογή που είχε, δηλ τον κ. Γιάννη Δραγασάκη.



Η «σκέψη Πολάκη»

Το γεγονός, πάντως, ότι η Κουμουνδούρου επέλεξε να επικεντρωθεί χθες στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα για άλλη μια φορά, λόγω και της «μαύρης επετείου» για την Κύπρο, έχει προβληματίσει αρκετά κομματικά στελέχη, τα οποία βλέπουν να «καθοδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ η σκέψη Πολάκη», όπως λένε, αρχής γενομένης από την υπόθεση της σεξιστικής επίθεσης στην Μαρία Συρεγγέλα και μετά.

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετά στελέχη θεωρούν ως «εξαιρετικά αναβαθμισμένο» τον πολιτικό και επικοινωνιακό ρόλο του κ. Πολάκη το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζοντας τις αγαστές σχέσεις που διατηρεί με τον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, ενώ αυξάνονται οι φωνές εσωκομματικής κριτικής, που πιθανολογείται πως θα επανέλθουν στην προσεχή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.



Ειδήσεις σήμερα:

Σε ασφυκτική πίεση ο Μπάιντεν για να αποσυρθεί - «Μας καταστρέφεις, δεν μπορείς να νικήσεις» του είπε η Πελόζι

Εκτός κινδύνου ο συνοριοφύλακας που πυροβολήθηκε στο Σουφλί - Τα σενάρια για τα «άγνωστα άτομα»

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ νότια της Παλαιοχώρας Χανίων - Σημαντικό ότι σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή, λέει ο Χουλιάρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr