Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης: Τα Ιμια, ο Οτσαλάν και «η ώρα του Καραμανλή»

Η σειρά του protothema.gr από τους Παντελή Καψή και Πάνο Λουκάκο, με ιστορίες της Μεταπολίτευσης, που γίνεται 50 ετών

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των κυβερνήσεων Σημίτη ήταν ασφαλώς η ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη, που έγινε επισήμως τον Μάιο του 2004, όταν πια την διακυβέρνηση είχε αναλάβει η κυβέρνηση Καραμανλή.

Ωστόσο, είχαν προηγηθεί χρόνια διαπραγματεύσεων, με τους Ευρωπαίους εταίρους να είναι στην αρχή απολύτως αρνητικοί, λόγω της «εκκρεμότητας» του Κυπριακού.

Η κυβέρνηση Σημίτη κατάφερε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις, αρχικά με την απειλή του βέτο στην διεύρυνση του βέτο προς ανατολάς και στη συνέχεια με αλλαγή στάσης σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

Η δέσμευση της Ελλάδας ότι θα διευκόλυνε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας οδήγησε στην ιστορική συμφωνία του Ελσίνκι, που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίθετα, όταν επιχειρήθηκε ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού με τη μεταρρύθμιση Γιαννίτση, ο Κώστας Σημίτης αναγκάστηκε να κάνει πίσω, κυρίως λόγω αντιδράσεων από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Οι επιτυχίες της κυβέρνησης Σημίτη ήταν αρκετές -για παράδειγμα, η διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων και τα μεγάλα έργα υποδομής που έγιναν. Ωστόσο, η οριακή νίκη στις εκλογές του 2000 δεν άφηνε περιθώρια. Η ΝΔ ερχόταν και η κίνηση Σημίτη να αλλάξει το γήπεδο δίνοντας το δαχτυλίδι της διαδοχής στον Γιώργο Παπανδρέου, δεν μετέβαλε την εκλογική ατμόσφαιρα. Η ώρα του Καραμανλή είχε φτάσει...

Δείτε το 15ο επεισόδιο της σειράς «Τα Παρασκήνια της Μεταπολίτευσης»


Όλα τα επεισόδια της σειράς «Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr