Άνοιγμα Κασσελάκη στο ΠΑΣΟΚ μέσω Κύπρου: Tο παρασκήνιο στην «μαύρη επέτειο» της τουρκικής εισβολής

Έχοντας αφήσει πίσω χαρακτηρισμούς περί «εκβιαζόμενου» προέδρου, ο Κασσελάκης επιχείρησε να προσεγγίσει δημόσια τον Ανδρουλάκη, με αφορμή τον αγώνα των συγγενών των αγνοουμένων στην κυπριακή τραγωδία

Γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ρίχνει τώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο για την «μαύρη επέτειο» της τουρκικής εισβολής, εντείνοντας το φλερτ με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Έχοντας αφήσει πίσω χαρακτηρισμούς περί «εκβιαζόμενου» προέδρου, με μια ένθερμη προσφώνηση ο κ. Κασσελάκης επιχείρησε χθες να προσεγγίσει δημόσια τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, με αφορμή τον αγώνα των συγγενών των αγνοουμένων στην κυπριακή τραγωδία.

Αναλυτικά, η ανάρτηση Κασσελάκη:

«Οι Κύπριοι αγνοούμενοι είναι και Ευρωπαίοι αγνοούμενοι. Και η Ευρώπη δεν μπορεί να σιωπά.

Χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν ενωθεί -ούτε καν πάνω στο μνήμα- 50 χρόνια μετά.

Εμείς, θα αναδείξουμε το ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα σταθεί στο πλευρό του δίκαιου αγώνα χιλιάδων οικογενειών.

Αγαπητέ Νίκο:

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική πρωτοβουλία σου να συναντήσεις τη Χαρίτα Μάντολες, τα λόγια της οποίας πρέπει να μας εμπνέουν όλους.

Θέσε και εσύ από τη μεριά σου το ζήτημα των αγνοουμένων στους ευρωσοσιαλιστές.

Να στηρίξουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις από κοινού τον αγώνα αυτών των οικογενειών, τον κοινό μας αγώνα. Και μαζί ευρωπαϊκή Αριστερά και ευρωσοσιαλιστές να ζητήσουμε από την Ευρώπη να πάρει ξεκάθαρη θέση».



Η κοινή πρωτοβουλία των προοδευτικών δυνάμεων, που μοιραία θα φέρει πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν ήταν η μόνη κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη επί κυπριακού εδάφους καθώς ένα άγνωστο παρασκήνιο έλαβε χώρα και ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα, την εξόριστη μητρόπολη Κερύνειας, στη διάρκεια του συλλείτουργου ο κ. Κασσελάκης διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Πρέσβη, όταν διαπίστωσε ότι η θέση δίπλα του που προβλεπόταν για τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ είχε καλυφθεί από άλλο πρόσωπο. Συγκεκριμένα, πλάι στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε καθίσει ένας εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ Κύπρου, δηλαδή του ακροδεξιού σχηματισμού, με τον κ. Κασσελάκη να διατυπώνει τη διαμαρτυρία του και η θέση να εκχωρείται τελικά στον Δημήτρη Μάντζο, που εκπροσωπούσε στην τελετή το ΠΑΣΟΚ.

Πέρα από συμβολικές κινήσεις, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φαίνεται να εννοεί σε αυτή τη φάση την προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, την οποία θα επιδιώξει τόσο στην εναπομείνασα κοινοβουλευτική δράση μέχρι το κλείσιμο της Βουλής λόγω θέρους, όσο και από την επανεκκίνησή της, ιδίως απέναντι σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Ήδη, η συγκρότηση ομάδων εργασίας για ζητήματα όπως το ιδιωτικό χρέος και η στέγη φέρνουν την Κουμουνδούρου πιο κοντά στις μείζουσες, κοινωνικές ανάγκες, παρά τις εκρήξεις τοξικότητας ορισμένων στελεχών της.

Από πλευράς του, ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να εντείνει την τρέχουσα εβδομάδα τη δημόσια παρουσία του, καθώς θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, προκειμένου να συναντηθεί με τους εργαζόμενους, ενώ θα παραστεί και στην τελετή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κομβική η κοινοβουλευτική ομάδα

Τα μάτια, ωστόσο, όλων στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι στραμμένα στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη, όπου το λόγο αναμένεται να διεκδικήσουν δυναμικά ορισμένοι τουλάχιστον από τους βουλευτές του κόμματος, με δεδομένο ότι δεν έχουν τοποθετηθεί στα κομματικά όργανα ούτε για το εκλογικό αποτέλεσμα, ούτε, ωστόσο, και για τα όσα επακολούθησαν.

Στην ατζέντα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πλην του προγραμματισμού των δράσεων, αλλά και της ιεράρχησης των πρωτοβουλιών του επόμενου διαστήματος, ψηλά αναμένεται να βρεθούν τόσο το «θέμα Πολάκη» δηλαδή η σεξιστική επίθεση του Βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη στην Μαρία Συρεγγέλα, όσο και το θέμα της αποχώρησης του Γιάννη Δραγασάκη, τον οποίο η Κουμουνδούρου κατακεραύνωσε παρά την ιστορική διαδρομή του.

Παράλληλα, διαφωνίες για το λεκτικό, αλλά και το ύφος της «αποχαιρετιστήριας» ανακοίνωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του κ. Δραγασάκη διατυπώνονται, κατά πληροφορίες, και από μετριοπαθή στελέχη, ενώ για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως είπε στο OPEN ο κ. Φάμελλος δεν ήταν «μια εύκολη στιγμή», καθώς ο Γιάννης Δραγασάκης «έχει συνδεθεί με πολλές δεκαετίες σημαντικού πολιτικού έργου και με τη δημιουργία του Συνασπισμού». Ο ίδιος σχολίασε πως «είχαμε παράλληλο δρόμο, δεν συμφωνώ όμως με την επιλογή αποχώρησης», για να συμπληρώσει πως στο πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιλέξαμε να ενισχύσουμε τη συλλογικότητα και τη συντροφικότητα για να δώσουμε στην ελληνική κοινωνία τις απαντήσεις που οφείλουμε. Επιλέγουμε να είμαστε εδώ, στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όλοι και όλες μαζί, στην προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να αποτελέσει το μεγάλο λαϊκό κόμμα της Αριστεράς το οποίο ζήτησε στην τοποθέτησή του ο Γ. Δραγασάκης ως αναγκαιότητα». «Η συλλογικότητα και η σύνεση στην άσκηση πολιτικής είναι μία από τις αρχές που εμένα με δίδαξε η Αριστερά», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

Ειδήσεις σήμερα:

Η επόμενη μέρα της απόσυρσης Μπάιντεν - Η λύτρωση των Δημοκρατικών, η ευκαιρία της Χάρις και τα νέα δεδομένα

Αρχίζει το παζάρι των Επιτρόπων με τηλεφωνήματα Φον Ντερ Λάιεν σε πρωθυπουργούς - Ποιος «κλειδώνει» για την Ελλάδα

Με αψεγάδιαστη σιλουέτα και άσπρο μπικίνι ως 61χρονη γιαγιά η Ντέμι Μουρ με την εγγονή της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr