Να καθησυχάσουμε τις αγορές, ζητά από τους Ευρωπαίους ο Παπανδρέου

"Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες τις οποίες διαχειριστήκαμε με λάθος τρόπο", είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Βαν Ρoμπάι

"Προχωράμε για να ξεπεράσουμε την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε" δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν προέβη σε κοινές δηλώσεις με τον κ. Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, επί της ουσίας επιβεβαίωσε ότι δέκα μέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διχασμένες.

"Η πρόκληση είναι να φτάσουμε σε μια συνολική και διαρκή λύση της κρίσης που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη", είπε ο κ. Παπανδρέου προσδιορίζοντας το διακύβευμα της επικείμενης σύναξης των ηγετών της ΕΕ.  

Χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες όσων του είπε ο κ. Βαν Ρόμπαϊ, σχετικά με το περιεχόμενο του υπό διαμόρφωση πακέτου λύσης, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε την ανάγκη για εμβάθυνση της οικονομικής και διακυβερνητικής συνεργασίας, την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας EFSF και την ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Μιλώντας στα αγγλικά, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους των διεθνών μέσων ενημέρωσης ότι η κυβέρνησή του εφαρμόζει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. "Ο ελληνικός λαός θέλει αλλαγή", τόνισε ο κ. Παπανδρέου μεταφέροντας τη δέσμευση των Ελλήνων να υλοποιήσουν τις αλλαγές "όσο επίπονες κι αν είναι". Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε γενικά και μόνο στη δήλωση που έκαναν την προηγούμενη Κυριακή οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας χωρίς να κατονομάσει το Νικολά Σαρκοζί ή την Άγγελα Μέρκελ και χωρίς να αναφερθεί στις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, περιοριζόμενος να παραπέμψει στα θετικά μηνύματα των θεσμικών εταίρων της Ελλάδας.

Η πλήρης δήλωση του κ. Παπανδρέου έπειτα από τη διάρκειας 50 λεπτών συνάντησή του με τον κ. Βαν Ρόμπαϊ είναι η εξής :

"Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου είναι να φτάσουμε σε μια συνολική και διαρκή λύση της κρίσης που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Μετά τη συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι προχωράμε για να ξεπεράσουμε την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε.

Και αυτό το συνολικό πακέτο θα περιλαμβάνει ζητήματα όπως η ανάγκη για βαθύτερη οικονομική συνεργασία, συνοχή και διακυβέρνηση, την ενδυνάμωση του EFSF και την ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Ένα κρίσιμο στοιχείο είναι να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα, με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις που λάβαμε στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου.

Πρέπει να εμφυσήσουμε εμπιστοσύνη και να καθησυχάσουμε τις αγορές. Πρέπει να οδηγηθούμε σε διατηρήσιμη ανάπτυξη και αύξηση των επενδύσεων. Επειδή η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες τις οποίες στο παρελθόν διαχειριστήκαμε λάθος. Για το λόγο αυτό υλοποιούμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και δραστικές αλλαγές σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία και τη δημόσια διοίκηση για να εγγυηθούμε ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα, ανάπτυξη, διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

Υπ' αυτό το πρίσμα η πρόσφατη δήλωση των θεσμικών μας εταίρων δείχνει ότι έχουμε κατακτήσει θετική δυναμική.  

 Όπως είπα στον πρόεδρο κ. βαν Ρόμπαϊ: είναι ο ελληνικός λαός που θέλει αλλαγή. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και όσο επίπονες κι αν είναι, είμαστε δεσμευμένοι να υλοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές. Διότι αυτό θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών, των οποίων υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα για ένα καλύτερο μέλλον ευημερίας και δικαιοσύνης.

Πλέον έχουμε άλλο συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να διαχειριστούμε ορισμένα κενά στο θεσμικό σχεδιασμό της ευρωζώνης. Γι' αυτό, θα ήθελα να ενώσω τη φωνή μου με εκείνων που πιστεύουν στην εμβάθυνση και την ισχυροποίηση της Ευρώπης -όπως οι 96 προσωπικότητες που χθες τάχθηκαν υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης.

Αυτός είναι ο στόχος -όμως είναι περισσότερο αισιόδοξος ότι υπάρχει νέα θέληση να ανταποκριθούμε σε αυτή την κοινή πρόκληση για την Ευρώπη. Πιστεύω ότι μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για επιτυχία τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη".

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται προτάσεις με τις οποίες επιδιώκεται η βελτίωση των αποφάσεων που ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου. Ο κ. Μόσιαλος υποστήριξε ότι βασικό ζητούμενο είναι η ελάφρυνση των βαρών που καλείται να σηκώσει ο ελληνικός λαός.

Πώς προσδιορίστηκε η ελάφρυνση αυτή από τον κ. Μόσιαλο; Με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ή και με μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας. Αποφεύγοντας να αναφερθεί σε πιθανό "κούρεμα" του χρέους που θα σηματοδοτήσει την παραδοχή της αδυναμίας αποπληρωμής του, ο κ. Μόσιαλος επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2009 η Ελλάδα δαπάνησε 12 δισ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων, ποσό το οποίο το 2012 αναμένεται να εκτοξευθεί στα 17,9 δισ. ευρώ!  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr