Κυβέρνηση: Έρχεται ο ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων - Οι αποχωρήσεις, οι μετακινήσεις και οι πρώην βουλευτές

Κυβέρνηση: Έρχεται ο ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων - Οι αποχωρήσεις, οι μετακινήσεις και οι πρώην βουλευτές

Η λογική των παρεμβάσεων συνίσταται στο ότι κάποιοι γενικοί γραμματείς που έχουν γίνει... ισόβιοι είναι υπό μετακίνηση, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που «δυσλειτουργούν» ή είναι σε ρήξη με τους υπουργούς τους

mitsotakis-ypourgiko
Θέμα χρόνου είναι η οριστικοποίηση των αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις παρεμβάσεις στο σχήμα των γενικών γραμματέων της κυβέρνησης. Τους σχετικούς φακέλους διαχειρίζονται ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε συνεννόηση με τον σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη περί τα κομματικά Θανάση Νέζη.

Η λογική των παρεμβάσεων συνίσταται στο ότι κάποιοι γενικοί γραμματείς που έχουν γίνει...ισόβιοι είναι υπό μετακίνηση, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που «δυσλειτουργούν» ή είναι σε ρήξη με τους υπουργούς τους. Σε κάθε περίπτωση, η λογική των παρεμβάσεων είναι να βελτιωθεί η λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος.

Ίσως πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ακούγεται το ενδεχόμενο αξιοποίησης πρώην βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, για ορισμένους εκ των οποίων υπάρχει καλή άποψη στην κυβέρνηση. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Τάσου Γαϊτάνη, ο οποίος έχει ακουστεί για το ενδεχόμενο «μετακόμισης» στο υπουργείο Ανάπτυξης, στη θέση του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας. Επίσης, ακούγεται το όνομα του αναπληρωτή γραμματέα της ΝΔ Χριστόφορου Μπουτσικάκη, αλλά και αυτό του πρώην βουλευτή Πιερίας Σάββα Χιονίδη. Στην πολιτική «πιάτσα» έχει πέσει και το όνομα του πρώην βουλευτή Γιάννη Μελά, ο οποίος όμως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε άλλη θέση. Οι αλλαγές τοποθετούνται...από μέρα σε μέρα. Το πολύ ως το τέλος της εβδομάδας το ζήτημα-το οποίο απασχολεί περισσότερο τα κυβερνητικά στελέχη και τους πέριξ αυτών-θα έχει επιλυθεί.

Στο υπουργείο Εσωτερικών «ακούγεται» ότι θα μετακομίσει ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας και ένας άνθρωπος που είχε υπογράψει την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της ΝΔ, ο Δημήτρης Κάρναβος, αν και υπάρχουν εσωτερικές δυσκολίες. Σενάρια αντικατάστασης υπήρξαν για τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, αν και δεν υπάρχει κάτι οριστικό. Υπό απομάκρυνση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι οι δύο γενικοί γραμματείς, Δήμητρα Λυγούρα και Μάνος Λογοθέτης. Ο κ. Λογοθέτης θα μπορούσε να μετακινηθεί στο Μετανάστευσης και Ασύλου, ιδίως αν αποχωρούσε ο εις εκ των γενικών γραμματέων Πάτροκλος Γεωργιάδης. Η κυρία Λυγούρα που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε αρκετούς βουλευτές της ΝΔ «φλερτάρει» και με την οριστική έξοδο.

Κλείσιμο
Αλλαγές εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στη διάταξη των γενικών γραμματέων του υπουργείου Εργασίας, αλλά και του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, όπου η Ζέφη Δημαδάμα έγινε «κόκκινο πανί» για αρκετά στελέχη της ΝΔ, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν αρκετά σενάρια που θέλουν την ειδική γραμματέα Νίκη Δανδόλου να αποχωρεί ή να μετακινείται.

Εκκρεμότητες υπάρχουν και στο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου δεν είναι σίγουρη η φυγή του Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ενώ αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν στο υπουργείο Ναυτιλίας. Στο υπουργειο Παιδείας, προς αντικατάσταση είναι ο Γιώργος Βούτσινος, ενώ ακούγεται και το σενάριο επιστράτευσης του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, αντί του έτερου γενικού γραμματέα Οδυσσέα Ζώρα. Σε κάθε περίπτωση, για τις όποιες αλλαγές, καρατομήσεις ή μετακινήσεις, την οριστική απόφαση θα λάβει ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλλάζει ο καιρός - Έρχονται θερμικές καταιγίδες μετά τα 40άρια, πού θα βρέξει

Η φωτογραφία της Ντέμης Γεωργίου με τη σύντροφό της μία εβδομάδα πριν από τον θάνατό της

Σερβία-Ελλάδα 94-72: «Ανώμαλη προσγείωση» για την Εθνική πριν το ταξίδι στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης