Με πολιτικούς αρχηγούς και ξεχωριστούς καλεσμένους η φετινή δεξίωση στο Προεδρικό για την 50ή επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Εγκαυματίες από το Μάτι, άνθρωποι που έσωσαν ζωές στη Θεσσαλία, συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, Γκάλης, Γιαννάκης, Δήμας, Πατουλίδου στις φετινές παρουσίες - Πρώτη και για τον Στέφανο Κασσελάκη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η φετινή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την συμπλήρωση μισού αιώνα από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα μας. Υψηλοί προσκεκλημένοι, πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί και βουλευτές θα δώσουν το «παρών» στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να τους υποδέχεται.

Έναν μήνα μετά τις ευρωεκλογές, οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν όλοι μαζί, ενώ για τον Στέφανο Κασσελάκη θα είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στον Προεδρικό Κήπο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συνύπαρξη όλων των πολιτικών αρχηγών (Κυριάκος Μητσοτάκης, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας) και κυρίως το τι θα συζητήσουν μεταξύ τους θα είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει και θα εξάψει την περιέργεια. Εκτός όμως από τους καθιερωμένους προσκεκλημένους, κάθε χρόνο οι προβολείς πέφτουν πάνω στους ειδικούς προσκεκλημένους της Προεδρίας.

Από τη μακρά λίστα ξεχωρίζουν οι γονείς της Εριέττας, του μοναδικού από τα 57 θύματα της τραγωδίας των Τεμπών που δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη του καθώς και πλημμυροπαθείς από τη Θεσσαλία, ανάμεσά τους και ο 80χρονος Κώστας Τασσιόπουλος, που έσωσε ζωές με τη βάρκα του κατά τη διάρκεια της θεομηνίας. Εγκαυματίες και συγγενείς θυμάτων από την φωτιά στο Μάτι, καθώς και κάτοικοι χωριών, οι οποίοι συμμετείχαν εθελοντικά στις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο και περιβαλλοντικές οργανώσεις που διέσωσαν ζώα στο δάσος της Δαδιάς. Υπενθυμίζεται ότι η περσινή δεξίωση αναβλήθηκε λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών. Παρόντες θα είναι συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος στη Λιβύη, συγγενείς πιλότων που έπεσαν στο καθήκον (ασκήσεις, αεροπυρόσβεση), και συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας.

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα βρεθούν ο Παναγιώτης και η Σωτηρία Αραμπατζή από το Διδυμότειχο και η Αθηνά Παπαχρήστου από το Μεσολόγγι, συνταξιούχοι που έκαναν σημαντικές δωρεές σε νοσοκομεία της περιοχής τους. Μάλιστα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Ιούνιο που είχε επισκεφθεί την Θράκη βρέθηκε στο σπίτι τους και συνομίλησε με το ηλικιωμένο ζευγάρι θέλοντας να τους ευχαριστήσει για την συνδρομή τους.

Από τον χώρο του αθλητισμού, με αφορμή την συμπλήρωση 20 ετών από τη νίκη του Euro 2004, θα βρεθούν στο Προεδρικό Μέγαρο, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου που κέρδισε τότε και οι παλαίμαχοι μπασκετμπολίστες Νίκος Γκάλης και Παναγιώτης Γιαννάκης, που κέρδισαν με την εθνική μας ομάδα το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ το 1987. Επίσης, οι αρχηγοί των ομάδων Ολυμπιακού (ποδόσφαιρο) και Παναθηναϊκού (μπάσκετ) που κατέκτησαν φέτος ευρωπαϊκά τρόπαια (Conference League και EuroLeague), καθώς και οι Ολυμπιονίκες Πύρρος Δήμας και Βούλα Πατουλίδου. Προσκεκλημένη είναι και η Βερόνικα Αντετοκούνμπο, μητέρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ιδιαίτερο συμβολισμό έχει και η παρουσία εκπροσώπων της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες, την ώρα που καθημερινά καταγράφονται εκατοντάδες περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας. Επιπλέον, θα υπάρχουν και εκπρόσωποι από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως είναι τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και εκπρόσωποι οργανώσεων για τους πρόσφυγες καθώς και φοιτητές Ρομά.

Συγκινητική αναμένεται να είναι και η παρουσία της οικογένειας της Ευστρατίας Κατίκα, τα όργανα της οποίας, μετά τον θάνατό της, χάρισαν ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους μας. Έχουν προσκληθεί, επίσης, ο Μανώλης Σελεγγίδης και η Ήλιδα Δήμητρα Βάββα, μαθητές που αρίστευσαν στις πανελλήνιες, ομάδα κωφών και βαρήκοων μαθητών που βραβεύτηκαν σε διαγωνισμό start up επιχειρηματικότητας, η πολύτεκνη οικογένεια του Πέτρου Χουντάλα και της Ιωάννας Φωτοπούλου, συνοδευόμενη από τον αντιπρόεδρο της ανώτατης συνομοσπονδίας πολυτέκνων, η Άδα Σταματάτου με τον γιο της Γιάννη, παιδί με αυτισμό καθώς και εκπρόσωπος του περιοδικού δρόμου «Σχεδία».

Εκπρόσωπος της ομάδας αρχιτεκτόνων «Μπουλούκι» που κέρδισε το βραβείο Europa Nostra για την αναζωογόνηση της παραδοσιακής γνώσης γύρω από τις τεχνικές και τα υλικά δόμησης. Αλλά και Έλληνες που έχουν διακριθεί στο εξωτερικό για την επιστημονική τους έρευνα.

Τέλος, παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι του πολιτισμού ενώ ακόμη και σεφ που μαγείρεψαν στο Προεδρικό Μέγαρο για τους ξένους ηγέτες που επισκέφθηκαν την χώρα μας.

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται ο ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων: Οι αποχωρήσεις, οι μετακινήσεις και οι πρώην βουλευτές

Νέο σκηνικό στον καιρό μετά τον καύσωνα διαρκείας: «Ξυπνάει» ο βοριάς, κίνδυνος για μπουρίνια

«Επόμενη στάση, Παρίσι» το μήνυμά του Αντετοκούνμπο με τα emoji με νόημα μετά το φιλικό με τη Σερβία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr