Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης: O Καραμανλής, οι «νταβατζήδες» και η πορεία προς τη χρεοκοπία

Η σειρά του protothema.gr από τους Παντελή Καψή και Πάνο Λουκάκο, με ιστορίες της Μεταπολίτευσης, που γίνεται 50 ετών

Ο Κώστας Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός με τις εκλογές του 2004, όταν νίκησε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είχε πάρει το δακτυλίδι από τον Κώστα Σημίτη.

Σε όλους τους στόχους που έθεσε - επανίδρυση του κράτους, ήπια προσαρμογή, καταπολέμηση της διαπλοκής - αποδείχθηκε ανεπαρκής, οδηγώντας εντέλει την χώρα στην κρίση του 2010 και στα Μνημόνια.

Η κυβέρνηση Καραμανλή ξεκίνησε την πορεία της με την «απογραφή» Αλογοσκούφη, για να αποδείξει ότι η κυβέρνηση Σημίτη δεν είχε καταφέρει να οδηγήσει την Ελλάδα σε πλεονάσματα:άλλαξε τον τρόπο καταγραφής των αμυντικών δαπανών, μεγαλώνοντας το έλλειμμα, κάτι που άλλαξε στη συνέχεια.

Ο Καραμανλής φούσκωσε τις κρατικές δαπάνες, τόσο μέσω διορισμών στο Δημόσιο, όσο και τις δαπάνες για την Υγεία, ενώ σταμάτησε τα έργα υποδομής, στο πλαίσιο της «μάχης κατά της διαπλοκής», προκειμένου να μην κατηγορηθεί για σχέσεις με συμφέροντα.

Ωστόσο, ο Καραμανλής πήγε σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2007, λίγες ημέρες μετά από τη φονική πυρκαγιά της Ηλείας και νίκησε για δεύτερη φορά το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, προκαλώντας την μεγάλη σύγκρουσή του με τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Η επικράτηση του Γιώργου Παπανδρέου με 56% στις εσωκομματικές εκλογές δεν καταλάγιασε την κρίση στο ΠΑΣΟΚ - κάτι που θα γινόταν σαφές όταν το κόμμα θα επέστρεφε στην εξουσία, με τις εκλογές του 2009.

Δείτε το 16ο επεισόδιο της σειράς «Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης»


Όλα τα επεισόδια της σειράς «Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr