«Τρικυμία» στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Διπλωματικός συναγερμός για να πέσουν οι τόνοι

Πέντε πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και δύο ελληνικά, η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», η κανονιοφόρος «Αήτηττος» και πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού βρίσκονται στην περιοχή όπου ιταλικό σκάφος ποντίζει καλώδιο -  Να παραταθεί η NAVTEX έως και αύριο ζήτησε  η Ελλάδα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία

Κινήσεις σε ολα τα επίπεδα γίνονται από το ΥΠΕΞ για την «αποσυμφόρηση» της κατάστασης που έχει προκληθεί νότια της Κάσου και της Καρπάθου με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει επι του πεδίου το Τουρκολυβικό Μνημονιο και την διεκδίκηση επι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην περιοχή πραγματοποιεί έρευνες για πόντιση καλωδίου το σκάφος Ievoli Relume και σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία αντιδρώντας έστειλε στην περιοχή 5 μονάδες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες ζήτησαν από το πλοίο να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση των εργασιών του καθώς πρόκειται για περιοχή της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Μεχρι στιγμής σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν έχει γίνει προσπάθεια παρεμπόδισης του πλοίου ενώ στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος»,η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και περιπολικό ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού.

Από το απόγευμα της Δευτέρας σήμανε συναγερμός στην Αθήνα κα η προσπάθεια που καταβάλλεται σύμφωνα με διπλωματική πηγή είναι μέσω επαφών σε όλα τα ενδεδειγμένα κανάλια επικοινωνίας να μην ξεφύγει και να αποσυμφορηθεί η κατάσταση και να ολοκληρωθούν οι έρευνες του Ievoli Relume.

Είναι ενδεικτικό πάντως των τουρκικών προθέσεων ότι το συγκεκριμένο πλοίο πραγματοποιεί τις έρευνες του εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων εκτος ενός σημείου το οποίο βρισκεται περίπου μισό μίλι εκτός χωρικών υδάτων σε διεθνή ύδατα σε περιοχή που ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ, βάσει της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και μάλιστα εντος των δυνητικών 12 ν.μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων. Όμως ακόμη και σε αυτή την ακραία περίπτωση έσπευσε η Τουρκία να επιχειρήσει να επιβάλει εμπράκτως το Τουρκολυβικό Μνημόνιο και μάλιστα στέλνοντας πολεμικά πλοία στην περιοχή ,κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση.

Το «Ievoli Relume» πραγματοποιεί έρευνες για τις οποίες εχει εκδοθεί NAVTEX του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (693/24).Η Τουρκία ειχε αντιδράσει και με την έκδοση δικής της NAVTEX (0671/24) με την οποία δηλώνει ότι μέρος των ερευνών αφορά περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Σπεύδουν μάλιστα να παραπέμψουν στην επιστολή που είχε αποστείλει η Τουρκία στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020 με την οποία μονομερώς και αυθαίρετα δήλωνε τα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ της.

Με την επιστολή αυτή ουσιαστικά πρώτη φορά αποτυπώθηκε επισήμως από την Τουρκία η διεκδίκηση της Γαλάζιας Πατρίδας που με συνυπολογισμό του παράνομου Τουρκολυβικού Μνημονίου φθάνει μέχρι τα ανατολικά όρια των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών στην περιοχή.

Οι Τουρκικές Αρχές δήλωναν ακόμη ότι όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή «τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας» θα πρέπει να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές.



Η Αθήνα επανήλθε την Δευτέρα και εξέδωσε νεα NAVTEX (718/24) η οποία παρατείνει τις εργασίες του Ievoli Relume μεχρι τις 24 Ιουλιου :

ZCZC QA38
221910 UTC IOYL 24
STATHMOS IRAKLEIO AR.MIN 718/24
KARPATHIO PELAGOS
EREVNITIKES ERGASIES GIA EGKATASTASI
YPOVRYCHIOY KALODIOY
APO TO PLOIO 'IEVOLI RELUME'
APO 23 MECHRI 24 IOYL 24
STI GRAMMI POY ENONEI TA SIMEIA:
35-18.17B 026-58.57A
35-18.12B 026-59.16A
35-19.90B 027-11.84A
35-19.80B 027-13.94A
TIREITAI APOSTASI ASFALEIAS 1NM
AKYROSI MINYMATOS TIN 242100 UTC IOYL 24


Ειδήσεις σήμερα:

Κρύβονται και αναζητούν «σασμό» οι Κρητικοί που ξυλοκόπησαν τον Ελληνοκαναναδό χρηματιστή - Δικαιοσύνη ζητά η οικογένειά του

Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Ο 19χρονος νταής που σκότωσε δύο γιατί είχε μείνει μεταξεταστέος

Τι συνέβη στην Ντέμη Γεωργίου και κατέληξε ξαφνικά - Το χρονικό της τραγωδίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr