ΣΥΡΙΖΑ: Απομόνωση και αμφισβήτηση τρομάζουν τον Κασσελάκη - Σπρώχνει στην έξοδο τη «φρουρά Τσίπρα», αγνοεί τους συμμάχους του

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να ερμηνεύσουν την «εμπρηστική», όπως την περιέγραφαν, συμπεριφορά Κασσελάκη, καθώς ούτε κακόπιστη κριτική, ούτε εκφράσεις αμφισβήτησης καταγράφηκαν αλλά επισημάνθηκαν μόνο ζητήματα τεχνικής φύσεως

Απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει η εσωκομματική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, έδειξε χθες για πρώτη φορά ανοιχτά την πόρτα της εξόδου σε σειρά προβεβλημένων στελεχών της μειοψηφίας για… τεχνικά ζητήματα, τεντώνοντας στα άκρα το σχοινί της ενότητας του κόμματος.

Όλα ξεκίνησαν, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε προς τα κορυφαία στελέχη του κόμματος χθες, λέγοντας στη διάρκεια παρέμβασής του κατά την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) σε έντονο ύφος «να φύγει, όποιος διαφωνεί», αφήνοντας εμβρόντητους τους παριστάμενους. Συγκεκριμένα, ενώ η κομματική συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη και είχαν τοποθετηθεί ελάχιστα από τα κορυφαία στελέχη, ξαφνικά ο κ. Κασσελάκης συνδέθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα όταν μιλούσε η βουλευτής Γιώτα Πούλου και έλαβε το λόγο λέγοντας, κατά πληροφορίες, πως «σε όποιον αρέσει», και σε όποιον δεν αρέσει, να φύγει, αντιδρώντας κυρίως στην παράμετρο της αλλαγής ημερομηνίας στο επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με όρους πολιτικού πολιτισμού (λόγω της ταυτόχρονης δηλαδή εκλογικής διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ), παράμετρο που είχαν προλάβει να θίξουν οι Σωκράτης Φάμελλος και Όλγα Γεροβασίλη.

Ωστόσο, τόσο ο απότομος τρόπος, όσο και η ένταση στο λόγο του κ. Κασσελάκη προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση της αντιπροέδρου της Βουλής, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία τότε αποχώρησε πρώτη από την ψηφιακή συνεδρίαση, για να ακολουθήσουν ένας ένας όλα τα στελέχη που πρόσκεινται στους «8» της μειοψηφίας, ανάμεσα στους οποίους οι: Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης κά.

Ακολούθησε χάος και παρενέβη πυροσβεστικά ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς, ζητώντας να ανακαλέσει ο κ. Κασσελάκης και να συνεχιστεί η συνεδρίαση, χωρίς, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εισακούσει τον εσωκομματικό σύμμαχό του. Σε αυτήν την εκρηκτική ατμόσφαιρα, ο κ. Κασσελάκης επανήλθε κάποια στιγμή για δεύτερη φορά στην ίδια συνεδρίαση, αλλά χωρίς την πρόθεση να ανασκευάσει τα όσα ειπώθηκαν.

Οι λόγοι

Στις ώρες που ακολούθησαν της «πολεμικής» συνεδρίασης, ωστόσο, τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούσαν να ερμηνεύσουν τη χθεσινή, «εμπρηστική» όπως την περιέγραφαν, συμπεριφορά του κ. Κασσελάκη, με δεδομένο ότι ούτε κακόπιστη κριτική, ούτε εκφράσεις αμφισβήτησης καταγράφηκαν προς το πρόσωπό του. Αντιθέτως, στα όσα είχαν προλάβει στελέχη του κόμματος να επισημάνουν, υπήρξαν αμιγώς τεχνικής φύσεως ζητήματα, όπως ότι δεν υπήρξε κεντρική εισήγηση από πλευράς της Επιτροπής Καταστατικού σε συνεδρίαση που προηγήθηκε, αλλά και ότι δεν έχουν παρουσιαστεί δημόσια οι τελικές προτάσεις του Στέφανου Κασσελάκη για τις αλλαγές στο κόμμα.

Ανάμεσα στα τεχνικά θέματα που έθεσαν στελέχη των «8», δηλαδή της μειοψηφίας ήταν, κατά πληροφορίες το ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το συνέδριο είναι διαρκές ή έκτακτο, ότι δεν έχει αποκρυσταλλωθεί το πλαίσιο των προτάσεων του προέδρου για την οργανωτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το γεγονός ότι ο προσυνεδριακός διάλογος είναι μόνο 20 ημερών (9 -29 Αυγούστου) και παρόμοιου χαρακτήρα θέματα. Για παράδειγμα, ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε πως ο κ. Κασσελάκης έχει και υποχρέωση να εισηγηθεί τις μεγάλες αλλαγές που έχει προαναγγείλει, καθώς το κόμμα οδηγείται σε έκτακτο Καταστατικό Συνέδριο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τέθηκε και το ενδεχόμενο μετάθεσης του Συνεδρίου, το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέλαβε ως «γραμμή ήττας», καθώς εκτίμησε πως το κόμμα του λειτουργεί ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα των υπολοίπων. Την ίδια στιγμή, όμως, ανάλογου περιεχομένου σχόλια έκαναν και στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως ο πρώην Γραμματέας, Πάνος Ρήγας, που πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, το συνέδριο να μεταβληθεί από διαρκές σε κανονικό και να παραμείνουν σύνεδροι εκείνοι που μετείχαν στο προηγούμενο συνέδριο του κόμματος, το 2022. Από πλευράς των «Κασσελίστας», στελέχη που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη απέφυγαν να αναφερθούν στο γεγονός, ενώ απών από τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος αποφεύγει το τελευταίο διάστημα να τοποθετηθεί ανοιχτά στα κομματικά όργανα.

Το γεγονός, πάντως, ότι αρκούσε το… χρονοδιάγραμμα, για να υποδείξει την έξοδο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε σειρά κορυφαίων στελεχών και χωρίς να διατυπωθεί η παραμικρή πολιτική κριτική απέναντι στα πεπραγμένα του κόμματος, εντείνει την αίσθηση σε μερίδα στελεχών της μειοψηφίας πως ο κ. Κασσελάκης επιχειρεί την εξουδετέρωση όσων νοεί ως εσωκομματικούς του αντιπάλους ενόψει του Συνεδρίου, επιταχύνοντας μέσα στο καλοκαίρι την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μοναχική πορεία

Σε αυτήν την ατμόσφαιρα, η αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε πολύ βαρύ κλίμα, καθώς τα όσα συνέβησαν χθες όξυναν ακόμη περισσότερο τα πνεύματα μετά την αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και την ευθεία αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη από το Γιάννη Μουζάλα.

Ήδη, το γεγονός ότι η κριτική προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ασκείται πάνω και πέρα από τους «συνήθεις υπόπτους», δηλαδή στελέχη των «87», αλλά και από πρώην υποστηρικτές του, έχει κλονίσει πρόσωπα πέριξ της Κουμουνδούρου, ιδίως όταν στην περίπτωση του Γιάννη Μουζάλα εκείνος υπήρξε σταθερός συνομιλητής του Νίκου Παππά, από τον οποίο, ωστόσο, και αυτός φέρεται να έχει αποστασιοποιηθεί.

Την ίδια ώρα, χωρίς ανταπόκριση βαίνουν οι πρωτοβουλίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και στο πεδίο της «ενιαίας Κεντροαριστεράς», καθώς η αναζήτηση κοινού τόπου σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λάβει σάρκα και οστά, ενώ για το ζήτημα της συμπόρευσης της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης» παρενέβη εκ νέου με άρθρο του χθες ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, με όλες τις υπερβολές του εκείνη την εποχή, το πλεόνασμα ενθουσιασμού και το έλλειμα ρεαλισμού, αλλά και με τη γρήγορη και βίαιη ωρίμανσή του, μετέπειτα, υπήρξε το αναγκαίο δημοκρατικό ανάχωμα στο κύμα της ακροδεξιάς και της αντιπολιτικής» ανέφερε για το 2015 ο κ. Τσίπρας, για να καταλήξει στο σήμερα λέγοντας πως «οι εξελίξεις στην Ευρώπη μας προειδοποιούν με δραματικό τρόπο. Η δημοκρατική πλειοψηφία, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης, τα κόμματα πρωτίστως της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, οι κοινωνικές συλλογικότητες, θα πρέπει να εντάξουν την αντιμετώπισή του στις πρωτοβουλίες και τη δράση τους. Πριν είναι αργά».

Ειδήσεις σήμερα:

Σκηνικό έντασης στην Κάσο έστησε η Τουρκία - Το παρασκήνιο για τις κινήσεις απεμπλοκής

Η Χάλι Μπέρι γιόρτασε ημίγυμνη τα 20 χρόνια από τον ρόλο της ως Catwoman

Η τελευταία επιθυμία της Ντέμης Γεωργίου και τα μηνύματα πριν φύγει από τη ζωή στα 39 της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr