ΠΑΣΟΚ: Το σχέδιο των υποψήφιων προέδρων για στρατηγική «επίθεση» από τις αρχές Σεπτεμβρίου

Από όλα τα επιτελεία μεταδίδεται κλίμα στήριξης της απόφασης για προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβριο

Κλίμα υποστήριξης της απόφασης του ΠΑΣΟΚ για άμεση προσφυγή στις κάλπες διαπιστώνουν όλο και περισσότερα στελέχη που «τρέχουν» στο πλευρό των υποψηφίων αρχηγών ανά την Ελλάδα.

Η τελική ευθεία προς τις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου είναι πλέον πολύ κοντά, παρότι μεσολαβεί ο Αύγουστος και οι υποψήφιοι σχεδιάζουν πιο χαλαρό πρόγραμμα περιοδειών και δημόσιων παρεμβάσεων. Τα επιτελεία τους ωστόσο δηλώνουν ότι ο «συναγερμός» θα παραμείνει και για τις ημέρες του Αυγούστου, αφού σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τον μήνα για την ανάλυση όλων των δεδομένων και τη συγκρότηση της στρατηγικής «επίθεσης» από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

«Το ΠΑΣΟΚ σήμερα χρειάζεται μια διαδικασία μαζική και πολιτική για να μπορέσει να έρθει κόσμος στις κάλπες. Και να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ μια ηγεσία η οποία θα το κάνει πλειοψηφικό», δηλώνει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος ως γνωστόν πρωτοστάτησε για την άμεση προσφυγή στις κάλπες και την εκλογή ηγεσίας, στέλνοντας τρεις μέρες μετά από τις ευρωεκλογές σχετική επιστολή στον Γραμματέα και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος που προχθές υποδέχθηκε στην εκλογική του περιφέρεια -στην Αρκαδία- τον υποψήφιο αρχηγό, Χάρη Δούκα, πιστεύει ότι οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάθε λόγο να μην θέλουν «αλλαγή σελίδας» στο ΠΑΣΟΚ. «Εάν παραμείνουμε στο ίδιο σκηνικό και δεν αλλάξει τίποτε στο ΠΑΣΟΚ, αυτό κατά κύριο λόγο ευνοεί τη ΝΔ», τονίζει με συνέντευξή του στο OPEN, αφήνοντας αιχμές εναντίον της Άννας Διαμαντοπούλου. Μάλιστα ο κ. Κωνσταντινόπουλος αναφερόμενος στην υποψήφια αρχηγό υποστήριξε ότι όπως ακούγεται «έχει κάνει συμφωνίες για το δεύτερο γύρο, αλλά δεν θέλω να μπω κι εγώ σε αυτές τις συζητήσεις». Πρόκειται – είπε- για παλιά κόλπα συμμαχιών. Και συνέχισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος: «Η κυρία Διαμαντοπούλου ήρθε πριν λίγες ημέρες και την καλωσορίσαμε ξανά στο ΠΑΣΟΚ. Ήταν σε πολιτικές διακοπές και η ίδια είπε ότι έλειπε στα δύσκολα χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Εάν θυμάστε ήμουν ο πρώτος που βγήκα και είπα να ανοίξουν οι διαδικασίες και επιβεβαιώθηκα αλλά και είχε αποτέλεσμα. Πρώτον γιατί η κυρία Διαμαντοπούλου είναι υποψήφια και θα έπρεπε να πει ένα καλό λόγο που άνοιξε η διαδικασία και δεύτερον γιατί, είπαμε καθαρά, πως πρέπει να μεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ».



Η πρώην υπουργός και Επίτροπος απάντησε ότι ήταν παρούσα στα δύσκολα χρόνια, διευκρινίζοντας ότι απείχε μόνο από την κομματική δράση. Με συνεντεύξεις της θυμίζει ότι ήταν και είναι πάντα στο χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, όπως και το Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση, του οποίου είναι πρόεδρος. Η κυρία Διαμαντοπούλου σχεδιάζει κύκλο περιοδειών στο λεκανοπέδιο και την περιφέρεια μιλώντας για «ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ».

Ο Χάρης Δούκας είναι ο υποψήφιος αρχηγός που ξεκίνησε πρώτος και συνεχίζει τις ομιλίες σε συγκεντρώσεις μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ σε διάφορες πόλεις της χώρας. Ταυτόχρονα αναδεικνύει ζητήματα και δράσεις στο Δήμο Αθηναίων, επιχειρώντας να απαντήσει με πειστικό τρόπο στο ερώτημα που τίθεται για το πως θα μπορέσει να φανεί χρήσιμος και για τους δύο ρόλους, του Δημάρχου και του αρχηγού, εφόσον κερδίσει τη μάχη για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ. Το επιτελείο του πάντως εκφράζει την αισιοδοξία του για το αποτύπωμα της υποψηφιότητάς του από τον πρώτο γύρο και βλέπει «διαρκή» ενίσχυση της δυναμικής του, ακόμη και σε περιοχές που οι άλλοι υποψήφιοι διατηρούν σημαντικές δυνάμεις. Στελέχη το επιτελείου του, έχοντας τα χέρια τους νέες μετρήσεις, προβλέπουν ότι εξασφαλίζει το πέρασμα στο δεύτερο γύρο, καθώς «πρωταγωνιστεί» στο μεγάλο ακροατήριο των ψηφοφόρων. Έχει δε απήχηση στις παραγωγικές ηλικίες, δηλαδή σε ανθρώπους από 35 έως 60 ετών, εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ διαπίστωνε αδύναμες εικόνες μέχρι σήμερα.

Ο Παύλος Γερουλάνος επιχειρεί στοχευμένες παρεμβάσεις επί του παρόντος και σχεδιάζει συγκεντρώσεις από Σεπτέμβριο. «Απολύτως ακατάλληλη για την Υγεία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Απορώ, για πόσο ακόμα θα εθελοτυφλεί ο Πρωθυπουργός; Πάνω από 20.000 γιατροί έχουν εγκαταλείψει το ΕΣΥ, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, 500 μόνο πέρσι, ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση για όλους μας είναι η αναγέννησή του», λέει χαρακτηριστικά με χθεσινή του παρέμβαση στα κοινωνικά δίκτυα και προσθέτει:

«Το ΕΣΥ είναι βαθύτατα τραυματισμένο, θέλει ηγεσία για επούλωση με ευρύτατες συναινέσεις και γερή χρηματοδότηση, όχι επιθετικότητα και τσαμπουκάδες. Είναι λάθος. Η πρόκληση, για την αναγέννηση του ΕΣΥ, πρέπει να γίνει εθνικός στόχος γιατί η αξιοπρέπεια των ανθρώπων είναι πάνω από κάθε ανάγκη. Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε κάθε ανθρώπινο και οικονομικό πόρο, ώστε να το πετύχουμε».

Η Νάντια Γιαννακοπούλου υπογραμμίζει σχετικά με τα περί συνεργασιών ότι:«Πρεσβεύω την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ και λέω όχι σε συγκολλήσεις κορυφής. Υπάρχει μεγάλο χάσμα με τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, ζητήματα άμυνας, όπως ο φράχτης του Έβρου, ακόμα και ζητήματα κράτους δικαίου, είδαμε και τη διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Novartis». Σε ερώτηση για τη συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές δήλωσε στο ΣΚΑΙ πως πιστεύει ότι σε αυτές τις εκλογές θα ξεπεραστεί κατά πολύ ο αριθμός των πολιτών που θα συμμετάσχει και θα στηρίξει τη διαδικασία. «Πιστεύω στο ΠΑΣΟΚ από μικρό παιδί, ακόμα και όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στο 4%», τόνισε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανεβάζει σταδιακά τους τόνους των επιθέσεων προς τους άλλους υποψήφιους αρχηγούς, κατηγορώντας τους για το ότι έθεσαν από το βράδυ των ευρωεκλογών το αίτημα για εκλογή από τη βάση. Με επιστολή τους εν τω μεταξύ στον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε., κ. Josep Borell, οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ.κ. Γ. Μανιάτης, Ν. Παπανδρέου και Σ. Αρναούτογλου, ζητούν την παρέμβαση της ΕΕ για την προστασία των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την υλοποίηση ενός κορυφαίου Ευρωπαϊκού προγράμματος ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε., όπως είναι το ηλεκτρικό καλώδιο Ισραήλ - Κύπρος - Κρήτη - Αττική (Great Sea Interconnector).

Στην επιστολή τους, οι τρεις Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να λειτουργήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την τήρηση εκ μέρους της Τουρκίας του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), υπενθυμίζουν την καταδίκη του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα υπενθυμίζουν ότι αυτό το ενεργειακό έργο έχει ενταχθεί ήδη από το 2013 στον κατάλογο των ευρωπαϊκών έργων ενεργειακής προτεραιότητας και έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα:

Απομόνωση και αμφισβήτηση τρομάζουν τον Κασσελάκη: Σπρώχνει στην έξοδο τη «φρουρά Τσίπρα», αγνοεί τους συμμάχους του

Τρομακτικό βίντεο: Φάλαινα έπεσε σε βάρκα και εκτόξευσε στον αέρα τους ψαράδες

Σκηνικό έντασης στην Κάσο έστησε η Τουρκία - Το παρασκήνιο για τις κινήσεις απεμπλοκής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr