F-35: Η Αθήνα στέλνει στην Ουάσινγκτον την επιστολή αποδοχής για τα υπερσύγχρονα μαχητικά 5ης γενιάς

F-35: Η Αθήνα στέλνει στην Ουάσινγκτον την επιστολή αποδοχής για τα υπερσύγχρονα μαχητικά 5ης γενιάς

Η Ελλάδα θα αποκτήσει αρχικά 20 F-35A Lightning II - Παράλληλα, η Αθήνα διατηρεί το δικαίωμα παραγγελίας ακόμα 20 μαχητικών 5ης γενιάς για τη δημιουργία δεύτερης Μοίρας F-35

f-35-m
Ολοκληρώνεται σταδιακά η διαπραγμάτευση της Αθήνας με την Ουάσινγκτον για την απόκτηση από μεριάς της Ελλάδας των μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποστέλλεται από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων η υπογεγραμμένη επιστολή αποδοχής (LOA), σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του προγράμματος προμήθειας F-35 για την Πολεμική Αεροπορία. Κατά τις ίδιες πηγές, πρόκειται πλέον για τυπικό ζήτημα με την επιστολή να φτάνει στα αμερικανικά χέρια εντός των ημερών.

Υπενθυμίζεται πως η προμήθεια των F-35 και των S-100, των μη επανδρωμένων που διαλειτουργούν με τις φρεγάτες FDI, καθώς και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, κλείδωσαν προ ημερών στο ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα θα αποκτήσει αρχικά 20 F-35A Lightning II, στην εκδοχή συμβατικής αποπροσγείωσης, με συνολικό κόστος 3,47 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η καταβολή των δόσεων θα είναι οπισθοβαρής, με την αποπληρωμή να ξεκινά από την ημέρα παράδοσης του πρώτου αεροσκάφους, εκτός από την προβλεπόμενη προκαταβολή. Παράλληλα, η Αθήνα διατηρεί το δικαίωμα παραγγελίας ακόμα 20 μαχητικών 5ης γενιάς για τη δημιουργία δεύτερης Μοίρας F-35. Η προαίρεση αυτή αναμένεται να ασκηθεί μετά το 2030, όταν θα έχει ενεργοποιηθεί η πρώτη Μοίρα των «στελθ» αεροσκαφών.

Η κατασκευή των υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, που θα αποτελέσει τη βάση των ελληνικών F-35, δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία. Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η ελληνική πλευρά και θα πιστοποιηθεί από το αρμόδιο γραφείο ασφαλείας της αμερικανικής αεροπορίας πριν από την άφιξη των πρώτων αεροσκαφών. Το πρώτο βήμα για την καθολική αναβάθμιση της Αεροπορικής Βάσης Ανδραβίδας, μελλοντικής έδρας των ελληνικών F-35, πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2023 με την προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο «Κατασκευή Περίφραξης και Περιμετρικού Φωτισμού στην 117ΠΜ», προϋπολογισμού €2,1 εκατ. ενώ ακολούθησε την 21η Μαρτίου 2024 η υπογραφή σύμβασης αξίας €1,5 εκατ. για το έργο «Εγκατάσταση Συστήματος ILS στην 117ΠΜ».

Κλείσιμο
Οι παραλαβές των αεροσκαφών θα ξεκινήσουν το 2028, με τα πρώτα τέσσερα να παραμένουν μέχρι το 2030 στις Ηνωμένες Πολιτείες για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2033, σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των F-35

Τα F-35 είναι μαχητικά αεροσκάφη που ενσωματώνουν τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, περνώντας απαρατήρητα από τα Ραντάρ. Ο σχεδιασμός τους δίνει έμφαση στο να είναι όσο γίνεται πιο αόρατα αξιοποιώντας ένα συνδυασμό προηγμένων υλικών και τεχνικών απόκρυψης.

Μπορούν να πετάξουν με ταχύτητα 1.960,1 χιλιόμετρα την ώρα (1,6 Mach), φέροντας τον ισχυρότερο κινητήρα μαχητικών στον κόσμο. Κατά αυτόν τρόπο τα ικανά και κομψά αεροσκάφη μπορούν να φτάνουν σε ασύλληπτες ταχύτητες, ενώ μεταφέρουν βαρύ οπλισμό.

Το μονοκινητήριο μαχητικό 5ης γενιάς μπορεί να φέρει μια ευρεία γκάμα όπλων. Υποστηρίζει περιστροφικά πεντάκαννα πυροβόλα των 25 mm. Το τυπικό ωφέλιμο φορτίο όπλων του περιλαμβάνει δύο πυραύλους αέρος-αέρος AIM-120C/D και δύο κατευθυνόμενες βόμβες GBU-32 JDAM 453,6 κιλών (1.000 λίβρες). Γεγονός, που επιτρέπει στα F-35 να εμπλέκονται τόσο σε αερομεταφερόμενους, όσο και σε επίγειους στόχους.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των F-35 δεν είναι η δύναμη πυρός τους, αλλά η υπολογιστική τους ισχύς. Μάλιστα, σημειώνεται και μεγάλη διαφοροποίηση στον εσωτερικό σχεδιασμό του πιλοτηρίου σε σχέση με αυτά της προηγούμενης γενιάς.

Εμπεριέχουν μεγάλες οθόνες αφής, αλλά και ένα σύστημα προβολής με κράνος, που επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Αυτό το κράνος δίνει ακόμα τη δυνατότητα στον πιλότο να βλέπει απευθείας έξω από το αεροσκάφος, χάρη στο σύστημα κατανεμημένου διαφράγματος (DAS) του F-35 και στις έξι κάμερες που είναι τοποθετημένες στρατηγικά γύρω από το μαχητικό.

Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραπληγικός αθλητής περπάτησε ξανά με εξωσκελετό και μετέφερε την Φλόγα - Δείτε βίντεο

Κρήτη: Εσπευσμένα στο χειρουργείο λόγω σοβαρού προβλήματος στο μάτι ο Ελληνοκαναδός χρηματιστής

Τα καλύτερα οικόπεδα που πωλούνται τώρα - Από το Σούνιο και τη Μήλο μέχρι τη Σαντορίνη και το Πόρτο Χέλι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης