Όλα όσα έγιναν στο Προεδρικό για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Οι διάλογοι, τα μηνύματα, οι καλεσμένοι

Δείτε φωτογραφίες από τη δεξίωση το βράδυ της Τετάρτης

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας καταφθάνουν στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης. Κατεβαίνοντας κανείς προς τον κήπο συναντά τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς οι οποίοι στέκονται με την πειθαρχία που τους χαρακτηρίζει. Μετά τα σκαλιά, στα αριστερά κάθονται οι αντιστασιακοί και στα δεξιά οι πολιτικοί αρχηγοί και οι ειδικοί προσκεκλημένοι της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τη συμπλήρωση 50 ετών από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Τα πηγαδάκια, γαλάζια, κόκκινα, πράσινα δίνουν και παίρνουν. Οι παρέες αναμειγνύονται και συζητούν για πολλά θέματα. Το κλίμα είναι ευχάριστο όπως πρέπει να είναι σε μια δεξίωση που υπενθυμίζει ότι παρά τις διαφορές η Δημοκρατία ενώνει όλους.

Οι πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό Μέγαρο
«Οικογενειακή» φωτογραφία των πολιτικών αρχηγών που παρέστησαν στο Προεδρικό Μέγαρο
Ο Στέφανος Κασσελάκης χαιρετά την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου


Οι προσκεκλημένοι είναι όλοι στην ώρα τους ακολουθώντας πιστά το πρωτόκολλο. Λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακούγεται ο εθνικός ύμνος. Οι συζητήσεις σταματούν απότομα και όλοι στέκονται με σεβασμό.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Πενήντα χρόνια μετά την επάνοδο στην Ελλάδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, οι μνήμες παραμένουν ολοζώντανες. Μας γεμίζουν συγκίνηση και ευγνωμοσύνη σε όσους αγωνίστηκαν με αυτοθυσία απέναντι στη δικτατορία», σημειώνει στην έναρξη της ομιλίας της η κ. Σακελλαροπούλου.

Στη συνέχεια τονίζει πως «τα τραύματα της Μεταπολίτευσης μας καλούν σε αυτοκριτική, αναστοχασμό και εγρήγορση. Μας υπενθυμίζουν τη σημασία των συναινέσεων και του γενικού συμφέροντος έναντι της μικροπολιτικής και της αδράνειας για λόγους πολιτικού κόστους».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ολοκληρώνοντας την ομιλία της χαιρετάει και καλωσορίζει όλους. Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ήδη κάνει τις τυπικές χειραψίες μεταξύ μεταξύ τους σε ένα ψυχρό μεν αλλά καλό κλίμα. Ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη κάθεται ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας. Δίπλα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Αλέξης Χαρίτσης η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης εισέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο ενώ προπορεύεται ο υφυπουργός Υγείας Κώστας Βαρτζόπουλος
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε «πηγαδάκι» με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη και ανάμεσά τους τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα


Απόντες οι αρχηγοί Κυριακός Βελόπουλος και Δημήτρης Νατσιός θέλοντας να εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο την διαφωνία τους για την ισότητα στον γάμο. Από την άλλη, ο Βασίλης Στίγκας των Σπαρτιατών δεν έχει προσκληθεί.

Αφού η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετήσει τους αντιστασιακούς καθώς και τους καλεσμένους από την κοινωνία μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς κατευθύνονται προς το κιόσκι. Εκεί, δηλαδή, οι πολιτικοί αρχηγοί «αναγκάζονται» να κάτσουν όλοι μαζί. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κάθεται στη μέση και δίνει την πάσα ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση μεταξύ τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για την προετοιμασία του γάμου του στην Κρήτη με τον Τάιλερ Μακμπέθ. Μιλώντας για την γενέτειρα του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκει την κατάλληλη αφορμή για να παρέμβει λέγοντας αστειευόμενος πως «στην ανατολική Κρήτη πάνε περίφημα, στην δυτική έχουν πρόβλημα», θυμίζοντας τις πρωτιές του ΠΑΣΟΚ σε Ηράκλειο και Λασίθι. Οι πληροφορίες λένε πως η συζήτηση επεκτάθηκε και σε θέματα ενέργειας με τον Αλέξη Χαρίτση να ασκεί κριτική και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξηγεί ότι είναι ένα πανευρωπαϊκό θέμα. «Η Ελλάδα είναι η εξαίρεση», επιμένει ο Αλέξης Χαρίτσης.

Η ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου και ακολουθούν ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Kώστας Μπακογιάννης με τη σύζυγό του δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη
Ο κ.Ηλίας Ανδριανάκης, Διευθυντής της Εντατικής στο «Υγεία», η καθηγήτριας Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η Όλγα Γεροβασίλη και ο Διονύσης Καλαματιανός
Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης και η ηθοποιός Γωγώ Μπρέμπου
Ο Διονύσης Σαββόπουλος


Ταυτόχρονα, οι καλεσμένοι απολαμβάνουν στον κήπο ελληνικά κρασιά και επιλέγουν ανάμεσα σε λευκό, ροζέ και κόκκινο. Τα ορεκτικά μεταξύ των οποίων μελιτζάνα με χαλούμι, μπιφτέκια, spring rolls γίνονται ανάρπαστα. Τα πηγαδάκια πολλαπλασιάζονται. Οι πολιτικοί αρχηγοί ολοκληρώνουν την συζήτηση τους στο κιόσκι και κατευθύνονται ξανά προς τον κήπο και στους υπόλοιπους καλεσμένους. Πολλοί ζητούν σέλφι κυρίως με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και τον πρωθυπουργό. Βέβαια, σέλφι με τον Στέφανο Κασσελάκη βγάζουν και αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αστειευόμενος σχολιάζει ότι έχει εξαιρετικές σχέσεις με τους βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται παραδίπλα, περιτριγυρισμένος από βουλευτές του κόμματος του.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον Διαμαντή Καραναστάση


Την ώρα που οι ορχήστρες ερμηνεύουν γνωστά μουσικά κομμάτια, σε συζητήσεις με δημοσιογράφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πως «η χώρα θα έχει έναν Επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής ανήκει αποκλειστικά στην χώρα μας. Δεν ξέρουμε ακόμα το χαρτοφυλάκιο».

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη με τον σύζυγός με τον Μίνωα Μάτσα
Η πρώην υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου
Η Βούλα Πατουλίδου με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστου
H κα Αννα Διαμαντοπούλου προσέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης
Ο πρώην υπουργός Κώστας Σκρέκας
Η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Μονογυιού
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος
H ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Η ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα


Από την άλλη, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δέχεται ερωτήσεις για το ενδεχόμενο να διανύσει και την επόμενη πενταετία στο Προεδρικό Μέγαρο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι δεν αποφασίζει η ίδια, «είναι αυτό που λέμε και στα νομικά, αλυσιτελώς με ρωτάτε».



Μια από τις παρουσίες που ξεχωρίζουν είναι της Χαρίτα Μάντολες. Συχνά αποκαλείται μάνα των αγνοουμένων του 1974. Εδώ και μισό αιώνα δίνει τον δικό της αγώνα για την δικαίωση των θυμάτων της Κύπρου και την ανεύρεση των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής. Μιλώντας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της εξηγεί τα όσα γνωρίζει και έχει βιώσει η ίδια.

H γυναίκα- σύμβολο της Κυπριακής τραγωδίας, Χαρίτα Μάντολες


Η βραδιά ολοκληρώνεται με μπόλικες αναμνηστικές σέλφι. Τα πηγαδάκια σπάνε λίγο μετά τις 21:30. Κατά την έξοδο, κάποιοι αναρωτιούνται αν η επόμενη δεξίωση θα έχει τα ίδια πρόσωπα στις θέσεις που βρίσκονται σήμερα. Ένα ερώτημα που χρειάζονται 365 μέρες για να απαντηθεί.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr