ΠΑΣΟΚ: Tα νέα δεδομένα που δημιουργεί στην κούρσα εκλογής προέδρου η αποχώρηση Αποστολάκη

ΠΑΣΟΚ: Tα νέα δεδομένα που δημιουργεί στην κούρσα εκλογής προέδρου η αποχώρηση Αποστολάκη

Σε θέσεις μάχης οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ - Οι συμμαχίες και ο χάρτης των εσωκομματικών συσχετισμών

pasok23
Τον πρώτο απολογισμό -πριν από την έλευση του Αυγούστου- σπεύδουν να κάνουν οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διορθώσουν λάθη και να ενισχύσουν τα αδύναμα σημεία της προεκλογικής τους εκστρατείας προς τις κάλπες του Οκτωβρίου.

Μετά από την χθεσινοβραδινή αποχώρηση από την κούρσα της Μιλένας Αποστολάκη, οι συνάδελφοί της που διεκδικούν την ηγεσία στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο χάρτη των εσωκομματικών συσχετισμών στην Αττική και δη στη Βόρεια Αθήνα, την εκλογική της περιφέρεια, όπου το 2021 σημειώθηκε μαζική συμμετοχή στις κάλπες για την εκλογή αρχηγού. Η βουλευτής στη Βόρεια Αθήνα, απέφυγε να «δείξει» υπέρ μίας και συγκεκριμένης υποψηφιότητας, ωστόσο είναι βέβαιο ότι όσοι είχαν στηρίξει την κάθοδό της θα στραφούν αργά ή γρήγορα στην αναζήτηση του εκλεκτού ή της εκλεκτής για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ από το κάδρο των υποψηφίων. Το ερώτημα είναι αν πρόκειται -για τους ίδιους ή άλλους λόγους- να αποχωρήσουν από τη μάχη και άλλοι υποψήφιοι και πότε αυτό θα γίνει.

Η κυρία Αποστολάκη επέλεξε να αποσύρει πριν από την τελική ευθεία την υποψηφιότητά της, την οποία είχε ανακοινώσει την 1η Ιουλίου, αμέσως μετά από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ- όπου αποφασίστηκε η οργάνωση του πρώτου και του δεύτερου γύρου των εκλογών στις 6 και στις 13 Οκτωβρίου, αντίστοιχα. Μέχρι χθες το βράδυ το επιτελείο της είχε πλησιάσει τον στόχο των 5000 υπογραφών που απαιτούνται για την κατάθεση υποψηφιότητας, όμως η κυρία Αποστολάκη έχοντας αναλύσει τα δεδομένα προχώρησε στην κίνηση να ενημερώσει καταρχάς για τις αποφάσεις της περίπου 100 στελέχη και μέλη σε συνάντηση στην Αγία Παρασκευή. «Θέλω να είμαι μέρος της λύσης και όχι της κρίσης. Γι’ αυτό, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφια» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ η Μιλένα Αποστολάκη σημειώνοντας ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ότι πάντοτε, πριν από τους επίδοξους ηγέτες, χρειαζόμαστε θεματοφύλακες της διαδρομής μας». «Η κοινή μας προσπάθεια δεν σταματάει εδώ, αντίθετα, τώρα αρχίζει» λέει επίσης για την απόσυρση της υποψηφιότητας της και προσθέτει ότι στις 14 Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να βγει τραυματισμένο και «για αυτό θα αγωνιστώ με όλες τις δυνάμεις μου».

Την ίδια ώρα το πλάνο των υποψήφιων αρχηγών συμπληρώνεται με νέους «σταθμούς» στις δημόσιες παρεμβάσεις και περιοδείες τους. Χάρης Δούκας, Άννα Διαμαντοπούλου και Νάντια Γιαννακοπούλου συναντήθηκαν χθες κάποια στιγμή στο Προεδρικό Μέγαρο (στην επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας) , αντάλλαξαν σύντομα ευχές και πειράγματα με αυτήκοους μάρτυρες να λένε ότι και οι τρεις ήταν ευδιάθετοι και αισιόδοξοι όσον αφορά στην επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Κλείσιμο
Ο Χάρης Δούκας αναχωρεί σήμερα για το Παρίσι αποδεχόμενος την πρόσκληση της Δημάρχου της γαλλικής πρωτεύουσας, Αν Ινταλγκό να παραστεί στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, αύριο το βράδυ. Ο Δήμαρχος Αθηναίων είχε παραθέσει τον περασμένο Απρίλιο στην Αθήνα - μετά την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία- επίσημο δείπνο στην Αν Ινταλγκό. Οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τρόπους συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως οι κοινωνικές ανισότητες και η κλιματική κρίση. Συνομίλησαν εκτενώς για τη διοργάνωση των φετινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι και αντάλλαξαν απόψεις για τις περιβαλλοντικές δράσεις που έχουν υλοποιηθεί στην γαλλική πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια. «Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα, με τον νέο της Δήμαρχο, έναν Δήμαρχο προοδευτικό, με αφοσίωση στα κοινωνικά ζητήματα και την οικολογία, με τον οποίο μοιραζόμαστε πολλές κοινές απόψεις», είχε δηλώσει τότε η Δήμαρχος Παρισιού και από τα ηγετικά στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας.

Ο Δήμαρχος και υποψήφιος αρχηγός επιστρέφοντας από το Παρίσι προγραμματίζει να συνεχίσει τις περιοδείες του στην Αττική και στην περιφέρεια. Θα επισκεφτεί το Σάββατο την Κόρινθο, την Τρίτη την Κω, τόπο καταγωγής του Κώστα Σκανδαλίδη, ενώ αμέσως μετά θα κάνει «απόβαση» στην Κρήτη, όπου θα παραμείνει, εκτός απροόπτου πέντε μέρες για να «οργώσει» και τις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες του νησιού. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης που στηρίζει την υποψηφιότητα Δούκα βρισκόταν μέχρι χθες στην Κρήτη κάνοντας επαφές με «πράσινα» στελέχη και προετοιμάζοντας το «έδαφος» για την επίσκεψη του υποψήφιου αρχηγού.

Η Άννα Διαμαντοπούλου κάνει βήματα στη συγκρότηση του επιτελείου της. Χθες ανέλαβε καθήκοντα γραφείου Τύπου, η πρώην βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ και προσωπική της φίλη, η Χαρά Κεφαλίδου, ενώ στην Κρήτη «τρέχει» ήδη για την Άννα η πρώην βουλευτής Ηρακλείου και αυτοδιοικητική, Βαγγελιώ Σχοιναράκη. Η κυρία Διαμαντοπούλου ποντάρει στο σχέδιο για «ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ» και το ενισχύει με προτάσεις για την παραγωγή πολιτικής σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Στελέχη που την στηρίζουν εκτιμούν ότι με την κάθοδό της κατάφερε από τις πρώτες μέρες να ανακατέψει την τράπουλα στο εσωκομματικό πεδίο και τονίζουν ότι η πρώην Επίτροπος στην Ε.Ε. και υπουργός θα παραμείνει στην ενεργό κομματική δράση και την επόμενη μέρα, ακόμη κι αν χάσει τη μάχη για την ηγεσία.

Ο Παύλος Γερουλάνος έχει στραμμένη την προσοχή του αυτό το διήμερο στη βουλή ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ δύο νομοσχεδίων. Μέσα στο Σαββατοκύριακο μαζί με το επιτελείο του θα «κλειδώσει» το πλάνο των περιοδειών εντός του Αυγούστου. Στα συν, μετά από τη στήριξη του Νίκου Παπανδρέου και του Σάκη Αρναούτογλου, συμπεριλαμβάνουν και τη δήλωση υπέρ της υποψηφιότητάς του από τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Ανωμερίτη.

Πυκνό πρόγραμμα, εντός και εκτός βουλής, σχεδιάζει και το επιτελείο του νυν αρχηγού, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος θα συνεχίσει τις περιοδείες του στην περιφέρεια, δίνοντας έμφαση και στην Αττική, όπου το κόμμα του δεν κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Ο Μιχάλης Κατρίνης δίνει έμφαση στις συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων και κομματικά στελέχη, ενώ ξεδιπλώνει, όπως και η Νάντια Γιαννακοπούλου, πρόγραμμα περιοδειών ανά την Ελλάδα. Η Νάντια Γιαννακοπούλου ρίχνει βάρος με την προεκλογική της καμπάνια και στα κοινωνικά δίκτυα, όπου ενισχύει την παρουσία της, ενώ αναμένει την απάντηση της ΕΔΕΚΑΠ σχετικά με το αίτημά της να δοθεί άμεσα το Μητρώο Μελών σε όλους τους υποψήφιους αρχηγούς.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για μπουρίνια σήμερα - Πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία

Όλα όσα έγιναν στο Προεδρικό για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Οι διάλογοι, τα μηνύματα, οι καλεσμένοι

Αλλάζουν όλα στη χρήση POS για εστίαση και delivery - Στο στόχαστρο τα «κόλπα» με τις ταμειακές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης