Πάνω από €2,5 δισ. διανέμει σε αγροτικές ενισχύσεις ετησίως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, υποβλήθηκαν οι πρώτες 30.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ μέσω gov.gr

Πάνω από €2,5 δισ. διανέμει σε αγροτικές ενισχύσεις ετησίως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, υποβλήθηκαν οι πρώτες 30.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ μέσω gov.gr

Η ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ για την έναρξη της περιόδου υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ έκλεισε οριστικά μία περίοδο αμφιλεγόμενων επιλογών και αποφάσεων

agrotes-elga
Σε νέα εποχή μπαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς η αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον Οργανισμό επιβεβαιώνει πως μια μεγάλη και δύσκολη περίοδος αναταράξεων ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Ο ρόλος της νέας πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπήρξε καθοριστικός. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα πιστώνουν σε σημαντικό βαθμό στην νέα πολιτική ηγεσία του
 ΥπΑΑΤ τη θετική αυτή εξέλιξη επισημαίνοντας ότι η διοίκηση του Οργανισμού έχει πλέον σαφείς οδηγίες να προχωρήσει σταθερά και αταλάντευτα στην πορεία επαναφοράς στην κανονικότητα.

Η ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ για την έναρξη της περιόδου υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ έκλεισε οριστικά μία περίοδο αμφιλεγόμενων επιλογών και αποφάσεων, οι οποίες οδήγησαν τον Οργανισμό στη δύσκολη θέση που βρίσκεται σήμερα. Με την απόφαση αυτή κατέστη σαφές ότι η διαφάνεια και η απόλυτη τήρηση της νομιμότητας αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση αλλά και το σημαντικότερο όπλο του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πλήρη επαναφορά του στην εύρυθμη λειτουργία που απαιτεί η διανομή των 2,5 και πλέον δισ. αγροτικών ενισχύσεων το χρόνο.

Η έναρξη της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ αποτελεί ένα από τα βήματα σταδιακής ενσωμάτωσης στο GOV.gr των νέων πληροφοριακών υποστηρικτικών συστημάτων διαχείρισης των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ, στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης που θα διαρκέσει έως και το τέλος της προγραμματικής περιόδου (2027).

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και συνάμα ενθαρρυντικά για την ομαλή λειτουργία της διαδικασίας. Στο διάστημα των δέκα ημερών που η νέα εφαρμογή είναι διαθέσιμη στους αγρότες και στα πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) η διαδικασία υποβολής εξελίσσεται με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς. Ήδη έχουν καταχωρηθεί οι πρώτες 30.000 δηλώσεις ενώ πάνω από 300.000 είναι σε διαδικασία επεξεργασίας. Δεδομένου ότι ο μεγάλος όγκος των δηλώσεων υποβάλλεται μέσω του πανελλαδικού δικτύου των ΚΥΔ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προγραμμάτισε σειρά ενημερωτικών συναντήσεων και τεχνικών σεμιναρίων για στελέχη ΚΥΔ τόσο διά ζώσης (Θεσσαλονίκη, Πάτρα) όσο και μέσω τηλεδιασκέψεων.

Σημαντική δε, θεωρείται και η ενσωμάτωση νέων χαρτών για το σύνολο της χώρας. Η χρήση πρόσφατων χαρτών αποτελεί κανονιστική υποχρέωση των κρατών μελών, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθότητα της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, ωστόσο – δυστυχώς- η χώρα μας είχε καθυστερήσει πολύ να συμμορφωθεί. Η πλήρης κάλυψη με πρόσφατους χάρτες είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει σημαντικά στην πλήρη επικαιροποίηση και των δηλούμενων αγροτεμαχίων.

Στελέχη πάντως των ΚΥΔ διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων ήταν σημαντική και ήδη ακούγονται αιτήματα για παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και πέραν της 12ης Σεπτεμβρίου, η οποία έχει προσδιοριστεί ως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής. Σε κάθε περίπτωση τα ΚΥΔ ζητούν επιτάχυνση στην επίλυση των κανονιστικών εκκρεμοτήτων, άμεση ενημέρωση και καλό συντονισμό με όλους τους εμπλεκομένους τονίζοντας ότι θα απαιτηθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους για να καλυφθεί ο χρόνος που χάθηκε.

Η σημαντική ενεργοποίηση του Οργανισμού το τελευταίο διάστημα εκτιμάται θετικά από τα ΚΥΔ και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε η διαδικασία της υποβολής να τρέξει γρήγορα και αποτελεσματικά σε συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, με ορίζοντα την έγκαιρη και έγκυρη πληρωμή των ενισχύσεων από τον Οκτώβριο.

Ειδήσεις σήμερα:

Το υπουργείο Άμυνας απαντά στην Τουρκία: Δεν δείξαμε «σεβασμό» και δεν θα δείξουμε σε παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Πολύνεκρο τροχαίο στην εθνική οδό Πύργου - Κυπαρισσίας: Νταλίκα παρέσυρε τρία ΙΧ

Πολάκης κατά Κασσελάκη: Δεν φτάνουν οι αγάπες, θα έκανα ξανά τα ίδια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης