Από ώρα σε ώρα οι ανακοινώσεις των νέων γενικών γραμματέων

Κλείνει το εσωτερικό «μέτωπο» με την ανακοίνωση των ονομάτων από το γραφείο του πρωθυπουργού - Εντονο παρασκήνιο στις Βρυξέλλες, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δέχεται πιέσεις από τους αρχηγούς κρατών για τα μέλη της νέας Κομισιόν - Από θέση ισχύος ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικεί έναν κρίσιμο τομέα για τη χώρα μας, με επικρατέστερο υποψήφιο τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα

Εντός της ημέρας  η κυβέρνηση αναμένεται να λήξει και την εκκρεμότητα του ανασχηματισμού των γενικών γραμματέων, η οποία έχει φέρει... πυρετό στις τάξεις της Ν.Δ. Η τρόικα Γιώργου Μυλωνάκη - Ακη Σκέρτσου - Θανάση Νέζη θα καταλήξει στις τελικές διευθετήσεις που θα πάρουν το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό. Εκτιμάται ότι οι αλλαγές δεν θα είναι σαρωτικές, αλλά θα είναι αρκετές, σε μια προσπάθεια να «σπάσουν βιλαέτια», όπως το θέτει κυβερνητικό στέλεχος, αλλά και να βελτιωθούν αρρυθμίες. Το ενδιαφέρον είναι ότι προς αξιοποίηση ακούγονται πρώην βουλευτές της Ν.Δ., όπως ο Τάσος Γαϊτάνης, ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης, ο Γιάννης Μελάς και ο Σάββας Χιονίδης, ενώ θα υπάρξουν και εσωτερικές μετακινήσεις γενικών γραμματέων από το ένα υπουργείο στο άλλο.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, τα ονόματα των νέων γενικών γραμματέων θα ανακοινωθούν μέσα στην ημέρα από το πρωθυπουργό γραφείο.

Ωστόσο, το άλλο ανοιχτό μέτωπο βρίσκεται στις Βυξέλλες, εκεί όπου υπό κανονικές συνθήκες, η πολιτική σεζόν  θα είχε λάβει τέλος. Αυτές τις μέρες, όμως, το παρασκήνιο εντός και πέριξ του Berlaymont, του κτιρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει ανάψει με φόντο τις επιλογές των χωρών για τις θέσεις των επιτρόπων στη νέα Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το ότι η κυρία Φον ντερ Λάιεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωκοινοβούλιο και μάλιστα με σχετική άνεση δεν απλοποιεί τα πράγματα, καθώς τα κράτη-μέλη έχουν επιδιώξεις ως προς τα χαρτοφυλάκια, ενώ οι πρωθυπουργοί ανθίστανται σφόδρα στην ιδέα να προτείνουν δύο πρόσωπα, έναν άνδρα και μια γυναίκα, ώστε να επιλέξει η Γερμανίδα πολιτικός.

Σε αυτή τη γραμμή είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με βάση όσα δήλωσε σε δημοσιογράφους στον κήπο του Προεδρικού. Μάλιστα, σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις, πρώτα θα γνωρίζουμε το πρόσωπο του Ελληνα επιτρόπου και στη συνέχεια το χαρτοφυλάκιο που θα επιφυλάξει στη χώρα μας η κυρία Φον ντερ Λάιεν μετά τη σχετική διαπραγμάτευση που θα γίνει και στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνει από θέση ισχύος λόγω της σχέσης του με την πρόεδρο της Κομισιόν και του διαπραγματευτικού του ρόλου εξ ονόματος του ΕΛΚ όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αναμφίβολα, το όνομα που «παίζει» πιο έντονα από όλα τα άλλα είναι αυτό του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν το... πρόσωπο της δεξίωσης στο Προεδρικό, είχε θερμή χειραψία με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ, κατά πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», οι δύο άνδρες έχουν συζητήσει προ ημερών για την προοπτική μιας ευρωπαϊκής μετακόμισης. Και σε αυτή τη συζήτηση, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύτηκε απολύτως, αν και ο περιφερειάρχης είναι στη shortlist του. Ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας έκανε χιούμορ, υποστηρίζοντας ότι είναι... επίτροπος σε εκκλησία, όμως συγκλίνουσες πληροφορίες τον θέλουν να έχει καταστεί φαβορί έναντι άλλων εναλλακτικών. Θεωρείται μάλιστα άκρως πιθανό αυτή την εβδομάδα να έχουμε τις σχετικές ανακοινώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, με την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από το Παρίσι και πριν τη σύντομη θερινή ανάπαυλα.

Μάχες παρασκηνίου

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν, πάντως, είναι αντιμέτωπη με αρκετές πιέσεις που καλείται να ισοσταθμίσει. Οι πρωθυπουργοί παρακάμπτουν την επιστολή που έστειλε και αναμένεται να προτείνουν αυτοί το πρόσωπο που επιθυμούν, με βάση και τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες. Αυτό δημιουργεί εκ προοιμίου πρόβλημα στην κυρία Φον ντερ Λάιεν, η οποία θα ήθελε μια Κομισιόν με ισορροπία ανδρών και γυναικών, όμως αυτό δεν μοιάζει να απασχολεί τόσο τους πρωθυπουργούς.

Επίσης, η μάχη για τα χαρτοφυλάκια στο παρασκήνιο είναι σκληρή. Οι μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, προτάσσουν το μέγεθος και τη σημασία τους για τις ευρωπαϊκές ισορροπίες, απαιτώντας τα «φιλέτα» της Κομισιόν. Μένει, επίσης, να απαντηθούν ερωτήματα για τη χρηματοδοτική «προίκα» που θα έχουν νέα χαρτοφυλάκια, όπως της Αμυνας, της Στέγασης και της Μεσογείου. Η χώρα μας δεν έχει αναγκαστικά ενδιαφέρον για τα νέα χαρτοφυλάκια, με δεδομένο το «άδηλο» του χαρακτήρα τους. Πάντως, πηγή με γνώση των ισορροπιών εξηγεί ότι το χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την περιοχή, καθώς, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να είναι ένα «αντίβαρο» στη μονοκρατορία της Εσθονής Κάγια Κάλας στη θέση της Υπατης Αρμοστή της Ε.Ε. Πάντως, για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο ερίζουν η Κύπρος και η Μάλτα.

Για την Ελλάδα, αυτό που λέγεται στο παρασκήνιο είναι ότι η κυρία Φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε να εμπιστευτεί στη χώρα μας ένα πολύ κρίσιμο χαρτοφυλάκιο. Συζητούνται αυτά της Ανταγωνιστικότητας (που θεωρείται «φιλέτο»), το Εργασίας και Συνοχής, το Ενέργειας κ.ά. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει σίγουρα ένα χαρτοφυλάκιο που να συνδέεται με μια ισχυρή Γενική Διεύθυνση και βεβαίως με κρίσιμους πόρους. Πάντως, ένα σενάριο που «παίζει» έντονα είναι να ανακοινωθεί η ελληνική επιλογή για τη θέση του επιτρόπου, εν συνεχεία να ακολουθήσει ένα ραντεβού με την κυρία Φον ντερ Λάιεν και μετά να ανακοινωθεί το χαρτοφυλάκιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr