Συνεδριάζει το υπουργικό: Τα τρία νομοσχέδια στην ατζέντα και οι αλλαγές στους γραμματείς

Στη σημερινή συνεδρίαση ο πρωθυπουργός προτίθεται να ζητήσει οι απουσίες των κυβερνητικών στελεχών «να μην δίνουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση κατέβασε ρολά» - «Περιορισμένες διακοπές και επιστροφή όλων στα γραφεία σας στις 19 Αυγούστου»

Με ενδιαφέρουσα ατζέντα, στην οποία το κύριο βάρος αναμένεται να έχει το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, συνεδριάζει το πρωί σήμερα, Τρίτη, το υπουργικό συμβούλιο.

Οι υπουργοί θα βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελευταία συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου πριν από τις διακοπές του Αυγούστου και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποχωρήσουν από το πρωθυπουργικό γραφείο έχοντας λάβει σαφείς οδηγίες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι «πολύ φειδωλοί στις διακοπές τις οποίες σχεδιάζουν να κάνουν».
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός προτίθεται να ζητήσει από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου «οι απουσίες εκτός των τειχών να είναι τόσο περιορισμένες που να μην δίνουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση κατέβασε ρολά».

Ο κ. Μητσοτάκης θα καλέσει τους υπουργούς να μοιραστούν με τους υφυπουργούς τους τους χρόνους που θα λείπουν από τα υπουργεία, ενώ θα τονίσει ότι θα πρέπει όλοι να έχουν επιστρέψει στα γραφεία τους μέχρι τις 19 Αυγούστου που θα αρχίσει η τελική φάση της προετοιμασίας της κυβέρνησης για την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Η ΔΕΘ, ως γνωστόν, αποτελεί παραδοσιακά το ορόσημο για την έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν μετά τη θερινή ανάπαυλα και ο πρωθυπουργός θέλει με την καθιερωμένη ομιλία του στα εγκαίνια της Έκθεσης στις αρχές Σεπτεμβρίου να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της κυβερνητικής λειτουργίας με εντατικοποίηση των προσπαθειών για αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Οι νέοι γραμματείς

Στο μεταξύ με αφορμή τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα (χθες) στη σύνθεση των γενικών γραμματέων, ο κ. Μητσοτάκης θα καλέσει τους υπουργούς να ενισχύσουν την ενδοκυβερνητική συνεργασία. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του, οι αλλαγές στις Γενικές Γραμματείες των υπουργείων έχουν ως στόχο την περαιτέρω επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και έγιναν έπειτα από συνεννόηση του Μεγάρου Μαξίμου με όλους τους υπουργούς.

Οι ίδιοι προσέθεταν ότι «με ορίζοντα το 2027 και το τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι τότε, οι όποιες τοποθετήσεις, αντικαταστάσεις ή μετακινήσεις αποφασίστηκαν αφού αξιολογήθηκε το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα, εκτιμώντας την προσφορά της καθεμιάς και του καθενός για ένα αποτελεσματικότερο κράτος στην υπηρεσία των πολιτών».

Από στατιστικής άποψης, αλλαγές αφορούσαν στο 1/3 των γενικών γραμματειών και συγκεκριμένα σε συνολικά 25 θέσεις, εκ των οποίων οι 6 καλύφθηκαν με μετακινήσεις και υπήρξαν 19 εισδοχές νέων προσώπων.

Η ατζέντα του υπουργικού

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τα θέματα τα οποία θα την απασχολήσουν είναι τα εξής:

-Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη του νομοσχεδίου: Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη,
-Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων,
-Παρουσίαση από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη του νομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης,
-Εισήγηση, τέλος, από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο σχετικά με την αναθεώρηση των Σχεδίων Δράσης των Υπουργείων 2024.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στις ΗΠΑ: 8 «δικοί μας» στο επιτελείο της Χάρις - Ο Ελπιδοφόρος και η… Μαλλιωτάκη στην ομάδα Τραμπ

Κιβωτός του Κόσμου: Σε δίκη για ασέλγεια κατά δύο ανηλίκων παραπέμπεται ο πατέρας Αντώνιος

Μπρούνο Τσερέλα: Μαθαίνει ελληνικά για χάρη της Αθηνάς Οικονομάκου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr