Η συνάντηση Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα στο Μαξίμου μετά την ανακοίνωση για τον νέο επίτροπο - Δείτε φωτογραφίες

Η συνάντηση Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα στο Μαξίμου μετά την ανακοίνωση για τον νέο επίτροπο - Δείτε φωτογραφίες

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία και τόνισε πως μέχρι τέλος του μήνα θα γνωρίζει η χώρα μας το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει - Ο κ. Τζιτζικώστας δεσμεύθηκε να αγωνιστεί για μία Ευρώπη που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών

mitsotakis-tzitzikostas-maximou-551
Στις 18:00 έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος θα είναι ο νέος Έλληνας επίτροπος στην Κομισιόν.

Κατά την είσοδό τους στο Μέγαρο Μαξίμου, οι κάμερες κατέγραψαν τον σύντομο διάλογο που είχαν, με τον κ. Τζιτζικώστα να ευχαριστεί θερμά τον πρωθυπουργό για την απόφασή του να τον προτείνει ως τον νέο επίτροπο της Ελλάδας.

Δείτε βίντεο με τον διάλογο:

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d34p3avoctox)

«Για μένα αποτελεί μοναδική τιμή. Από την εμπειρία μου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς γνωρίζω καλά ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαι αποφασισμένος να εργαστώ σκληρά προκειμένου να δημιουργήσουμε μία Ευρώπη που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των συμπολιτών μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τζιτζικώστας. Συμπλήρωσε δε πως η απόφαση του κ. Μητσοτάκη «συνιστά και μία αναγνώριση του ρόλου και της δυναμικής της βόρειας Ελλάδας και της Μακεδονίας στην οποία άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχετε επενδύσει προσωπικά με πολλά και σημαντικά έργα». «Δέσμευσή μου είναι να συνεχίσω να δουλεύω για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, υπηρετώντας την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση με αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης, με οδηγό μου την ισχυρή σχέση με τους πολίτες», είπε καταλήγοντας ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως ο κ. Τζιτζικώστας έχει μία σπουδαία πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, εκλεγμένος περιφερειάρχης για μία δεκαετία με πολύ υψηλά ποσοστά. «Αυτό δείχνει μία ευρύτερη πολιτική αποδοχή στην δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας», σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως ο κ. Τζιτζικώστας είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών. «Πιστεύω πως αυτή η σύνδεση μεταξύ της δυνατότητας να ενώνει τις τοπικές προτεραιότητες με τις μεγάλες ευρωπαϊκές επιταγές, σε καθιστούν ένα πρόσωπο που μπορεί να φέρει εις πέρας αυτή την πολύ δύσκολη και εθνικά απαιτητική αποστολή, το να είσαι ο επόμενος Έλληνας επίτροπος στις Βρυξέλλες», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κλείσιμο
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός κατέληξε ευχόμενος καλή επιτυχία, καλή δύναμη και καλή προετοιμασία στον κ. Τζιτζικώστα. «Γνωρίζουν οι πολίτες πως υπάρχει μία απαιτητική διαδικασία ακρόασης στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και νομίζω στο τέλος του μήνα θα γνωρίζουμε και το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η πατρίδα μας. Πιστεύω πως η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει ένα χαρτοφυλάκιο που θα αναγνωρίζει την πορεία της τα τελευταία χρόνια και τον ευρύτερο γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή». «Τέλος, θα ήθελα να πω και ένα «ευχαριστώ» στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον νυν Έλληνα Επίτροπο, τον Μαργαρίτη Σχοινά, είχαμε πραγματικά μία εξαιρετική συνεργασία σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, το οποίο αποτελεί μια μεγάλη ανοιχτή πρόκληση και για την πατρίδα μας», σημείωσε.

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση:
mitsotakis-tzitzikostas-maximou-1
mitsotakis-tzitzikostas-maximou-2
mitsotakis-tzitzikostas-maximou-3

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα προταθεί από την Ελλάδα ως ο Επίτροπος στην Κομισιόν. Την επίσημη ανακοίνωση έκανε νωρίτερα σήμερα ο κυβνερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ενημερώσει σχετικά την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Απόστολος Τζιτζικώστας, είναι ένα πρόσωπο με εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, όπου το 2020 εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Ταυτόχρονα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει εκλεγεί τρεις φορές με ποσοστά άνω του 50%, είπε ο κ.Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα είναι μια επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου».

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η επιλογή στο πρόσωπο του κ.Τζιτζικώστα είχε κλείσει εδώ και καιρό και οριστικοποιήθηκε κατά την τελευταία συζήτηση που είχε με τον κ.Μητσοτάκη μετά τη δεξίωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι τελευταίες λεπτομέρειες συζητήθηκαν στη διάρκεια συνάντησης των δύο ανδρών στο Μαξίμου, όπου και δόθηκε το πράσινο φως για την ανακοίνωση. 

Η μάχη για το χαρτοφυλάκιο

Το ζητούμενο πλέον και η μάχη που θα δοθεί στις Βρυξέλλες αφορά το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο Έλληνας επίτροπος, με αυτό των Μεταφορών να ακούγεται έντονα τις τελευταίες ημέρες, χωρίς ωστόσο να έχει «κλείσει». 

Πάντως, η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ανάδειξη της σημασίας 
Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείο, ερμηνεύεται ότι πιθανά «φωτογραφίζει» τις αρμοδιότητες που θα αναλάβει η χώρα μας στη νέα ευρωπαϊκή επιτροπή. Επισημαίνεται επιπλέον η ευρωπαϊκή εμπειρία του κ.Τζιτζικώστα, που είναι ο πρώτος Ελληνας ο οποίος εξελέγη στην ηγεσία  ευρωπαϊκού οργάνου- διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών. 

Ειδήσεις σήμερα:

ΔΕΗ: Με έκπτωση 53% το πράσινο τιμολόγιο Αυγούστου – Στα 16,391 λεπτά η κιλοβατώρα

Η Ρωσία απελευθέρωσε τον Αμερικανό δημοσιογράφο Έβαν Γκέρσκοβιτς

Λένι Κράβιτς: Στην Αθήνα ο ροκ σταρ με τα Grammys και τους διάσημους έρωτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης