Διαβιβάστηκε στο Πρωτοδικείο το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές

Διαβιβάστηκε στο Πρωτοδικείο το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές

Που επιρρίπτει ευθύνες - Θα ασκηθούν διώξεις σε τέσσερα στελέχη των ιδιωτικών εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση

areios-pagos-1
Διαβιβάστηκε στο Πρωτοδικείο το 286 σελίδων πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, που διενήργησε επί 9 μήνες τη σχετική έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη. Το πόρισμα αναγνωρίζει την ύπαρξη και δράση εκτεταμένου δικτύου τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, πολιτικών, δημοσιογράφων κ.λπ., μέσω του κακόβουλου λογισμικού Pretador.

Ειδικότερα, το εισαγγελικό πόρισμα το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και πολιτικές επικρίσεις, στρέφει την ποινική ευθύνη για τις υποκλοπές σε τέσσερα άτομα, εκπροσώπους και ιδιοκτήτες των εταιρειών που ενεπλάκησαν με τη δράση του λογισμικού Pretador στη Ελλάδα. Στους τέσσερεις ιδιώτες ο Αχιλέας Ζήσης επιρρίπτει ποινικές ευθύνες για παραβάσεις τόσο της νομοθεσίας που αφορούν το τηλεφωνικό απόρρητο όσο και τα προσωπικά δεδομένα.

Και για τους τέσσερις, κατά περίπτωση, στο πόρισμα αναφέρει ότι προέβησαν σε πράξεις παραβίασης του τηλεφωνικού απορρήτου σε 116 περιπτώσεις, πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις κάθε μορφής επικοινωνίες τους, όπως είναι, τηλεφωνικές, ηλεκτρονικές κ.λπ.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα δύο δημοσιογράφοι άνοιξαν το κακόβουλο λογισμικό και παρακολουθήθηκαν, ενώ για τους λοιπούς 114 μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κατά το πόρισμα υπήρξαν θύματα απόπειρας για παρακολούθηση καθώς δεν πάτησαν τα σχετικά likns. Πάντως, συνήγοροι θυμάτων ισχυρίζονται ότι είναι και άλλα πρόσωπα που «πάτησαν» το σχετικό link και υπέστησαν παρακολούθηση. Διευκρινίζεται ότι ο εισαγγελικός λειτουργός περιορίζεται μόνον σε εκείνα τα θύματα των παρακολουθήσεων που προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη.

Κλείσιμο
Ακόμα, στο πόρισμα δεν αποδίδεται καμία ευθύνη στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ή την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ωστόσο από την πραγματογνωμοσύνη που ο κ. Ζήσης διενήργησε στην ΕΥΠ μαζί με δύο πραγματογνώμονες, προέκυψε, ότι 28 στόχοι, θύματα παρακολουθήσεων με το pretador, είχαν παρακολουθηθεί κατά διαστήματα και από την ΕΥΠ. Κατά το πόρισμα, το ποσοστό αυτό, 24% επί του συνόλου των διαπιστωμένων θυμάτων του Pretador (συνολικά 116) δεν οδηγεί, σε εξαγωγή συμπεράσματος ότι υπήρχε κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ- pretador.

Σε άλλο σημείο του πορίσματος ο Αχιλλέας Ζήσης αποσυνδέει την ΕΥΠ από τις παράνομες παρακολουθήσεις, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο στοιχείο, πλην των διπλών παρακολουθήσεων, που να συνηγορεί, κατά αυτόν, στη θεμελίωση των καταγγελιών για κοινό κέντρο παρακολουθήσεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Ντόναλντ Τραμπ: Ο ανιψιός του, Φρεντ, στηρίζει Κάμαλα Χάρις και λέει πως «κάθε οικογένεια έχει έναν τρελό θείο»

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ιταλίδα πυγμάχος εγκατέλειψε το ρινγκ στα 46'' του αγώνα της με την Αλγερινή intersex αντίπαλο της - Δείτε βίντεο

Κηδεία πρίγκιπα Μιχαήλ: Ποιοι «γαλαζοαίματοι» έδωσαν το παρών στην κηδεία του Michel de Grèce - Στο Τατόι έγινε η ταφή του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης