Η τελική μάχη για τη Χειμάρρα - Στις κάλπες οι ομογενείς για την εκλογή του διαδόχου του Φρέντη Μπελέρη

Η κυβέρνηση Ράμα χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να προωθήσει τον εκλεκτό της Βαγγέλη Τάβο απέναντι στον υποψήφιο της ομογένειας Πέτρο Γκικουρία -  Κλίμα τρομοκρατίας, παράνομες μεταδημοτεύσεις και υποσχέσεις για ρουσφέτια προκειμένου να επιβληθεί η «άλωση» της πόλης - Κινητοποίηση στην Ομόνοια για να αποτραπεί απόπειρα νοθείας

Σε μια εκλογική μάχη που δίνεται υπό αντίξοες συνθήκες και με ολόκληρο τον κρα­τικό μηχανισμό να έχει ρίξει το βάρος του ώστε να μπει και εκλογικά τέλος στην υπόθεση Μπελέρη προσέρχονται σήμερα οι δημότες της Χειμάρρας, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος και πλέον ευρωβουλευτής παραμένει ακόμη στη φυλακή.

Η μάχη που δίνει η αλβανική κυβέρνηση με κάθε μέσο είναι να αποτραπεί μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη με την εκλογή του Πέτρου Γκικουρία, ο οποίος υποστηρίζεται από την Ομόνοια και κόμματα της αντιπολίτευσης και είναι ο συνεχιστής του συνδυασμού Μπελέρη που κέρδισε τις εκλογές του Μαΐου 2023, και να κερδίσει ο «εισαγόμενος» υποψήφιος, καθώς κατάγεται από τη Δρόπολη, πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βαγγέλης Τάβος.

Για την Αθήνα πιθανότατα η ολοκλήρωση των νέων εκλογών στη Χειμάρρα αναμένεται ως λυτρωτική πράξη που θα δώσει τέλος σε αυτή την ένταση των 15 μηνών. Ομως σε καμιά περίπτωση, όποια κι αν είναι η έκβαση της εκλογικής διαδικασίας, δεν μπορεί να «παραγραφεί» το πραξικόπημα Ράμα στη Χειμάρρα, το ανθελληνικό κλίμα που προκάλεσε, ούτε βεβαίως να υποβαθμιστεί η επίδειξη δύναμης που επιχείρησε έναντι της χώρας μας, την οποία συνεχίζει κρατώντας τον Φρέντη Μπελέρη στη φυλακή.

Δυστυχώς στις εκλογές δεν θα υπάρχει επίσημη παρουσία διεθνών παρατηρητών από τον ΟΑΣΕ, παρά μόνο επιτόπιο προσωπικό, αλλά η Ομόνοια έχει κάνει μεγάλη κινητοποίηση ώστε σε κάθε εκλογικό κέντρο να υπάρχει παρουσία μελών της και να αποτραπεί απόπειρα νοθείας.

Ομως η αλβανική κυβέρνηση και ο Εντι Ράμα, για τον οποίο η Χειμάρρα έχει πάρει τη μορφή εμμονής, χρησιμοποιούν άλλα μέσα και μεθόδους για να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Υπουργοί και στελέχη του κρατικού μηχανισμού έχουν κινητοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες υποσχόμενοι από τίτλους ιδιοκτησίας, άδειες λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, έργα μέχρι μικρά προσωπικά ρουσφέτια εφόσον κερδίσει τις εκλογές ο εκλεκτός του Ράμα. Επίσης, προσεγγίζονται οπαδοί του Ιλίρ Μέτα και του Δημοκρατικού Κόμματος με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί ένας «φανατικός του Βορειοηπειρωτικού», όπως χαρακτηρίζουν τον Π. Γκικουρία, που θα συνεχίσει την κόντρα του Φ. Μπελέρη με την κυβέρνηση.

Νέοι ψηφοφόροι

Στα δημοτολόγια του Δήμου Χειμάρρας έχουν προστεθεί 300 ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 150 είναι νέοι ψηφοφόροι, αλλά οι υπόλοιποι 150 είναι από μεταδημοτεύσεις - μεταξύ αυτών και πολλά μέλη της οικογένειας και φίλοι του Β. Τάβου.

Φυσικά, όλο τον τελευταίο χρόνο έχει επιβληθεί καθεστώς φόβου στα μέλη της μειονότητας που υποστήριξαν τον Φ. Μπελέρη, καθώς βλέπουν ότι εάν εκείνος με τη στήριξη της Ελλάδας και εκλεγμένος πλέον ευρωβουλευτής παραμένει στις φυλακές, η στάση των Τιράνων μπορεί να είναι πολύ πιο σκληρή σε μη αναγνωρίσιμα απλά μέλη της μειονότητας που αντιδρούν στα όσα συμβαίνουν στην πόλη τους.

Ο Β. Τάβος επιχείρησε τις τελευταίες ημέρες να «μαζέψει» την αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε όταν σε μία από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ο τοπικός παράγοντας του Σοσιαλιστικού Κόμματος που τον παρουσίασε από μικροφώνου διαφήμισε τον υποψήφιο ότι «με την εκλογή Τάβου θα σταματήσει να ομιλείται η ελληνική γλώσσα στη Χειμάρρα».

Ο Π. Γκικουρίας και η Ομόνοια προσπαθούν υπό αυτές τις συνθήκες να κινητοποιήσουν όχι μόνο τα μέλη της μειονότητας αλλά και τους Αλβανούς πολίτες της Χειμάρρας προκειμένου να αντιμετωπίσουν το σχέδιο Ράμα για «άλωση» του δήμου. Υπολογίζουν πολύ στο γεγονός ότι η βιασύνη της κυβέρνησης να προκηρύξει εσπευσμένα νέες εκλογές μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του Π. Γκικουρία, καθώς στις 4 Αυγούστου μεγάλος αριθμός Χειμαρριωτών που ζει στην Ελλάδα επιστρέφουν στην πατρίδα τους για διακοπές και θα ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους.

Αλλά και στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις. Ο πρώην δήμαρχος Γκέργκι Γκόρο κρατείται στις φυλακές για υπόθεση διαφθοράς και θεωρεί ότι ο Ράμα, αφού τον χρησιμοποίησε, τον θεώρησε αναλώσιμο κλείνοντάς τον στη φυλακή και ανεπισήμως δίνει γραμμή καταψήφισης του Β. Τάβου.

Ακόμη και για τα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όμως, είναι προσβλητικό το γεγονός ότι το κόμμα τους επέλεξε πολιτικό από άλλη περιοχή της Αλβανίας για να διεκδικήσει τη θέση του δημάρχου.

Μεθοδεύσεις

Η αλβανική κυβέρνηση φρόντισε ώστε ο Φ. Μπελέρης να παραμείνει στις φυλακές και ανέβαλε την Τετάρτη την εκδίκαση της προσφυγής του για μείωση της ποινής που θα οδηγούσε στην αποφυλάκισή του και επομένως στην παρουσία του στη Χειμάρρα στη διάρκεια διεξαγωγής των νέων εκλογών. Το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση για τις 2 Σεπτεμβρίου λόγω... έλλειψης προσωπικού εξαιτίας των θερινών διακοπών! Και μάλιστα ενώ είχε παρασχεθεί από τον διευθυντή των φυλακών η έκθεσή του για τη διαγωγή του Μπελέρη ως κρατούμενου, που ήταν το βασικό έγγραφο για την απόφαση μείωσης της ποινής. Εγγραφο που είχε ζητήσει το δικαστήριο, αν και το είχε στη διάθεσή του από όταν δόθηκε η άδεια για να μεταβεί στο Στρασβούργο και να ορκιστεί...

Οι εκλογές στη Χειμάρρα γίνονται σε ένα βαρύ κλίμα από τη συνεχή αποκάλυψη σκανδάλων στην Αλβανία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρχιεισαγγελέας Αυλώνα, ο οποίος ξεκίνησε κατ’› εντολή της κυβέρνησης την υπόθεση δίωξης εναντίον του Φ. Μπελέρη, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα για συνεργασία με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Ράμα σε μια ακόμη προσπάθεια να δείξει ότι δεν στρέφεται εναντίον της μειονότητας διόρισε τον Πύρρο Βένγκου στη θέση του υπουργού Αμυνας. Ο Βένγκου έχει και ελληνικό διαβατήριο (αν και σύμφωνα με πληροφορίες είναι φυγόστρατος), αλλά ο διορισμός του οφείλεται κυρίως σε εσωτερικούς συσχετισμούς και στη μάχη που δίνεται για το ποιος θα είναι εκείνος που θα πάρει το δαχτυλίδι διαδοχής του Ράμα. Ο Βένγκου έχει εργαστεί ως σύμβουλος του πρώην ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι. Εχει υπηρετήσει ως διευθυντής του Λιμένα Δυρραχίου (που αποτελεί και το μεγάλο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών), ενώ είναι προστατευόμενος της υπουργού Υποδομών και Ενέργειας Μπελίντα Μπαλούκου, που θεωρείται το Νο 2 της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι έχει εμπλακεί στο μεγάλο σκάνδαλο του αποτεφρωτηρίου Τιράνων, ύψους 128 εκατ. ευρώ. Η Μ. Μπαλούκου φαίνεται ότι έχει πάρει το προβάδισμα στον εσωκομματικό πόλεμο στο Σοσιαλιστικό Κόμμα από τον δήμαρχο Τιράνων Εριόν Βελιάι.

Στον εσωτερικό πόλεμο που διεξάγεται στα Τίρανα με βαριά τη σκιά της διαφθοράς σε κάθε επιχειρηματική ή άλλη δραστηριότητα, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρμπεν Αχμετάι έχει διαφύγει στην Ελβετία έχοντας εξαπολύσει κατηγορίες προσωπικά εναντίον του Ράμα για το σκάνδαλο της κατασκευής ενός τούνελ 6 χλμ. στον Λογαρά που στοίχισε 180 εκατ. δολάρια ενώ, σύμφωνα με τις καταγγελίες, η αρχική σύμβαση είχε ορίσει ανάδοχο αλβανική εταιρεία -ύστερα από δημοπρασία- με 140 εκατ. δολάρια. Αλλά με παρέμβαση Ράμα μετά την επίσκεψή του στην Αγκυρα δόθηκε τελικά σε τουρκική κατασκευαστική εταιρεία αντί 180 εκατ., η οποία κατόπιν ανέθεσε την εκτέλεση του έργου ως υπεργολάβου στην ίδια αλβανική εταιρεία.



ΔΗΛΩΣΗ ΦΡΕΝΤΗ ΜΠΕΛΕΡΗ:

Να στείλουμε μήνυμα ελευθερίας και υπερηφάνειας

Σήμερα θα δώσουμε την πιο κρίσιμη μάχη για τη Χειμάρρα. Μια μάχη για τη Δημοκρατία, για το κράτος δικαίου, για το όραμα και για το πρόγραμμά μας. Το σκοτεινό σχέδιο του κ. Ράμα για τη Χειμάρρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Με καθαίρεσε με πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις από το αξίωμα του δημάρχου, μου στέρησε τα πολιτικά μου δικαιώματα, παραβίασε τη βούληση των Χειμαρριωτών και συνεχίζει να με κρατά στη φυλακή.

Η προχθεσινή αναβολή της εκδίκασης του αιτήματος αποφυλάκισης είχε ως μόνο στόχο να μην είμαι δίπλα στους συμπολίτες μου την Κυριακή. Κατάφερε να μετατρέψει τη Χειμάρρα σε ένα τοπόσημο αυταρχισμού μέσα στην Ευρώπη.

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο ρεβανσισμός του κ. Ράμα στρέφεται κατά των επιταγών του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία.

Γι’ αυτό ακριβώς επέστρεψα στις φυλακές και δεν έκανα χρήση της ασυλίας μου ως ευρωβουλευτή. Για να δώσω ελπίδα και δύναμη στα μέλη της ελληνικής μειονότητας και στους Αλβανούς πολίτες που φοβούνται. Και για να μπορώ να αναδεικνύω με βροντερή φωνή όλες τις αδικίες που υπέστη και υφίσταται η περιοχή μας. Η επόμενη μέρα στη Χειμάρρα είμαι σίγουρος ότι θα έχει περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη Δικαιοσύνη, περισσότερο φως.

Με τη συμμετοχή των πολιτών της Χειμάρρας μαζικά στις κάλπες αυτό θα γίνει πραγματικότητα.

Θα στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα ελευθερίας και υπερηφάνειας.

Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Πετρούνιας πήρε το χάλκινο στους κρίκους και έγραψε ιστορία - Δείτε βίντεο

MyCoast: Τα κόλπα με τις δημοπρασίες για την εκμετάλλευση των παραλιών

Βρετανία: Χάος για τρίτη ημέρα - Διαδηλωτές κατέστρεψαν ξενοδοχείο, εκτόξευσαν καρέκλες σε εστιατόριο (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr