ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει αύριο το Πειθαρχικό για τον Σπίρτζη - «Απάντησα ότι δεν θα πάω»

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει αύριο το Πειθαρχικό για τον Σπίρτζη - «Απάντησα ότι δεν θα πάω»

«Δεν έχω χρόνο αυτήν την περίοδο. Δουλεύω και ασχολούμαι με τις υποκλοπές, με κάτι που δεν ασχολείται ο ΣΥΡΙΖΑ ως όφειλε» απαντά ο πρώην υπουργός - Αναλυτικά η επιστολή του στα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας

spirtzis_xristos
Στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δηλαδή στο πειθαρχικό του κόμματος έχει κληθεί προς απολογία αύριο ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, καθώς η ραστώνη του Αυγούστου, αλλά και η διακοπή των εργασιών της Βουλής, που σηματοδοτούν την παύση κάθε πολιτικής δραστηριότητας, δεν φαίνεται να επηρεάζουν την Κουμουνδούρου.

Αντίθετα η Επιτροπή Δεοντολογίας με επικεφαλής τον σύντροφο της Ρένας Δούρου, Γιάννη Μπενίση αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου αύριο, Τρίτη 6 Αυγούστου, καλώντας το πρωτοκλασάτο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σταθερό συνομιλητή του Αλέξη Τσίπρα σε… εξηγήσεις.

Η αίσθηση, μάλιστα, ότι η Κουμουνδούρου επιθυμεί μάλλον να αξιοποιήσει την καλοκαιρινή περίοδο για «αναίμακτες» εκκαθαρίσεις, εντάθηκε από το γεγονός ότι στην ατζέντα του πειθαρχικού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τέθηκε ήδη από την περασμένη Τρίτη το «θέμα Σπίρτζη», με τον πρώην Υπουργό να βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την «τελευταία προθεσμία» από μέρους της Επιτροπής, προκειμένου να απολογηθεί για «αντικαταστατική και αντικομματική συμπεριφορά», όπως τον εγκαλούν οι 70 σύντροφοί του.

Με δεδομένο ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε δηλώσει σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του πως «θα σεβαστώ την απόφαση της Επιτροπής αλλά θα παρότρυνα τον κύριο Σπίρτζη να κάνει αντιπολίτευση με την ίδια θέρμη και στον κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο στο κόμμα του», η απόφαση για τη διαγραφή του κ. Σπίρτζη δεν μοιάζει μακρινή, ιδίως σε μια περίοδο επιβράδυνσης της πολιτικής δράσης, αμβλύνοντας πιθανές αντιδράσεις.

Κλείσιμο
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρατηρούσαν μάλιστα πως η Κουμουνδούρου «αναζητά σανίδα σωτηρίας στην εσωστρέφεια ανήμερα του Σωτήρος», προκειμένου να μετριαστούν οι όποιες αντιδράσεις θα υπήρχαν, αν προχωρήσει τελικά στη διαγραφή του κ. Σπίρτζη. Για το λόγο αυτό, ο πρώην Υπουργός έγινε, κατά πληροφορίες, αποδέκτης σχετικής επιστολής της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την 1η Αυγούστου, με την οποία καλείται να… απολογηθεί αύριο, απέναντι στα όσα του καταμαρτυρούν 70 κομματικά μέλη σε κοινή επιστολή τους.

«Απάντησα ότι δεν θα πάω»

Ερωτηθείς για την αυριανή κλήτευσή του από την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο Ertnews, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως δεν φοβάται τη διαγραφή του, λέγοντας πως «αν αρχίσουμε τις διαγραφές, συμβάλλουμε στον περαιτέρω κατακερματισμό του προοδευτικού κόσμου». Για το λόγο αυτό, «κακώς διεγράφη, γιατί αυτά τα ζητήματα και αυτές οι αντιλήψεις αντιμετωπίζονται πολιτικά» σχολίασε για τον Παύλο Πολάκη, ενώ «ξέρετε γιατί δε φοβάμαι καμία διαγραφή; Γιατί εγώ μεγάλωσα σε κόμματα του προοδευτικού κόσμου που δεν φοβηθήκαμε ποτέ να καταγράψουμε τις απόψεις μας».

«Δεν πιάνουν αυτά τα πράγματα» συνέχισε ο κύριος Σπίρτζης, λέγοντας ακόμη πως «σε κόμματα όπως είναι τα προοδευτικά κόμματα της χώρας μας, αυτές οι τακτικές είναι μόνο για να απασχολούν τις ειδησεογραφικές στήλες».

«Ασχολούμαι με τις υποκλοπές, με κάτι που δεν ασχολείται ο ΣΥΡΙΖΑ ως όφειλε»

Ως προς την αυριανή του απολογία στην Επιτροπή Δεοντολογίας «απάντησα ότι δεν θα πάω» σημείωσε ο πρώην Υπουργός, εξηγώντας πως «δεν έχω χρόνο αυτήν την περίοδο. Δουλεύω και ασχολούμαι με τις υποκλοπές, με κάτι που δεν ασχολείται ο ΣΥΡΙΖΑ ως όφειλε», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Δεν υπάρχει ούτε κάποιο χρονικό περιθώριο ούτε από τον Κανονισμό, ούτε από το Καταστατικό μας, περιέγραψε ο κύριος Σπίρτζης αναφορικά με την συνεδρίαση του πειθαρχικού σε περίοδο διακοπών, προσθέτοντας ακόμη πως «εγώ δεν έχω διαθεσιμότητα, όπως δεν έχει και ο Πρόεδρος του κόμματός μας δεν είναι εδώ καν».

«Πολύ μεγάλη μου τιμή» η διαγραφή

«Αν διαγραφώ για τους λόγους που είναι η καταγγελία, γιατί είπα και λέω την άποψή μου δημόσια, θα είναι πολύ μεγάλη μου τιμή» υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης, ενώ στο ενδεχόμενο μεταγραφής του στο ΠΑΣΟΚ, «το θέμα δεν είναι να φεύγουν κάποια στελέχη και να πηγαίνουν από το ένα κόμμα στο άλλο. Νομίζω ότι εδώ που είμαστε σήμερα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε αυτό το πράγμα», δήλωσε.

Αναφορικά με τις τοποθετήσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι «παρέλαβε χάος» και περί «μαύρων ταμείων», «θεωρώ απαράδεκτες αυτές τις δηλώσεις και εκφράσεις και είναι προσβλητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε ο πρώην Υπουργός, ενώ υπενθύμισε πως ο κ. Κασσελάκης τις ανακάλεσε, αλλά «δεν είναι είναι λύση ένα στέλεχος ή ο Πρόεδρος ενός κόμματος να λέει τόσο βαριά πράγματα και να τα παίρνει πίσω», συνέχισε. «Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έπρεπε να είχε αυτοκτονήσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης, καθώς σε αντίθεση με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα κόμμα που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ σε δάνεια και τράπεζες», δήλωσε.

«Προφανώς θα προκύψουν νέα κόμματα»

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, αλλά και για το μελλοντικό ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, αυτή μπορεί να «γίνει μέσα από μια δημόσια διαδικασία διαλόγου των κομμάτων, των προοδευτικών κινήσεων» σημείωσε ο πρώην Υπουργός, παρατηρώντας πως «θα υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα ξεπεράσουν αυτά τα κόμματα». Στην κατεύθυνση αυτή, «αν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο υπόλοιπος χώρος δεν συνδράμει» προς αυτήν την κατεύθυνση, «τότε θα υπάρξουν νέες κινήσεις, νέες πρωτοβουλίες και προφανώς από αυτές θα προκύψουν νέα κόμματα» τόνισε ο πρώην Υπουργός, καταλήγοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιώργος Παπανδρέου και άλλα ιστορικά στελέχη του προοδευτικού χώρου «έχουν καθήκον, έχουν χρέος» να αναδειχθούν αυτές οι πρωτοβουλίες.

«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή η χώρα έχει μπει σε μια μεγάλη πολιτική κρίση. Υπάρχει μια κυβέρνηση που καταρρέει και «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και δυστυχώς μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών αυτό έχει ενταθεί. Προφανώς και δίνουμε και λαβές και νομίζω ότι η λάθος στρατηγική προεκλογικά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ καταγράφηκε» επισήμανε ο Χρήστος Σπίρτζης, λέγοντας πως «το θέμα είναι να ανατραπεί η κυβέρνηση και οι διαδικασίες που ακολουθούν». Φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση των υποκλοπών, στην οποία ο ίδιος υπήρξε θύμα, «ποιος έδωσε την εντολή να μας στείλουν τα μηνύματα για την παγίδευση των κινητών μας και για ποιο λόγο» διερωτήθηκε ο πρώην Υπουργός, καταλήγοντας πως υπάρχει σεβασμός στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά και αυτές κρίνονται.

Έστειλε επιστολή στην Επιτροπή Δεοντολογίας 

Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης, με επιστολή του προς τα μέλη της Επιτροπής, εξηγεί τις δικές του θέσεις, αφήνοντας αιχμές για τακτικισμούς, όσον αφορά και στην καταγγελία των 70 μελών. 

«Θα σας απαντήσω σχετικά με την καταγγελία των 70 μελών, σε χρόνο που κρίνω ότι θα έχω διαθεσιμότητα μετά τις διακοπές του Αυγούστου, αφού πρώτα διαβάσω τις δεκάδες άρθρα και συνεντεύξεις, που την συνοδεύουν, για να σας απαντήσω με την απαιτούμενη αναλυτική τεκμηρίωση, που ελπίζω να επιθυμείτε», αναφέρει. 

Αναλυτικά η επιστολή

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

σεβόμενος τον θεσμικό ρόλο της Επιτροπής, απαντώ στην επιστολή σας, που έλαβα με mail χθες, την 1η Αυγούστου 2024.

Όπως θυμάστε πολλές από τις διατάξεις του ρόλου και της λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας, τις εισηγήθηκα και τις υποστήριξα τόσο στον μακρύ προσυνεδριακό διάλογο όσο και στην Επιτροπή Καταστατικού στο 3o Συνέδριο μας το 2021, πάντα με βάση τις αρχές και τις αξίες του πολιτικού μας χώρου, την δημοκρατική συλλογική πολιτική λειτουργία και την ελευθερία της έκφρασης και της διατύπωσης της άποψης κάθε μέλους. Επομένως δεν επιτρέπω σε κανέναν, ούτε στους συντάκτες της επιστολής, να θέτει απαράδεκτα σε αμφισβήτηση το ενδεχόμενο πιθανής έλλειψης του οφειλόμενου σεβασμού μου προς θεσμοθετημένο όργανο του κόμματος.

Αναφέρονται, επίσης απαράδεκτα, στην επιστολή πιθανοί λόγοι τακτικής από μέρους μου. Με βάση αυτή την αναφορά σας αλλά και τον ορισμό καταληκτικής ημερομηνίας απάντησης μου, προς εσάς, παρότι δεν προβλέπεται ούτε στο καταστατικό ούτε στον κανονισμό λειτουργίας, σας υπενθυμίζω ποιά είναι η ως σήμερα τακτική ή καλύτερα τακτικισμός:

α. η δημοσιοποίηση της καταγγελίας 70 μελών, την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, την ίδια μέρα με την αποκάλυψη ότι ο Δ/ντης του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σ. Χ. Παπαδάκης, έστειλε sms, σε λίστα με τον τίτλο «Ηλίθιοι», που συμμετέχει ο υβριστής μας, κ. Ν. Μωραίτης, γράφοντας «Αύριο πρέπει να τον φάει». Η δημοσιοποίηση σύμφωνα με πολλούς δημοσιογράφους έγινε από το Γραφείο τύπου του κόμματος μας και δημοσιεύτηκε παντού.

β. η αποστολή εκ μέρους σας, της καταγγελίας 70 μελών, το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024, ώρα: 20:55, δύο ημέρες μετά την δημοσιοποίηση της παντού, στην οποία δεν αναγράφεται ούτε η ημερομηνία καταγγελίας, ούτε υπάρχουν υπογραφές των 70 μελών που καταγγέλλουν. Στην επιστολή σας αυτή δεν υπήρχε κανένα χρονικό όριο απάντησης, όπως ακριβώς προβλέπεται από τον κανονισμό αλλά και το καταστατικό.

Μετά τα παραπάνω θέλω να σας συγχαρώ για την άμεση εκπλήρωση των θεσμικών σας καθηκόντων και αντιλαμβάνομαι τους λόγους και τις πιθανές πιέσεις, που σας οδήγησαν να μου αποστείλετε δύο μέρες μετά την δημοσιοποίηση της, την καταγγελία των 70 μελών ημέρα Σάββατο στις 20:55 το βράδυ (ευελπιστώ να διερευνήσετε πειθαρχικά αυτή την καταγγελία μου), όπως και τον ζήλο να απαντήσω, ως την 5η Αυγούστου 2024, σε χρόνο που απουσιάζει ακόμη και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε χρόνο που το κράτος Δικαίου γνωρίζει πρωτοφανή υποχώρηση, που τα εκκαθαριστικά της εφορίας προκαλούν αγανάκτηση σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία και μικρομεσαία επιχείρηση, που η ακρίβεια, το ενεργειακό κόστος και τα πάγια έξοδα έκαναν πολυτέλεια τις διακοπές για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, που η Μέση Ανατολή φλέγεται με άγνωστες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.

Δυστυχώς αυτή την περίοδο εκτός από την εργασία μου, ασχολούμαι με την δικογραφία της υπόθεσης των υποκλοπών, των οποίων, όπως γνωρίζετε, υπήρξα θύμα παρακολούθησης, ως απόδειξη της πάγιας στοχοποίησής μου από τη δεξιά. Το χρέος μας για αποτελεσματική και ταυτόχρονα σοβαρή αντιπολίτευση γίνεται με τεκμηριωμένες απόψεις, προτάσεις και σε βάθος γνώσεις και όχι με αναρτήσεις διδακτισμού «εκ του μακρόθεν».

Επομένως θα σας απαντήσω σχετικά με την καταγγελία των 70 μελών, σε χρόνο που κρίνω ότι θα έχω διαθεσιμότητα μετά τις διακοπές του Αυγούστου, αφού πρώτα διαβάσω τις δεκάδες άρθρα και συνεντεύξεις, που την συνοδεύουν, για να σας απαντήσω με την απαιτούμενη αναλυτική τεκμηρίωση, που ελπίζω να επιθυμείτε.

Αν οι πιέσεις ή το καθήκον σας και όχι ο κανονισμός ή το καταστατικό, σας επιβάλλει την λήψη απόφασης σας εντός του Αυγούστου, μπορείτε να πάρετε την ευθύνη της απόφασης σας και των συνεπειών της, χωρίς την δική μου απάντηση.

Με την ευκαιρία, αν στο μεσοδιάστημα επικοινωνήσετε με τα 70 μέλη μας για την απαραίτητη πιστοποίηση, παρακαλώ να τους ευχαριστήσετε εκ μέρους μου για την αναλυτική αποδελτίωση που με αφορά, που δεν είχα ούτε ως Υπουργός Υποδομών. Επίσης να τους ενημερώσετε για πιθανό εμπλουτισμό της γιατί δεν σταμάτησα στιγμή ούτε θα σταματήσω, σύμφωνα με τις πάγιες αρχές και αξίες του πολιτικού μας χώρου, να εκφράζω τις απόψεις μου και τις εκτιμήσεις μου, είτε για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είτε για την λάθος τακτική και την μη συλλογική πολιτική λειτουργία, είτε για την ανάγκη συνεργασίας και ενιαίας έκφρασης του προοδευτικού χώρου, είτε για τις πολιτικές προτάσεις μου όπως ακριβώς ορίζει και το καταστατικό μας.

Με την βεβαιότητα ότι η ελπίδα του ελληνικού λαού για μια καλύτερη ζωή, για μια πραγματική δημοκρατία, για δικαιοσύνη παντού και για ένα αισιόδοξο μέλλον για τα παιδιά μας, περνά μέσα από μια προοδευτική διακυβέρνηση, που θα έρθει με την ανάκτηση της αξιοπιστίας, της σοβαρότητας και της τεκμηριωμένης πολιτικής μας πρότασης, σας εύχομαι καλούς αγώνες.

Συντροφικά

Χρήστος Σπίρτζης

Μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Στεφανίδη τρολάρει την παγκόσμια ομοσπονδία για τις 20 αθλήτριες στον τελικό του επί κοντώ - Βίντεο

Χειμάρρα: Σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο των εκλογών εγείρει η Αθήνα - Ζητά απαντήσεις από την Αλβανία

Αμαλιάδα: Νεκρό βρέφος 15 μηνών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Μετατρέποντας τη διαχείριση των οικονομικών σας σε μια διασκεδαστική εμπειρία

Δείτε Επίσης