ΣΥΡΙΖΑ: Ζυγίζουν τη διαγραφή Σπίρτζη υπό τον φόβο της διάσπασης - Το παρασκήνιο της παράτασης έως τις 23 Αυγούστου

Ο ρόλος των υποστηρικτών του Αλέξη Τσίπρα και ο παράγοντας Πολάκης

Να πάρει το χρόνο της επέλεξε χθες η Κουμουνδούρου απέναντι στο ενδεχόμενο διαγραφής του πρώην υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη, παρά την τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο πλευρών, που επικράτησε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Αν και η δημόσια παρουσία του πρώην υπουργού Υποδομών της διακυβέρνησης Τσίπρα τέθηκε στο στόχαστρο 70 μελών του κόμματός του, οι οποίοι τον εγκάλεσαν προ εικοσαημέρου για «αντικαταστατική συμπεριφορά», εντούτοις η Επιτροπή Δεοντολογίας που συνεδρίασε χθες, κινήθηκε σε πιο ήπιους τόνους.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε -και κατά πληροφορίες όχι ομόφωνα- να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στον κύριο Σπίρτζη να παραστεί για εξηγήσεις ενώπιον της Επιτροπής στις 23 Αυγούστου, ημερομηνία, ωστόσο, που θεωρείται τελική ως προς τις αποφάσεις που θα λάβει στο εξής το πειθαρχικό όργανο του κόμματος. Ακόμη, αποφασίστηκε να επιβάλει επίπληξη για ασέβεια στον πρώην υπουργό, στηριζόμενη στο γεγονός ότι ο κύριος Σπίρτζης δεν έχει προσέλθει προς εξηγήσεις στο πειθαρχικό όργανο, αν και έχουν μεσολαβήσει αρκετές ημέρες από την καταγγελία εις βάρος του.

Πηγές της Κουμουνδούρου, πάντως, εξέφραζαν χθες την ευχή ότι ανάμεσα στις τηλεοπτικές του υποχρεώσεις, ο κ. Σπίρτζης θα βρει τον χρόνο να εμφανιστεί ενώπιον του οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ στις 23 Αυγούστου και να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Το παρασκήνιο

Παρά την παράταση στην αγωνία του πρώην υπουργού και των συντρόφων του στο κόμμα, η Κουμουνδούρου φαίνεται να ζυγίζει τώρα τις οριστικές αποφάσεις της, με δεδομένο ότι ο Χρήστος Σπίρτζης υπήρξε πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης Τσίπρα και σταθερός συνομιλητής του τελευταίου.

Στην περίπτωση, μάλιστα, που τυχόν διαγραφή του κ. Σπίρτζη σημειωνόταν «στα μπάνια του λαού», κανείς δεν θα μπορούσε να προδικάσει τις ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις, οι οποίες θα λάμβαναν την μορφή ντόμινο, φέρνοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα πρόθυρα μιας νέας διάσπασης, ακόμη και εντός του Αυγούστου.

Ιδίως, όταν οι σχέσεις των στελεχών της «φρουράς Τσίπρα» με τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη είχαν διαταραχθεί τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο για το ζήτημα του χρόνου διεξαγωγής του Καταστατικού Συνεδρίου, όσο και για τη φραστική επίθεση του Παύλου Πολάκη εναντίον της Μαρίας Συρεγγέλα.

Και αν αρχικά η Επιτροπή Δεοντολογίας είχε αποφασίσει να συνεδριάσει χθες, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες για το «θέμα Σπίρτζη», σε αναγκαστικούς ελιγμούς φέρεται να έχει οδηγήσει την Κουμουνδούρου ο ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων. Και αυτό, γιατί o Παύλος Πολάκης επανήλθε χθες, μια ημέρα μετά την απαντητική ανάρτηση της Αθηνάς Λινού, στις αιτιάσεις περί κρατικών επιχορηγήσεων στην κοινωφελή οργάνωση που έχει αφιερωθεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας την μάχη απέναντι στην παιδική φτώχεια και την πείνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η στάση που κρατά τις τελευταίες ώρες ο κ. Πολάκης απέναντι στην συνάδελφό του, βουλευτή Αθηνά Λινού έχει προβληματίσει αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με το περιεχόμενο των καταγγελιών του, σε μια περίοδο που ο Παύλος Πολάκης τελεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παραμένοντας απλά κομματικό μέλος.

Υπό αυτό το πρίσμα, η σιγή ιχθύος που τηρεί η Κουμουνδούρου απέναντι στα λεγόμενα του κ. Πολάκη για την Αθηνά Λινού επηρέασε -κατά ορισμένους- την ετυμηγορία για τον Χρήστο Σπίρτζη, ενώ τυχόν διαγραφή του θα έπρεπε στην συνέχεια να επικυρωθεί από την Κεντρική Επιτροπή, όπου οι εσωκομματικοί μηχανισμοί έχουν πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό ρευστοποιηθεί.

Από πλευράς του, ο πρώην υπουργός ανέφερε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN πως «στα δημοκρατικά προοδευτικά κόμματα μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διαγραφή γιατί κάποιο στέλεχος εξέφρασε την άποψή του», ενώ συνέχισε λέγοντας πως «αυτό που γίνεται στην αντιπολίτευση είναι καταστροφικό».

Στον αντίποδα, «θα έπρεπε να έχουν σηκωθεί τα μανίκια κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» τόνισε για την εκκίνηση ενός διαλόγου με κατάληξη «ένα πολιτικό πλαίσιο που θα συμφωνήσουμε» περιέγραψε ο Χρήστος Σπίρτζης, συμπληρώνοντας πως «δεν με ενδιαφέρει. Είναι δευτερεύον θέμα τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ».

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός βρέθηκε ο 32χρονος που είχε χαθεί στο φαράγγι του Κουρταλιώτη

Στη μάχη για το μετάλλιο και η Στεφανίδη - Οι ελληνικές συμμετοχές της 12ης ημέρας των Ολυμπιακών Αγώνων

«Σαν αρχαία ελληνική κόρη» γράφουν στη Μαρία Ναυπλιώτου για τις φωτογραφίες της από την παραλία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr