Φωτιά στην Αττική: Στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων από νωρίς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Φωτιά στην Αττική: Στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων από νωρίς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κομβικής σημασίας για την έκβαση της μάχης με τη φωτιά στη βορειοανατολική Αττική η επιστράτευση των εναέριων μέσων

kikilias-mitsotakis
Το μεγάλο πύρινο μέτωπο στην Αττική που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και επεκτάθηκε σε πολλές άλλες περιοχές έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό την κυβέρνηση που καλείται για ένα ακόμα καλοκαίρι να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το πρωί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ενημερώθηκε για τη εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Αττική και τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, θα ακολουθήσουν δηλώσεις για την πορεία της πυρκαγιάς και τις ενέργειες του Πυροσβεστικού Σώματος από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

Εσπευσμένη επιστροφή Μητσοτάκη και συσκέψεις στο Μαξίμου


Η ετοιμότητα του μηχανισμού ήταν δεδομένη, καθώς είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και πολλές περιοχές της χώρας, της Αττικής συμπεριλαμβανομένης, ήταν σε καθεστώς κόκκινου συναγερμού. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε χθες το απόγευμα και το βράδυ, όμως, οδήγησε τον πρωθυπουργό σε άρον-άρον επιστροφή στο Μέγαρο Μαξίμου από τα Χανιά, όπου βρισκόταν για τις πρώτες μέρες των καλοκαιρινών του διακοπών.

Από την πρώτη στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης ήταν σε απευθείας επικοινωνίας με συνεργάτες του, αλλά και με τον αρμόδιο υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια που βρισκόταν επί ποδός για τον συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης και πέρασε το βράδυ στο κτίριο «Φάρος» της Πολιτικής Προστασίας.

Σήμερα, από το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται σε συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ παρόντες θα είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, καθώς αμφότεροι «επιστρατεύτηκαν». Από το Μέγαρο Μαξίμου, την ευθύνη της ενημέρωσης είχε ο διευθυντής Διαχείρισης Κρίσεων Γιώργος Ευθυμίου.

Κλείσιμο
Η εκτίμηση παραγόντων της κυβέρνησης και της Πολιτικής Προστασίας είναι ότι η επιστράτευση των εναέριων μέσων από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του μετώπου, το οποίο είναι η πιο δυνατή δοκιμασία που έχει αντιμετωπίσει το φετινό καλοκαίρι ο κρατικός μηχανισμός. Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκαν όλες οι προβλέψεις του νέου επιχειρησιακού δόγματος, με ταυτόχρονη μεγάλη κινητοποίηση εναέριων και επίγειων δυνάμεων, οι συνθήκες που επικρατούσαν όμως λόγω της ισχύος των ανέμων έφεραν την κατάσταση εκτός ελέγχου.

Το πρώτο φως της μέρας θα αποκαλύψει και την έκταση της καταστροφής, καθώς οι αναφορές για ζημιές σε σπίτια ως τώρα είναι συγκεχυμένες. Ήδη αποβραδίς υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση σε συνεννόηση Μαξίμου-Πολιτικής Προστασίας-υπουργείων και τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να ανοίξουν χώροι, όπως αυτοί στο ΟΑΚΑ, για να υποδεχθούν ανθρώπους που εκκένωναν τις εστίες τους και δεν είχαν πού να πάνε, ενώ προβλέψεις υπήρξαν και για τα κατοικίδια ζώα.

*Φωτογραφία αρχείου

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο και φωτογραφίες: Έφτασε σε σπίτια η φωτιά στον Διόνυσο, εκκενώνονται Παίδων Πεντέλης και 414 στρατιωτικό νοσοκομείο

Η συγκινητική ανάρτηση του Καραλή με τον Αντετοκούνμπο για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Χολιγουντιανό σόου από τον Τομ Κρουζ στο Παρίσι - Μπήκε... πετώντας και έφυγε με μηχανή, βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης