Η «αβάσταχτη ελαφρότητα» του ευρωβουλευτή Φειδία - Ξεπλένει και τον «Αττίλα»

Η «αβάσταχτη ελαφρότητα» του ευρωβουλευτή Φειδία - Ξεπλένει και τον «Αττίλα»

Διχάζει την Κύπρο η συμπεριφορά του 24χρονου Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος ανήγγειλε τη συνεργασία του με τον Τουρκοκύπριο youtuber Ibrahim Beycanli - «Ολα για τα κλικ και τους followers» είναι το πιο ήπιο σχόλιο που αποδίδεται από τους Κυπρίους στις πράξεις του

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
feidias-ibrahim-beycanli-xr
Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε... Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί με λίγες λέξεις το βίντεο που δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα ο 24χρονος Κύπριος ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου, εξαγγέλλοντας τη συνεργασία του με τον Τουρκοκύπριο youtuber Ibrahim Beycanli, ο οποίος κάνει καριέρα ως «Urban Cypriot». Σήμα κατατεθέν της συνεργασίας άγνωστου στόχου και αγνώστων λοιπών στοιχείων, μια αγκαλιά στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας που χωρίζει τη Λευκωσία στα δύο.

Πρώτο δείγμα γραφής η «από δω πλευρά» και η «από κει πλευρά». Ο Ibrahim Beycanli, αναφερόμενος στα Kατεχόμενα, μίλησε για τη «βόρεια πλευρά» του νησιού και ο Φειδίας Παναγιώτου, προφανώς για να μη θίξει τον συνεργάτη του, για την «από δω πλευρά». Μίλησαν και οι δύο για αλληλοσκοτωμούς, με τον Beycanli να πιάνει το νήμα από το 1964 και τον Φειδία Παναγιώτου από το 1974, όταν «ο τουρκικός στρατός κατέλαβε το 38% του νησιού».

feidias-ibrahim
Ο Φειδίας Παναγιώτου με τον Ibrahim Beycanli


Κλείσιμο
Με ανύπαρκτη τη σχέση και των δύο με την πολιτική, είναι δύσκολο να διαγνωστεί τι αντικείμενο θα έχει η συνεργασία τους. Πάντως, αυτοί που ενθουσιάζονται με τις αγκαλιές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων έσπευσαν να χειροκροτήσουν τη σωστή πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή, ο οποίος από την ημέρα της εκλογής του φροντίζει να απασχολεί την επικαιρότητα, συνήθως για τους λάθος λόγους, πάντως όχι για τους λόγους που θα μπορούσαν να συνδεθούν με την πολιτική του δραστηριότητα.

«Θωρούμε και κάμνουμεν»

Είναι μάλλον απίθανο οι δύο αυτοανακηρυχθέντες, ως οι πιο διάσημοι Κύπριοι «στο Βορρά και το Νότο» να έχουν συγκεκριμένο πλάνο δράσης, αφού ο Φειδίας Παναγιώτου σε ανύποπτο χρόνο, μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, είχε πει ότι η φιλοσοφία του είναι «θωρούμε και κάμνουμεν» (βλέπουμε και κάνουμε).
Δεν θεωρούνται κακεντρεχείς όσοι εικάζουν πως και αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στην προσέλκυση νέων followers, με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τα εισοδήματα και των δύο από τις πλατφόρμες στις οποίες ανεβάζουν το υλικό που δημιουργούν.

Οπως και αν έχουν τα πράγματα, αυτή η συνεργασία ξένισε αφού ο Κύπριος ευρωβουλευτής σε πρόσφατες συνεντεύξεις του είχε αποκαλύψει ότι μετείχε σε εκδηλώσεις του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου), το οποίο δεν έχει και την καλύτερη άποψη για τους Τουρκοκύπριους, ενώ στέκεται απέναντι σε οποιαδήποτε επαφή μαζί τους.

Παιδιά αγνοουμένων χωρίς αγκαλιά

Παρά το ότι σε όλα τα βίντεο, ο Φειδίας Παναγιώτου συνηθίζει να διαμηνύει πως τους αγαπάει όλους, κάνοντας αγκαλιές, σχηματίζοντας καρδούλες και στέλνοντας φιλιά, δεν ήταν ιδιαιτέρως διαχυτικός μακριά από τις κάμερες με τα παιδιά των αγνοουμένων. Oταν σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, τον προσέγγισαν για να του ζητήσουν βοήθεια, ώστε να προωθήσει των θέμα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, τους είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα και τους εξήγησε πως δεν είναι τα μοναδικά παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς πατέρα.

Μπροστά στην έκπληξη από τη συμπεριφορά του, ο ευρωβουλευτής είπε σε μια από τις γυναίκες που έχει αγνοούμενο πατέρα: «Μεγάλη ιδέα έχεις για τον εαυτό σου... τζιαι γω έχω θείο αγνοούμενο αλλά εν κάμνω έτσι». Ακολούθησε βροχή επικρίσεων, αλλά ο Φειδίας Παναγιώτου εμφανίστηκε μετά από αρετές ημέρες για να καταγγείλει ότι τον πολεμάνε τα κόμματα. Αντί συγγνώμης είπε πως «όλα τα κόμματα είναι εναντίον μας και προσπαθούν να αμαυρώσουν το όνομά μας». Πάντως παραδέχθηκε ότι «είπα τζαι δύο-τρεις κουβέντες παραπάνω και της είπα συγγνώμη και έφυγα».

«Είμαι μόνο 24 ετών»

Κάθε είδους κριτική που αφορά τον Φειδία Παναγιώτου έχει μονίμως μία απάντηση: «Είμαι μόνο 24 ετών, κάνω λάθη και θα μάθω». Για αρκετούς αυτή η απάντηση είναι ικανοποιητική, ενώ για άλλους μάλλον προσχηματική. Αν προσπαθεί να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του στην πλατεία Συντάγματος, όταν μοίραζε 50ευρα, μαζί με τον Αλέξανδρο Κοψιάλη, σε ανήλικους για να πηδάνε στο σιντριβάνι και να μασάνε γόπες από το πεζοδρόμιο, μπορεί και να του αναγνωρίσει κανείς την ανωριμότητα της νεότητας, όταν όμως πρόκειται για το Κυπριακό τα πράγματα αλλάζουν.

Από το υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία μάς διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρξε κάποια συνεννόηση ή έστω ενημέρωση από τον Φειδία Παναγιώτου για το τι προτίθεται να κάνει και δεν ζήτησε και ο ίδιος να κατατοπιστεί για πτυχές του Κυπριακού που δεν γνωρίζει.

feidias-kopsialis-syntagma
Στην πλατεία Συντάγματος μοίραζε 50ευρα σε ανήλικους για να πηδάνε στο σιντριβάνι και να μασάνε γόπες από το πεζοδρόμιο


Οπως σημείωναν οι ίδιες πηγές που μίλησαν στο «ΘΕΜΑ», δεν τίθεται ζήτημα παρέμβασης στην επαφή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά ο Φειδίας Παναγιώτου είναι από τον Ιούνιο ευρωβουλευτής και οι όποιες πρωτοβουλίες του δυνατόν να έχουν επιπτώσεις στη διεθνή εικόνα της Κύπρου. Μεταξύ σοβαρού και... σοβαρού είπαν ότι το Κυπριακό και η αποκατάσταση των σχέσεων με τους Τουρκοκύπριους δεν θα λυθούν με αγκαλιές και βίντεο στο YouTube.

Ο νεαρός ευρωβουλευτής, πάντως, δείχνει να μην έχει αντιληφθεί πλήρως το βάρος των κινήσεών του και συνεχίζει να λειτουργεί με τη λογική του youtuber, την οποία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει, καθώς έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να κάνει «βιντεούθκια» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για σκοπούς διαφάνειας!

Διαφάνεια η οποία μέχρι στιγμής περιορίζεται στον ψύκτη που βγάζει ανθρακούχο νερό και τον εντόπισε σε κάποιον διάδρομο του κτιρίου στις Βρυξέλλες. Η διεισδυτική του ματιά και η κάμερα που τον συνοδεύει σε κάθε του βήμα αποκάλυψε επίσης τους υπόγειους χώρους στάθμευσης, τις καφετέριες, τα καταστήματα, το κομμωτήριο και άλλους χώρους στους οποίους κινούνται οι ευρωβουλευτές.

Τα ευρώ που εξαφανίζονται

Με το πρώτο βίντεό του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Φειδίας Παναγιώτου εξέφρασε απογοήτευση γιατί πρόλαβε μέσα σε μερικά 24ωρα να διαπιστώσει ότι οι συνάδελφοί του δεν αξιοποιούν όπως πρέπει τα χρήματα που διατίθενται για να κάνουν τη δουλειά τους. Υποσχέθηκε ότι σύντομα θα έκανε βίντεο για να αποκαλύψει τις σπατάλες και τα στραβά και ανάποδα που διαπίστωσε. Τέτοιο βίντεο δεν έγινε, αλλά «αποκάλυψε» πόσα χρήματα παίρνουν οι ευρωβουλευτές, αν και όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου εδώ και αρκετά χρόνια.

Οταν ήρθε οι ώρα οι νέοι ευρωβουλευτές να δηλώσουν τα εισοδήματα και τις πηγές τους για την τριετία πριν από την εκλογή τους, ο Φειδίας Παναγιώτου ξέχασε τα «βιντεούθκια» στα οποία κόμπαζε πως έγινε εκατομμυριούχος από το YouTube, καθώς έβγαζε 50.000 ευρώ τον μήνα, ενώ μέσα σε έναν χρόνο είχε κερδίσει σχεδόν 1.000.000 ευρώ.
Στην επίσημη δήλωσή του στις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εμφανίστηκε ως μισθωτός σε εταιρεία... που του ανήκει, με μισθό πέριξ των 1.200 ευρώ μηνιαίως. Αυτό σημαίνει ότι δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ σε φόρο, αφού το αφορολόγητο όριο στην Κύπρο είναι 19.500 ετησίως.

feidias-eurokoinovoulio
Τα... βιντεούθκια από το Eυρωκοινοβούλιο στα οποία κόμπαζε πως βγάζει 50.000 ευρώ τον μήνα από το YouTube


Παρότι κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το αν αποκρύπτει εισοδήματα μέσα από εταιρείες ή αν δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα τα όσα είχε δηλώσει για τα έσοδά του από τη δραστηριότητα στο YouTube, έχει τηρήσει σιγήν ιχθύος, ξεχνώντας τις δεσμεύσεις του για πλήρη διαφάνεια.

Στη δήλωσή του ανέφερε ότι τα βίντεο που θα κάνει στο Ευρωκοινοβούλιο δεν θα περιλαμβάνουν δυνατότητα είσπραξης χρημάτων από τις θεάσεις και τα κλικ. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση πως δεν θα του αποφέρουν εισόδημα, αλλά δεν γίνεται σαφές ότι με την προσέλκυση νέων ακολούθων θα κερδίζει από τα υπόλοιπα βίντεο.

Προσέλαβε και την αδελφή του

Και ενώ διαφήμιζε ότι άρχισε να πρωτοπορεί, σε σχέση με τον τρόπο που προσλαμβάνει τους συνεργάτες του (τους οποίους πληρώνει η Ε.Ε.), έκανε και πάλι την έκπληξη!
Ανακοίνωσε ότι προσλαμβάνει την αδελφή του, η οποία είναι πολύ καλή στα Μαθηματικά, και της αναθέτει τη διαχείριση του γραφείου του στις Βρυξέλλες. Επειδή όμως οι ευρωβουλευτές δεν μπορούν να εργοδοτούν με κονδύλια του Ευρωκοινοβουλίου συγγενικά τους πρόσωπα, ο Φειδίας Παναγιώτου ανακοίνωσε πως θα την πληρώνει ο ίδιος από δικά του χρήματα. Ωστόσο, είναι άγνωστο αν μπορεί συγγενικό πρόσωπο ευρωβουλευτή να εργάζεται στον χώρο του Ευρωκοινοβουλίου έχοντας εργασιακή σχέση πέραν της προσωπικής.

Κατά τα άλλα, απέλυσε προσωπικό από την προσωπική του εταιρεία, αλλά προσέλαβε έναν συνεργάτη του που κάνει την κινηματογράφηση των βίντεο και πλέον θα πληρώνεται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ζήτησε επίσης να προσλάβει δύο ειδικούς σε θέματα YouTube (επίσης με χρήματα της Ε.Ε.), ενώ προσέλαβε και έναν πρώην καθηγητή του που δίδασκε Φυσική σε Τεχνικό Λύκειο στην Κύπρο. Μέσα σε όλες αυτές τις προσλήψεις προσέλαβε και μία υπάλληλο από τη Ρουμανία με εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς εργαζόταν στο γραφείο ευρωβουλευτή ο οποίος δεν επανεξελέγη.
feidias-averkiou
Με τη νέα σύντροφό του, tiktoker Στυλιάνα Αβερκίου



Οσο για τη διαφάνεια που υποσχέθηκε, βρέθηκε και πάλι στα αζήτητα, αφού αμέσως μετά, το Ευρωκοινοβούλιο έκλεισε για τις θερινές διακοπές και ο Φειδίας βρέθηκε στην Ιταλία για να κάνει έκπληξη σε μια κοπέλα, η οποία επίσης ασχολείται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φιλοδοξεί να γίνει influencer. Κάποια sites παρουσιάζουν τη σχέση αυτή ως κάτι περισσότερο από επαγγελματική, αλλά... κι εδώ η διαφάνεια έφτασε μέχρι την κοινή δοκιμή κρουασάν σε βίντεο στο TikTok.

Απέχει από ψηφοφορίες

Στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Φειδίας Παναγιώτου επέλεξε να ταξιδέψει από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο με οτοστόπ, καθώς, όπως είπε, του αρέσει να έχει επαφή με τον κόσμο. Μαζί του και ο συνεργάτης του Λουκά Νίκος, τον οποίο φωνάζει χαϊδευτικά «Λουκάνικο».

Εγιναν δύο σημαντικές ψηφοφορίες στην πρώτη Ολομέλεια και στις δύο ψήφισε λευκό και απείχε. Δεν του έκανε ούτε η Μέτσολα για πρόεδρος του Ευρωπαΐκού Κοινοβουλίου, ούτε ενέκρινε το ψήφισμα στήριξης της Ουκρανίας, γιατί κατά την άποψή του ήταν ψήφισμα συνέχισης του πολέμου. Για την έγκριση της επιλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Φειδίας Παναγιώτου ζήτησε τη βοήθεια των followers και του υπέδειξαν μέσα από δημοψήφισμα στο TikTok ότι δεν τη θέλουν! Οσο για τους followers, παρουσίασε κάποια ποσοστά τα οποία ουδείς μπορεί να επιβεβαιώσει και χωρίς να ξέρει κάποιος τι ηλικία είχαν, από ποιες χώρες προέρχονται, αν είναι πραγματικά πρόσωπα κ.λπ.

Στις υπόλοιπες ψηφοφορίες τήρησε επίσης αποχή γιατί θεώρησε απαράδεκτο ότι δεν δόθηκε χρόνος για μελέτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης