Μητσοτάκης: Μίνι υπουργικό στην Πεντέλη για τις καμένες εκτάσεις - Χρονοδιάγραμμα για αποζημιώσεις και αποκατάσταση

Στόχος ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, από τα υπουργεία έως τους δήμους - Σε «ουδέτερο χρόνο» η επίσκεψη του πρωθυπουργού - «Ο κ. Κασσελάκης εμφανίστηκε στα καμένα ως influencer, χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση»

Με μίνι συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα προσομοιάζει η σημερινή σύσκεψη στην Πεντέλη που θα λάβει χώρα σήμερα το απόγευμα στην Πεντέλη, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή αρκετών υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, του περιφερειάρχη Αττικής και δημάρχων των πληγεισών περιοχών. Και πέραν της συζήτησης για το τι έγινε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, η σημερινή σύσκεψη λαμβάνει χώρα με στόχο να υπάρξει ένα ευκρινές χρονοδιάγραμμα για τις πρώτες αποζημιώσεις και την πορεία αποκατάστασης της κατεστραμμένης υποδομής, αλλά και του περιαστικού δάσους.

Στη σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός για την Κρατική Αρωγή Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, γενικοί γραμματείς όπως ο Θύμιος Μπακογιάννης και ο Βαγγέλης Γκουντούφας από το Περιβάλλοντος, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και οι δήμαρχοι Πεντέλης, Χαλανδρίου, Παλλήνης, Βριλησσίων, Ωρωπού, Διονύσου, Μαραθώνα, Ραφήνας - Πικερμίου. Από το Μαξίμου το παρών θα δώσουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο διευθυντής Διαχείρισης Κρίσεων Γιώργος Ευθυμίου.

Σε πρώτο πλάνο, θα γίνει παρουσίαση των καμμένων εκτάσεων, των καθαρισμένων και των ακαθάριστων οικοπέδων, των ευρημάτων από αυτοψίες σε καμμένα κτίρια, δηλαδή θα γίνει ένας απολογισμός της συντελεσθείσας καταστροφής. Από εκεί και πέρα, θα υπάρξει μια εκτενής συζήτηση για τα μέτρα κρατικής αρωγής και τις δράσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης, με στόχο από τη συζήτηση να προκύψει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα είναι δεσμευτικό για όλους τους εμπλεκόμενους.

Επίσης, θα γίνει συζήτηση με την περιφέρεια, τους δημάρχους και εθελοντικές οργανώσεις για μέτρα περαιτέρω προστασίας των ζωνών γειτνίασης του δάσους με κατοικημένες περιοχές, με δεδομένο ότι αρκετές από τις πληγείσες περιοχές είναι πρακτικά εντός του δάσους.

Καρφιά στον…influencer Κασσελάκη

Από την κυβέρνηση λένε ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη γίνεται σε πιο «ουδέτερο» χρόνο, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί το έργο των συνεργείων καταγραφής και να υπάρχει μια εικόνα με στοιχεία για τη ζημιά που έχει γίνει. «Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που αποφάσισε να κάνει ο κ. Κασσελάκης που εμφανίστηκε στα καμμένα ως influencer, χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση για το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», υπογραμμίζει κυβερνητική πηγή στο protothema.gr.

Από την κυβέρνηση απέρριπταν χθες τις νέες αιτιάσεις Κασσελάκη για ελλιπή απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, απαντώντας ότι μόνο φέτος δρομολογούνται επενδύσεις με πόρους άνω των 100 εκ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ πάνω από το 55% των έργων του προγράμματος ΑΙΓΙΣ είναι συμβασιοποιημένο.

«Κάθε χρόνο εστιάζουμε τις προσπάθειές μας για να βελτιώνουμε το σύστημα πολιτικής προστασίας και πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμα ώστε να αντιμετωπίσουμε τις ολοένα και πιο δύσκολες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Για αυτό άλλωστε έχουμε αυξήσει όσο ποτέ άλλοτε τον αριθμό των πυροσβεστών και των εναέριων μέσων πυρόσβεσης ενώ η προσπάθειά μας συνεχίζεται βάσει ολοκληρωμένων πολιτικών για ένα σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας», έλεγαν χθες κυβερνητικές πηγές, περιγράφοντας τον κ. Κασσελάκη ως «περιφερόμενο influencer που φτάνει στο σημείο να στοχοποιεί επιστήμονες, δημοσιογράφους και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος λασπολογώντας τους ότι «τα παίρνουν» επειδή δεν του αρέσουν αυτά που αναφέρουν».


Ειδήσεις σήμερα:

ΑΑΔΕ: Μπαράζ λουκέτων και πρόστιμα άνω του 1 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή - Πάνω από 48.000 επιτόπιοι έλεγχοι


Κακοκαιρία: Επιφυλακή για το δεύτερο κύμα ακραίων φαινομένων - 30.000 κεραυνοί μέσα σε 18 ώρες - Βίντεο

Σαμαρά, Καρύδη και Κωνσταντινίδου προσπαθούν να ανέβουν πάνω στο SUP για μια φωτογραφία - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr