ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης συγκαλεί αύριο την ΚΟ - Δεν αποκλείεται να επιστρέψει από τα Χανιά

Στο σημερινό briefing η Κουμουνδούρου δεν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την σύγκληση της ΚΟ - Επισήμως η συνεδρίαση θα γίνει για τον προγραμματισμό της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου - Όλο το παρασκήνιο της αμφισβήτησης Πολάκη και οι ισορροπίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς συνεδριάζει αύριο στις 6 το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειωτέον ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν συνεδριάσει για τελευταία φορά πριν τη θερινή ανάπαυλα της Βουλής, την ημέρα της διαγραφής του Παύλου Πολάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτήν αναμένεται να συμμετάσχει ο Στέφανος Κασσελάκης διαδικτυακά, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ακόμη και το να επιστρέψει στην Αθήνα για να παρευρεθεί στην συνεδρίαση.

Επισήμως ωστόσο, η συνεδρίαση αφορά στον προγραμματισμό των δράσεων ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο σημερινό briefing με τους δημοσιογράφους από την Κουμουνδούρου δεν υπήρξε ενημέρωση για την σύγκληση της ΚΟ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί προς το παρόν τον προγραμματισμό του κατά την παρουσία στα Χανιά, ωστόσο όλα παραμένουν ανοιχτά.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κασσελάκης βρίσκεται στα Χανιά όπου πέρα από επαφές με την τοπική κοινωνία, κάνει τις τελευταίες ετοιμασίες για τον γάμο του με τον Τάιλερ Μακμπέθ. Σημειώνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει σήμερα συνάντηση με τη νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, μια εκλογική περιφέρεια στην οποία έχει έρεισμα ο Παύλος Πολάκης. 

«Ο δημόσιος διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει νοσηρός»

Νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στο Χ κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξουν τους τόνους. «Παροτρύνω όλες και όλους να κατευνάσουν τους τόνους» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Μετά από μια προγραμματισμένη Πολιτική Γραμματεία, στην οποία παρουσιάστηκαν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία και σχέδιο εξορθολογισμού από την διοίκηση των κομματικών ΜΜΕ, ο δημόσιος διάλογος για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει νοσηρός. Προφανώς πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά στο κόμμα. Και η Επιτροπή Καταστατικού που συγκροτήθηκε ήδη μελετά πολλές πολύ δημιουργικές προτάσεις που έχουν στείλει τα μέλη μας. Παροτρύνω όλες και όλους να κατευνάσουν τους τόνους και να μην τροφοδοτούν τα συστημικά ΜΜΕ, που βασίζονται στην διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ για τα συμφέροντά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.



Στην εν λόγω ανάρτηση ο κ. Κασσελάκης σχολίασε τις καταγγελίες που έκανε η κυρία Νοτοπούλου, αναφορικά με bullying που δέχεται από τρολ τα οποία τα χαρακτήρισε υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Καταδικάζω οποιοδήποτε bullying διαδικτυακά ή δια ζώσης, στην τηλεόραση ή στην Βουλή, στο γήπεδο ή στο σπίτι. Δεν νοείται να στοχοποιούνται συμπολίτες μας για αναπηρία, για τη φυσική εμφάνισή τους, για τον προσανατολισμό τους, για την καταγωγή τους κοκ» έγραψε

Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη


«Μετά από μια προγραμματισμένη Πολιτική Γραμματεία, στην οποία παρουσιάστηκαν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία και σχέδιο εξορθολογισμού από την διοίκηση των κομματικών ΜΜΕ, ο δημόσιος διάλογος για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει νοσηρός.

Προφανώς πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά στο κόμμα. Και η Επιτροπή Καταστατικού που συγκροτήθηκε ήδη μελετά πολλές πολύ δημιουργικές προτάσεις που έχουν στείλει τα μέλη μας. Παροτρύνω όλες και όλους να κατευνάσουν τους τόνους και να μην τροφοδοτούν τα συστημικά ΜΜΕ, που βασίζονται στην διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ για τα συμφέροντά τους.

Και συγχρόνως, καταδικάζω οποιοδήποτε bullying διαδικτυακά ή δια ζώσης, στην τηλεόραση ή στην Βουλή, στο γήπεδο ή στο σπίτι. Δεν νοείται να στοχοποιούνται συμπολίτες μας για αναπηρία, για τη φυσική εμφάνισή τους, για τον προσανατολισμό τους, για την καταγωγή τους κοκ. Όσοι παραβιάζουν αυτές τις αξίες, που τις κρατώ ακράδαντα μέσα μου, δεν με εκπροσωπούν».

ΚΟ στην σκιά της αμφισβήτησης από τον Πολάκη

Η σύγκληση της ΚΟ έρχεται στην σκιά της νέας κρίσης και του συνεπακόλουθου «εμφυλίου» που έχει προκύψει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αμφισβήτηση Κασσελάκη από τον διαγραφέντα από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη, ο οποίος δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ο ίδιος την προεδρία.

Σαν έτοιμος από καιρό, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιχείρησε να πιάσει στον ύπνο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. και μέχρι πρότινος εσωκομματικό σύμμαχό του Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, θέτοντας ανοιχτά θέμα ηγεσίας στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις θερινές διακοπές.

Σε μια απόπειρα να καθοδηγήσει ολοκληρωτικά τις εσωκομματικές εξελίξεις, αλλά και να επιταχύνει μελλοντικές αποφάσεις για τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία του κόμματος, ο Παύλος Πολάκης επέλεξε το «αντάρτικο» δείχνοντας προσώρας να μην κάνει πίσω, προς ικανοποίηση των χιλιάδων οπαδών του, μεταξύ των οποίων και επώνυμα κομματικά στελέχη, που τον προ(σ)καλούσαν τον τελευταίο μήνα να βγει μπροστά κάνοντας ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά. Με ζητούμενο τις «μεγάλες αλλαγές» στο κόμμα και την αντιπολιτευτική γραμμή του, ο κ. Πολάκης άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και κατά πάσα πιθανότητα τη νέα κούρσα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., παίρνοντας πρώτος θέση στη γραμμή της αφετηρίας στην εσωκομματική κούρσα, η οποία μοιάζει να συγκινεί πλέον πολλούς διεκδικητές.
Αιφνιδιασμός

Αφήνοντας εμβρόντητους τους παριστάμενους στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στα τέλη της εβδομάδας, ο πρόσφατα διαγραφείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. βουλευτής Παύλος Πολάκης έθεσε αιφνιδιαστικά θέμα ηγεσίας, περιγράφοντας τον Στέφανο Κασσελάκη ως αδύναμο να παράξει ικανοποιητικό αντιπολιτευτικό έργο και προγραμματικό λόγο, ικανά να προκαλέσουν ακόμη και την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Παράλληλα, εγκάλεσε τον πρόεδρο του κόμματος για την επικράτηση της παραπολιτικής στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για «μεγάλες αλλαγές» στην πολιτική παρουσία της με την επάνοδο του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος από τις... παραλίες. Κατόπιν αυτών και με άπαντες τους παρόντες «παγωμένους», ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως θα φανεί χρήσιμος στην υπόθεση της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης απέφυγε σε πρώτο χρόνο να σηκώσει το γάντι στη διάρκεια της κομματικής συνεδρίασης κατά του άλλοτε ένθερμου υποστηρικτή του, αμήχανος και αιφνιδιασμένος από τις εξελίξεις.

Εξίσου αιφνιδιασμένα, αλλά πιο συντεταγμένα, εμφανίστηκαν τα στελέχη της ομάδας των «87», τα οποία αποχώρησαν καταγγελτικά από την επεισοδιακή συνεδρίαση, καθώς τα κομματικά ΜΜΕ αποδείχθηκαν απλώς το πρόσχημα για τη σύγκληση του καθοδηγητικού οργάνου, αν όχι το προσάναμμα για να ανάψει για τα καλά η σπίθα του εμφυλίου στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αλλωστε τα κορυφαία στελέχη της μειοψηφίας, τα οποία έχουν ευθεία αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, δεν έπεσαν, κατά πληροφορίες, από τα σύννεφα στο άκουσμα της αμφισβήτησης των ηγετικών ικανοτήτων του Στέφανου Κασσελάκη από τον Παύλο Πολάκη, καθώς ο ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων είχε αφήσει να διαφανούν καιρό τώρα έντονα σημάδια της πολιτικής του αυτονόμησης προτού ο ίδιος πυροδοτήσει τον μηχανισμό της μετωπικής σύγκρουσής του με τον σημερινό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Μοναχικός μονόλογος

Για τους πιο έμπειρους εσωκομματικούς παρατηρητές, σημείο καμπής στη σχέση ανάμεσα στον σημερινό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και του ενός εκ των δύο ανθρώπων που τον έφεραν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν για τον Παύλο Πολάκη ο κ. Κασσελάκης, αποτέλεσε η εκλογική επίδοση των ευρωεκλογών, καθώς ο βουλευτής Χανίων καταλόγισε σημαντικό μερίδιο ευθυνών στον βασικό ένοικο της Κουμουνδούρου σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Ανάμεσα στις τροχιοδεικτικές βολές που εξαπέλυσε δημόσια (μιλώντας στο Attica TV) ως αιτίες της ήττας λίγες ημέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Πολάκης είχε σταχυολογήσει την υπερπροβολή της ζωής και της οικονομικής του κατάστασης και της προσωπικής του επιλογής συντρόφου κ.λπ. του κ. Κασσελάκη, κάνοντας λόγο για «διορθωτικές» κινήσεις από μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., που όμως δεν έγιναν αντιληπτές ως επείγουσες από την ηγετική ομάδα.



Μεσολάβησαν η σεξιστική επίθεσή του στη Μαρία Συρεγγέλα, οι συστηματικές απουσίες του από τις κομματικές συνεδριάσεις και τελικά το επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όταν η αυθόρμητη αντίδραση της συναδέλφου του Αθηνάς Λινού, αλλά και της συνεργάτιδας του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη να ξεσπάσουν σε κλάματα έφερε τον κ. Πολάκη εκτός νυμφώνος της Κ.Ο. του κόμματος.

Εκτοτε η ψυχική απόσταση ανάμεσα στον σημερινό πρόεδρο του κόμματος και τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Χανίων φαινόταν αγεφύρωτη, ενώ ο Παύλος Πολάκης δεχόταν πρωτόγνωρα κύματα στήριξης από μεσαία στελέχη, μέλη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., που έπνεαν μένεα κατά του προέδρου του κόμματος για την αποπομπή του. Σε αυτόν τον καταιγισμό διαδικτυακών σχολίων, που δεν πέρασε απαρατήρητος από την Κουμουνδούρου, κατά δεκάδες αθροίζονταν τα μηνύματα μελών της κομματικής βάσης που ζητούσαν από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος ή ακόμη να προχωρήσει στην ίδρυση νέου.

Στον ένα μήνα που μεσολάβησε άλλωστε από τη διαγραφή του μέχρι την ευθεία αμφισβήτηση του κ. Κασσελάκη, ο Παύλος Πολάκης μετρούσε εσωκομματικές δυνάμεις, ξιφουλκούσε καθημερινά κατά της κυβέρνησης και κορυφαίων υπουργών της, όπως ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά και απείχε από τις καλοκαιρινές πολιτικές μάχες της Κουμουνδούρου, αποφεύγοντας να υπερασπιστεί σθεναρά επιλογές της ηγεσίας.

Ακόμη πιο ηχηρή ήταν η απουσία της υπογραφής του κ. Πολάκη ανάμεσα σε εκείνες των βουλευτών που πρόσκεινται στον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, γνωστών ως kasselistas, οι οποίοι ζητούσαν από τους επιλαχόντες να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους να καταλάβουν την κενή βουλευτική έδρα που άφησε πίσω της η παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδο του κ. Κασσελάκη στη Βουλή. Αντίθετα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έμοιαζε να θέτει όλο το καλοκαίρι τη δική του αντιπολιτευτική ατζέντα, ξεκινώντας από τις πυρκαγιές στην Πεντέλη και καταλήγοντας στην «ιδιωτικοποίηση» της δημόσιας υγείας, αδιαφορώντας για τις προτεραιότητες της Κουμουνδούρου, αλλά και την προσωπική δράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Εξάλλου, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Στέφανος Κασσελάκης και Παύλος Πολάκης έφταναν στο χείλος της ρήξης, όπως συνέβη τον περασμένο χειμώνα με αφορμή τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ η απομάκρυνση του κ. Πολάκη από τη θέση του συντονιστή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., η οποία ακολούθησε, ερμηνεύτηκε από πολλούς ως η πρώτη πράξη του απογαλακτισμού του κ. Κασσελάκη από τον πλέον ισχυρό εσωκομματικό υποστηρικτή του.

Μοιάζοντας να μην ξεχνά, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων δεν φαίνεται να έχει ξεπεράσει ούτε την υποψηφιότητα του Βασίλη Κασσελάκη, εξαδέλφου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., στις τελευταίες ευρωεκλογές, ιδίως όταν η μελλοντική συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του Νομού Χανίων έτεινε σε βεβαιότητα, με τον νεαρό γιατρό να τοποθετείται τις τελευταίες ημέρες στα κοινωνικά δίκτυα αναφορικά με τροχαίο δυστύχημα στον νομό, υπογραμμίζοντας εμμέσως την οικογενειακή εντοπιότητα.

Κερασάκι η... Λινού

Παρά την παράλληλη τροχιά με τα κεντρικά της Κουμουνδούρου, την οποία ο Παύλος Πολάκης είχε επιλέξει τους τελευταίους μήνες, το σχίσμα με την ηγεσία του κόμματος φαίνεται να «κλείδωσε» η στάση του Στέφανου Κασσελάκη στην υπόθεση της βουλευτή Αθηνάς Λινού, η οποία δεχόταν το τελευταίο διάστημα σχεδόν καθημερινά τα βέλη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας με αφορμή τη δράση της σε ΜΚΟ για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.



Χρεώνοντας στα... δάκρυα της κυρίας Λινού τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης κλιμάκωσε τη επίθεση εναντίον της με ένα μπαράζ διαδικτυακών αναρτήσεων, προκαλώντας εντέλει την αντίδραση της Κουμουνδούρου. Στη διαρροή ωστόσο της Κουμουνδούρου πως η υπόθεση θα ερευνηθεί για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ από ανεξάρτητο τεχνοκράτη, ακολούθησε διευκρινιστική ανάρτηση της βουλευτή Αθηνάς Λινού, η οποία όχι μόνο διέψευδε κάθε σχετική πρόθεση, αλλά επικαλέστηκε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη προς επίρρωση των ισχυρισμών της.



«Δουλευόμαστε ψιλό γαζί», αποφάνθηκε κατόπιν αυτών απευθυνόμενος προς το διαδικτυακό του κοινό -και όχι μόνο- ο Παύλος Πολάκης, λίγες ώρες πριν ανατινάξει τις γέφυρες επικοινωνίας του με την πλευρά Κασσελάκη, αμφισβητώντας ανοιχτά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των πραγμάτων όλο τον πολιτικό σχεδιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει του φθινοπώρου, που προμηνύεται πλέον κάτι περισσότερο από καυτό.





Ολα ανοιχτά

Ειδικότερα, στην περίπτωση που ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας δώσει συνέχεια στην αμφισβήτησή του κατά του Στέφανου Κασσελάκη, τότε θα κληθεί να καταθέσει πρόταση μομφής στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 7-8 Σεπτεμβρίου. Με δεδομένο ότι ο κ. Πολάκης μπορεί να καταθέσει τη σχετική πρόταση ακόμη και μόνος του ως εκλεγμένο μέλος του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου, τότε η πρόταση μομφής θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία από το σώμα. Μόνο που για την έγκρισή της απαιτείται η θετική ψήφος του 50% συν 1 από τα 300 μέλη που αριθμεί συνολικά το κομματικό όργανο, το οποίο εμφανίζεται πλέον... τριχοτομημένο.

Περισσότερα από 100 μέλη φέρονται να κλίνουν προς την πλευρά των «87», δηλαδή των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ πολύ περισσότερα από 50-60 είναι πλέον τα στελέχη που ανήκουν στην «ομάδα Πολάκη». Και αυτό, γιατί οι «Πολακίστας» άντλησαν εσωκομματικές δυνάμεις αθόρυβα και σε πανελλαδικό επίπεδο σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ κορυφαία και μεσαία στελέχη των kasselistas εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένα από τη μαζική απήχηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χανίων στην κομματική βάση. Υπό αυτό το πρίσμα, έμπειρα κομματικά στελέχη υπολογίζουν σε τουλάχιστον 100 τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που έχουν μεταπηδήσει στο στρατόπεδο Πολάκη, ενώ η γενική εικόνα ρευστοποίησης έχει καταστήσει πολύ δύσκολη τη συγκράτηση δυνάμεων ακόμη και για το προεδρικό μπλοκ.

Δεν αποκλείεται μάλιστα το κύμα αλλαγής γραμμής πλεύσης που ευαγγελίζεται ο Παύλος Πολάκης θέτοντας θέμα ηγεσίας να προκαλέσει συμπαράταξη ετερόκλητων εσωκομματικά δυνάμεων, οι οποίες μπορεί να αθροιστούν κάτω από το αίτημα της μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ανεξαρτήτως αν αυτή εκπορεύεται από την πλευρά Πολάκη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η πρόταση μομφής δεν αποκλείεται να υποστηριχθεί τόσο από τους «Πολακίστας» όσο και από τους «87», της μειοψηφίας που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και από στελέχη που ανήκαν μέχρι πρότινος στον κύκλο υποστηρικτών της σημερινής ηγεσίας, ενδεχόμενο που φαίνεται να ζυγίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. αποφεύγοντας να σηκώσει το γάντι Πολάκη για προσφυγή στην κομματική βάση.

Αντίθετα, λίγες ώρες μετά την πρώτη του -αμήχανη- αντίδραση, ο Στέφανος Κασσελάκης τοποθετήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα τείνοντας χείρα φιλίας προς τον Παύλο Πολάκη, σε μια κίνηση κατευνασμού της κομματικής βάσης. Στην ίδια λογική και με απώτερο στόχο τη συσπείρωση των εσωκομματικών οπαδών του, ο κ. Κασσελάκης έδωσε συνέχεια στο αφήγημα της υπονόμευσης, επιχειρώντας να αναδείξει ως αντιπάλους στην εσωκομματική αρένα τους «87» της μειοψηφίας και τελικά τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα.

Κλιμακώνοντας την επίθεση κατά της «φρουράς Τσίπρα», ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να προετοιμάζεται για την πιθανότητα η πρόταση μομφής εναντίον του να εκλάβει χαρακτήρα γενικευμένης αμφισβήτησης, ενώ θέτει αναχώματα και προς το κομματικό κοινό του Παύλου Πολάκη ώστε να μη διευκολυνθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας να συμπαραταχθεί με τη «φρουρά Τσίπρα», με την οποία είχε αντιπαρατεθεί ανοιχτά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, καλώντας, για παράδειγμα, την Ολγα Γεροβασίλη και τον Κώστα Ζαχαριάδη να προσέλθουν με... ζακέτα στο συνέδριο του κόμματος τον ερχόμενο Οκτώβριο, με δεδομένο ότι αμφότερα τα κορυφαία στελέχη είχαν ταχθεί υπέρ της διαγραφής του από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Κούρσα για 6;

Παρά τις γραμμές άμυνας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., η αδυναμία του να ελέγξει τις εξελίξεις προκύπτει από την πηγή της αμφισβήτησής του, δηλαδή τον ίδιο τον Παύλο Πολάκη και τους πρώην kasselistas που έχουν μεταπηδήσει στους «Πολακίστας». Για τον λόγο αυτό, ο κ. Κασσελάκης απέφυγε κάθε αναφορά στον ανεξάρτητο βουλευτή τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ δεν είναι σαφές αν θα συγκληθεί τελικά η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στις 7-8 Σεπτεμβρίου προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το τοπίο απέναντι σε τυχόν αμφισβήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. ή θα επιδιωχθεί να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος.

Υπολείπεται άλλωστε αρκετό διάστημα για πολιτικές ζυμώσεις και παρασκηνιακές διεργασίες, ενώ κομματικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν ακόμη και νέες ανατροπές. Με παρακαταθήκη τον συμβιβασμό τους τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν είναι λίγα όσα κομματικά στελέχη θεωρούν ότι τελικά μπορεί να βρεθεί ένα νέο modus operandi μεταξύ των δύο Κρητών πολιτικών, ακόμη και αν «θυσιαστεί» σε μια τέτοια περίπτωση η βουλευτής Αθηνά Λινού προκειμένου να κατευναστεί η οργή του Παύλου Πολάκη. Επιπλέον, η προσεκτική αναφορά του κ. Κασσελάκη προς τον κ. Πολάκη περί επικείμενης συνάντησής τους έχει πυροδοτήσει ποικίλα σενάρια «αντίδωρων», που φτάνουν μέχρι την αντιπροεδρία του κόμματος, αν όχι την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου.
Σωκράτης Φάμελλος
Παρά τη βροχή υποστηρικτικών σχολίων που δέχτηκε με αφορμή τη διαγραφή του, η είσοδος σε μια κούρσα για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαντάζει υγιεινός περίπατος ούτε για τον πλέον δημοφιλή στο εσωκομματικό κοινό Παύλο Πολάκη, ιδίως όταν το διακύβευμα καθίσταται υπαρξιακό για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία κατρακυλά σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως φάνηκε και στις ευρωεκλογές.

Σε μια τέτοια διάσταση, πλην του Παύλου Πολάκη, στον εκλογικό στίβο δεν αποκλείεται να μπουν ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και άλλα κορυφαία στελέχη, καθώς τα ονόματα των Σωκράτη Φάμελλου, Ρένας Δούρου, Κώστα Αρβανίτη και Νικόλα Φαραντούρη ακούγονται όλο και πιο συχνά τις τελευταίες ώρες σε μυστικές συνάξεις και αθέατα πολιτικά ραντεβού.
Ρένα Δούρου
Νικόλας Φαραντούρης
Κώστας Αρβανίτης
Επιπρόσθετα, η στάση που θα κρατήσουν κρίσιμοι εσωκομματικοί κρίκοι, όπως η «ομάδα Παππά» (δηλαδή στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά), αλλά και στελέχη της νέας γενιάς των kasselistas που κρατούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την πλευρά Πολάκη αποτελούν μερικές ακόμη από τις αστάθμητες μεταβλητές σε μια εσωκομματική σκακιέρα όπου τα πιόνια αναδιατάσσονται πλέον από την αρχή αναζητώντας νέο νικητή. Ιδίως όταν βρίσκεται υπό εξέλιξη η εσωκομματική παρτίδα για την ανάδειξη νέου/νέας προέδρου στο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, με κορυφαία στελέχη των δύο χώρων να αναζητούν κοινό βηματισμό στην προοπτική μιας προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Αγωνία για τις απώλειες

Μέχρι τότε, ωστόσο, η στεγανοποίηση των διαρροών προς τους «Πολακίστας», αλλά και η κατασκευή νέου εσωκομματικού εχθρού με επίκεντρο τους «87» της «φρουράς Τσίπρα» φαίνεται να συγκεντρώνουν το κύριο ενδιαφέρον, αλλά και τις εσωκομματικές δυνάμεις του Στέφανου Κασσελάκη, μετά το αρχικό σοκ της αμφισβήτησής του από τον Παύλο Πολάκη, παρότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφώνησε δημόσια πως «δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση!» μετά την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. στα κοινωνικά δίκτυα απέναντι στην αμφισβήτησή του.

Επιχειρώντας να προσδώσει στην επικείμενη εσωκομματική αναμέτρηση χαρακτήρα τελικού εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος, «υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο: ο καθημερινός εξευτελισμός του ΣΥΡΙΖΑ έως το συνέδριο ώστε να μη μείνει κανείς, να απογοητευτείτε πρώτα απ’ όλα εσείς, να πάψετε να στηρίζετε και ο ΣΥΡΙΖΑ, πλήρως απαξιωμένος, αφενός να μην αλλάξει και αφετέρου να ρευστοποιηθεί σε μία νεφελώδη “Κεντροαριστερά” με “σωτήρα” επιλεγμένο από τη διαπλοκή», ισχυρίστηκε -ένα εικοσιτετράωρο μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας- ο κ. Κασσελάκης, στοχεύοντας εμμέσως τον προκάτοχό του Αλέξη Τσίπρα, προτού ο Παύλος Πολάκης πατήσει ή όχι το κουμπί της αμφισβήτησής του, κίνηση η οποία προμηνύεται καταλυτική.

Ειδήσεις σήμερα:


Σβεν Γκόραν Έρικσον: Πέθανε ο σπουδαίος προπονητής σε ηλικία 76 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο

Πτήση MH370: Ερευνητής ισχυρίζεται ότι έλυσε το μυστήριο - Βρέθηκε η «τέλεια κρυψώνα»

Κέρκυρα: Σε διαθεσιμότητα ο οδηγός ΚΤΕΛ που έβριζε χυδαία επιβάτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr