ΣΥΡΙΖΑ: Έχασε συμμάχους με τις καρατομήσεις ο Κασσελάκης, στα δύο η Κοινοβουλευτική Ομάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Έχασε συμμάχους με τις καρατομήσεις ο Κασσελάκης, στα δύο η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Γιατί ο Κασσελάκης ποντάρει στον Νίκο Παππά - Αυξάνουν τις δυνάμεις τους οι 87 - Πρόβα υποψηφιότητας για τον Φάμελλο - Απώλειες για το μπλοκ Κασσελάκη - Αν επιθυμεί η ομάδα των 87, ας προκαλέσουν τον Κασσελάκη στην ΚΕ, λένε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

famelos-kasselakis-arthrou
Έναν έναν χάνει τους εσωκομματικούς του συμμάχους και «αρχιτέκτονες» της εκλογής του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, καθώς μετά το σκηνικό ρήξης που προκάλεσε η διαγραφή του Παύλου Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, σειρά πήρε σήμερα ο Σωκράτης Φάμελλος.

Παρότι ο κ. Φάμελλος έδωσε στον Στέφανο Κασσελάκη «φιλί ζωης» στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπου καταχειροκροτούμενος ζήτησε να δοθεί χρόνος στη νέα ηγεσία και να μην αναμετρηθούν στη βάση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με την Όλγα Γεροβασίλη τον περασμένο Φεβρουάριο, εντούτοις όλα αυτά αποτελούν παρελθόν τις τελευταίες ώρες.

Φανερά ενοχλημένος από την αιφνίδια καρατόμησή του, ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε πως «δεν παραιτούμαι», όταν ο κ. Κασσελάκης κατα την εισήγηση του πρότεινε την αντικατάσταση του από τον Νίκο Παππά, τον έτερο δηλαδή και εσωκομματικό του σύμμαχο στο ίδιο Συνέδριο.

Από την «τριανδρία» Γιώργου Τσίπρα, Σωκράτη Φάμελλου και Νίκου Παππά, μόνο που ο τελευταίος έχει απομείνει πλέον ανοιχτά στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος έχει χάσει το τελευταίο διάστημα την πολιτική στήριξη του Παύλου Πολάκη, έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με τον Σωκράτη Φάμελλο και έχει θέσει σε τροχιά εξόδου τη «φρουρά Τσίπρα», η οποία έχει σχηματοποιηθεί εσωκομματικά ως «Κίνηση των 87».

Κλείσιμο
Η διαφαινόμενη μοναξιά του κ. Κασσελάκη προέκυψε ως επιλογή του να συνταχθεί πλήρως με τον Νίκο Παππά, ο μηχανισμός του οποίου δεν είναι μεγάλος, αλλά παραμένει υπολογίσιμος ενόψει της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής, στις 7-8 Σεπτεμβρίου.

Με τις ισχυρές δυνάμεις του Παύλου Πολάκη στην Κεντρική Επιτροπή και τη «φρουρά Τσίπρα» να πνέει μένεα κατά της ηγεσίας για την τοξικότητα, η πρόσδεση στο άρμα του κ. Παππά φαντάζει ως μονόδρομος για τον Στέφανο Κασσελάκη, προκειμένου να έχει μια ομάδα- αφετηρία στους συσχετισμούς που διαμορφώνονται για την Κεντρική Επιτροπή.

Αυξάνουν δυνάμεις οι «87»

Ωστόσο, το σημερινό αποτέλεσμα στην ψηφοφορία της ΚΟ, όταν τέθηκε προς έγκριση η εισήγηση του προέδρου, που, επί Τσίπρα, ψηφιζόταν ομόφωνα, φάνηκε ο διχασμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, καθώς μόλις πέντε ψήφοι θα μπορούσαν να στερήσουν την έγκριση της πρότασης για την πλειοψηφία. Επιπλέον, οι «87» αύξησαν τις δυνάμεις τους στη Βουλή, αφού μαζί τους συντάχθηκαν και άλλοι βουλευτές φτάνοντας στους 12.

Σημειωτέον ότι ο Σωκρατης Φάμελλος διατηρούσε άριστες σχέσεις με τους περισσότερους βουλευτές, ενώ το όνομα του ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες για τυχόν υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του κυρίου Κασσελάκη.

«87»: Πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο. ο Κασσελάκης

Μετά από έξι ώρες συνεδρίασης, στελέχη που πρόσκεινται στους «87» της μειοψηφίας σχολίασαν για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας πως «πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο. ο Κασσελάκης», καθώς έχει 17 απο 35 βουλευτές, όπως σημείωναν.

«Ο Πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στην βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά» ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου, καταλήγοντας πως «αν επιθυμεί η ομάδα των 87 - ή όσων είναι τέλος πάντων - ας τον προκαλέσουν στην ΚΕ».

Η πρόταση Κασσελάκη που άναψε φωτιές

Τα αίματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχαν «ανάψει» από νωρίς, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την διαδικτυακή τοποθέτησή του, πρότεινε να τοποθετηθεί ο Νίκος Παππάς πρόεδρος της ΚΟ και ταυτόχρονα να αναλάβουν τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά αξιώματα οι «σκληροί» υποστηρικτές του. ¨ολα αυτά συνοδευτηκαν και από μια σφοδρή επίθεση σε βάρος των «87».

«Όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: Την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα» ανέφερε στην ομιλία του, προκαλώντας τα κορυφαία στελέχη να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

«Ο χυδαίος αποπροσανατολισμός που έχει προωθήσει η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας με επιθέσεις στο πρόσωπό μου, δεν μπορεί να συνεχίσει να τροφοδοτείται από δικά μας στελέχη» τόνισε ο κ. Κασσελάκης, ενώ παρατήρησε ότι «η νοσηρότητα που υπάρχει σήμερα στον δημόσιο διάλογο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχίσει να αποπροσανατολίζει».

Η ανάρτηση Κασσελάκη στο «Χ» για την τοποθέτησή του στην ΚΟ


«Σας καλώ λοιπόν να βγείτε μπροστά. Να παραγάγετε προτάσεις νόμου για την κοινωνία. Να στεγανοποιήσετε την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ως οι εκλεγμένοι από τον λαό εκπρόσωποί του.

Με ξεκάθαρη δημόσια δέσμευση όλων ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν προς κανένα «νέο φορέα» χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση» ανέφερε ακόμη με νόημα ο κ. Κασσελάκης, ενώ σχολίασε για τα φαινόμενα μπουλινγκ κατά των βουλευτών πως «συνιστώ λοιπόν σε όλους μας ψυχραιμία, διαχωρισμό του σημαντικού από το ασήμαντο και ανεκτικότητα. Είμαστε πολιτικοί. Και οι πολιτικοί κρίνονται πολύ σκληρά και συχνά πολύ άδικα στη δημόσια σφαίρα».

Η τοποθέτηση Παππά στη θέση Φάμελου

Ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε να τοποθετηθεί ο Νίκος Παππάς επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, με προφανή στόχο να ελέγξει τους συσχετισμούς στην Κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Παύλος Πολάκης έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής, ώστε να ξεκινήσουν διαδικασίες για την εκλογή προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης, έκανε επιλογές από τον κύκλο των θερμών υποστηρικτών του για τις ριζικές αλλαγές στο Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Πρότεινε επίσης να οριστούν νέοι κοιβουλευτικοί εκπρόσωποι οι: Γιάννης Σαρακιώτης, Νίνα Κασιμάτη και Γιώργος Γαβρήλος αντικαθιστώντας τους: Νίκο Παππά, Θεόφιλο Ξανθόπουλο και Διονύση Καλαματιανό

Για αναπληρωτή Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο πρότεινε τον Βασίλη Κόκκαλη, συντονίστρια ΕΠΕΚΕ, τη Γιώτα Πούλου και αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ, τη Ραλλία Χρηστίδου.

Η διαφωνία και η απάντηση Φάμελλου: Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις

Σημειωτέον ότι ο Σωκράτης Φάμελλος είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟΕΣ τον περασμένο Ιούλιο, όταν τέθηκε θέμα αναβολής του Συνεδρίου του Οκτωβρίου.

Επιπλέον, το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου ακουγόταν έντονα σε περίπτωση που άνοιγε κούρσα διαδοχής του σημερινού Προέδρου, μετά από κατάθεση πρότασης μομφής.

Όπως ήταν αναμενόμενο η αντίδραση του Σωκράτη Φάμελλου ήταν έντονη. 

«Η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία. Έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο» είπε συγκεκριμένα ο Σωκράτης Φαμελλος παίρνοντας τον λόγο στη συνεδρίαση της ΚΟ. 

Και συνέχισε λέγοντας: «Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα. Η πρόταση αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν παραιτούμαι. Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της ΚΟ. Να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου».

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Σωκράτης Φάμελλος παραθέτει σημεία της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Η πρόταση του προέδρου για αλλαγή του προέδρου της Κ.Ο. πέρα από αιφνιδιαστική και αναίτια κυρίως είναι επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του συνεδρίου που μας έδωσε εντολή για ενότητα και συλλογικότητα.
Αντί για ενότητα - και χωρίς καμιά αιτιολογία - η εισήγηση του προέδρου μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Και τροφοδοτεί και ένα νέο κύκλο τοξικότητας, που μας προβληματίζει τελευταία όλο και περισσότερο.

Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Ούτε μπορούμε να λύσουμε προβλήματα δημιουργώντας εσωτερικούς εχθρούς.

Αυτή η κατάσταση στο κόμμα μας επιτρέπει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να αλωνίζει και να κατεδαφίζει, ενώ αφήνει χώρο και στο ΠΑΣΟΚ να σφετερίζεται τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενο την εκλογή προέδρου του.
Η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία και παράγει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η πρόταση αλλαγής προεδρείου αντί να διορθώσει τα μέχρι τώρα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε, κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Δεν παραιτούμαι από τη θέση του προέδρου της ΚΟ στην οποία εκλέχτηκα ομόφωνα από την ΚΟ με ομόφωνη εισήγηση της ΠΓ.
Ενημέρωσα τον πρόεδρο ότι αυτή η εισήγηση είναι πολιτικό λάθος. Δεν έχει να κάνει με το πρόσωπό μου και προσωπική επιδίωξη αυτή η άποψη.

Η εισήγηση κάνει κακό και στην κοινωνία και στην αριστερά. Για αυτό και δεν μπορώ να συμφωνήσω.
Οφείλω να προστατέψω την ενότητα και την ενιαία έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως κάνω εδώ και ένα χρόνο.
Επιδίωξα τη σύνθεση, προσπάθησα να βρω λύσεις ακόμα και με συμβιβασμούς σε λάθη και ελλείμματα, δουλέψαμε ένα χρόνο όλοι μαζί, ακόμα και πάνω από τις δυνάμεις μας, αλλά δεν μπορώ να σιωπήσω σε ένα τόσο μεγάλο πολιτικό λάθος.

Οι πολίτες μας γυρνούν την πλάτη και εμείς αντί να ακούσουμε σήμερα μία εισήγηση που διορθώνει τα λάθη μας και μας κάνει καλύτερους, ακούσαμε μια εισήγηση για ένα ακόμα μεγάλο λάθος. Νέα εσωστρέφεια. Νέο πρόβλημα.
Καταλαβαίνω ότι δημιουργείται έτσι ένα μεγάλο πρόβλημα, ενημέρωσα σήμερα τον πρόεδρο αλλά δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση μου να μην προχωρήσει η αλλαγή προεδρείου.

Η ΚΟ έχει σοβαρό και θεσμικό ρόλο στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και πρέπει σήμερα να πάρει την απόφαση που προβλέπεται κοινοβουλευτικά.

Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται και να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση. Ζητώ να τοποθετηθεί η ΚΟ και να καταψηφιστεί η πρόταση του προέδρου για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και για την ενότητα του χώρου μας».

famelos_face


Έντονες αντιπαραθέσεις

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλο και τον βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξανδρο Αυλωνίτη. «Εγώ διαφωνούσα με τον Κασσελάκη από την πρώτη εβδομάδα», φέρεται να είπε, ανάμεσα στα άλλα, ο κύριος Φάμελλος.

Τότε, «αφού διαφωνούσες, γιατί δεν το είπες; Αν από τη μία έχουμε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος, και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να διαφωνούν, κάποιος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί» ανταπάντησε σε έντονο ύφος ο κ.Αυλωνίτης, «δείχνοντας» πως έπρεπε να είχε παραιτηθεί νωρίτερα ο Σωκρατης Φάμελλος από τη θέση του Προέδρου της ΚΟ.

«Δεν μιλάει κανείς για ανεπάρκεια του Σωκράτη. Όμως, πρέπει να καταλάβει ότι αντλεί τη νομιμοποίηση του από τον εκλεγμένο πρόεδρο» φέρεται να τόνισε, κατά την τοποθέτηση του και ο Βουλευτής Αργολίδας, Γιώργος Γαβρήλος.

Πρόταση για αναβολή της ψηφοφορίας

Διακοπή της συνεδρίασης και αναβολή της ψηφοφορίας φέρεται να ζήτησε, κατά την τοποθέτηση του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βουλευτης Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Καραμέρος.

Αν παμε σε ψηφοφορια σήμερα, θα διαλυθουμε ή θα διχαστούμε ετι περαιτέρω, φέρεται να ανέφερε κατά την τοποθέτηση του, προτείνοντας, κατά πληροφορίες, διακοπή της συνεδριασης της Κ.Ο και συνεδρίαση του εκτελεστικου γραφείου με την σύνθεση που προβλεπει το καταστατικό, αλλά και με φυσική παρουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμενου να βρεθει συναινετικη λυση.

Αναβολή ζήτησε και ο Συμεών Κεδίκογλου, ωστόσο, στελέχη της πλευράς Κασσελάκη απαντούσαν ότι η ψηφοφορία δεν πρόκειται να αναβληθεί.

Βαριές κουβέντες από Νοτοπούλου

Σήμερα έπρεπε να συζητάμε για τη ΔΕΘ και η εισήγηση είναι για το πως θα διαλυθούμε, φέρεται να τόνισε κατά την τοποθέτηση της στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Ως Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν αφήσαμε καρφίτσα να πέσει κάτω από όσα κάνει η ΝΔ, εμείς κάνουμε στην πραγματικότητα και την παραγωγή θέσεων. Η ΚΟ ήταν η μόνη που λειτουργούσε ενωμένη» σημείωσε επίσης η βουλευτής.

«Μήνες τώρα, η παραγωγή πολιτικού έργου επισκιάζεται μονίμως από την παραγωγή εσωστρέφειας και παραπολιτικής, ανέφερε, κατά πληροφορίες, η βουλευτής Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας πως «όλα όσα συνέβησαν μεχρι σήμερα ήταν αποκλειστικά επιλογές του προέδρου: ΝΑΤΟ ιερή συμμαχία, αντικοινοβουλευτικος λόγος, ευρωεκλογές με πόθεν έσχες».


Η στοχοποίηση μας και οι αναρτήσεις αόριστης καταδίκης δεν σημαίνουν τίποτα όταν στοχοποιούμαστε συστηματικά από την ηγετική ομάδα, συνέχισε η ίδια.

Για την Πολιτική Γραμματεία, υποστήριξε πως τα κόμματα που λειτουργούν δημοκρατικά ανέχονται τη διαφωνία, ο πρόεδρος κάνει αναρτήσεις και βίντεο περιγράφοντάς μας ως υπονομευτές και μιλά για σχέδιο διαπλοκής, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου.

Εκτιμώ και αγαπώ τους συντρόφους που προτάθηκαν να μπουν προεδρείο αλλά τους καλώ να μη δεχτούν για να σώσουμε την συνοχή και την αξιόπρέπεια της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο προεδρος να αποσύρει την πρότασή του αλλιώς να πάμε σε κάλπη, κατέληξε η κυρια Νοτοπούλου...

Η απάντηση της Ακρίτα στον Φάμελλο

H Έλενα Ακρίτα πρότεινε ο Σωκράτης Φάμελλος να διευκολύνει τη διαδικασία, αναθεωρώντας τη θέση του, ενώ ο Όθωνας Ηλιόπουλος υποστήριξε την πρόταση των Γιώργου Καραμέρου και Συμεών Κεδίκογλου για αναβολή της διαδικασίας.





Ειδήσεις σήμερα:

Γέννησε η γυναίκα του παλαιοχριστιανού το πέμπτο τους παιδί έπειτα από 42 εβδομάδες κύησης - Γιατί δεν τους δίνουν το νεογνό

Ναυάγιο στο Παλέρμο: Ο αμφιλεγόμενος Μάικ Λιντς και η «δεύτερη ζωή» που κράτησε 74 ημέρες

Κολωνός: Προκλητικός ο 44χρονος στην απολογία του για τους βιασμούς της 16χρονης - «Σαν αφελής πίστεψα ότι με είχε ερωτευτεί μια νεότερη»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης