Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας - Τα αντιπλημμυρικά έργα που ανακοινώνονται μετά τον Daniel

Πριν καταλήξει το απόγευμα στο δημαρχείο Κιλελέρ για την ανακοίνωση των έργων, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας που χτυπήθηκαν από τις καταστροφές

Λίγες μέρες πριν την άνοδό του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ενώ οι συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο πληθαίνουν για την οριστικοποιήση του τελικού «πακέτου» μέτρων που θα περιγράψει ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα για άλλη μια φορά στην πολύπαθη μετά τις καταστροφές του Daniel και του Ιανού Θεσσαλία. Η επίσκεψή του θα συνδυαστεί με εγκαίνια, αλλά και προαναγγελίες για κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα, με τη λογική της κυβέρνησης-όπως και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης-να είναι ότι, μετά τις εξαγγελίες σειρά έχουν οι «κορδέλες» των εγκαινίων.

Πριν καταλήξει το απόγευμα στο δημαρχείο Κιλελέρ, στη Νίκαια της Λάρισας, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί πληγείσες περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας που χτυπήθηκαν σκληρά από τις καταστροφές. Η αρχή θα γίνει από τη Φαρκαδόνα, ενώ τόσο στο Μουζάκι όσο και στον Παλαμά, εγκαινιάζονται τα νέα Κέντρα Υγείας, με αυτό του Μουζακίου να έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του εδώ και μερικές εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί και στο χωριό Μεταμόρφωση, το οποίο «θάφτηκε» από τη λάσπη και προ ημερών παρουσιάστηκε από κυβερνητικό κλιμάκιο το σχέδιο μεταστέγασης των περίπου 500 κατοίκων που θέλουν επίσης να αλλάξουν τόπο κατοικίας.

Η νέα παρέμβαση και οι Ολλανδοί

Μετά την ολοκλήρωση της μίνι περιοδείας, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην παρουσίαση σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία την Παρασκευή πήραν «πράσινο φως» από την κυβερνητική επιτροπή συμβάσεων στρατηγικής σημασίας υπό την προεδρία του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα. Στην υλοποίηση του σχεδίου με την ανάληψη των μελετών αναμένεται να συμμετάσχει η ολλανδική εταιρία HVA που έχει υποβάλλει σχετικές προσφορές, ενώ έχει εκπονήσει το master plan για τη Θεσσαλία που έγινε αντικείμενο συζήτησης. Για την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών θα υπάρξει χρηματοδότηση και από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Τα έργα αφορούν στην επικαιροποίηση και αναβάθμιση παλαιότερων υφιστάμενων προ-μελετών για την αντιπλημμυρική θωράκιση και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Θεσσαλία, καθώς και την έναρξη της κατασκευής της διώρυγας στην Γυρτώνη με σκοπό τη μεταφορά νερού στον ταμιευτήρα της Κάρλας. Θα προχωρήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο κρίσιμα φράγματα στο Μουζάκι, αλλά και στην Πύλη, ενώ η επικαιροποίηση μελετών κρίνεται απαραίτητη καθώς ήταν προγενέστερες της καταστροφής του Daniel. Παρέμβαση θα γίνει και στη Λίμνη Κάρλα, μεταξύ άλλων, με την επέκταση του θυροφράγματος.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, με το εν λόγω έργο στο σύνολό του επιταχύνεται η θωράκιση της περιοχής και η μείωση του κόστους που προκαλείται από φυσικές καταστροφές, καθώς είναι γνωστό ότι το συνολικό κόστος ανάταξης της Θεσσαλίας υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη και η νέα στρατηγική για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, ενώ από τον Απρίλιο έχει συσταθεί με νόμο που ψηφίστηκε ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, του οποίου στελεχώνεται η διοίκηση.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έργα στη Θεσσαλία εκτιμάται σε 32 έως 49 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους της μελέτης, ενώ η δωρεά της ΕΕΤ θα καλύψει το μελετητικό σκέλος και την έναρξη της κατασκευής της διώρυγας Γυρτώνης – Κάρλας.

Ειδήσεις σήμερα:

Χέρι, χέρι στην κορυφή Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ - Επιστροφή στις νίκες για ΑΕΚ, γκέλα για Παναθηναϊκό - Δείτε τα 22 γκολ

Παραλύει το Ισραήλ από την απεργία μετά τους έξι νεκρούς ομήρους – Χιλιάδες στον δρόμο ζητούν από τον Νετανιάχου συμφωνία

Φωτογραφίες και βίντεο από τον γάμο του Αντετοκούνμπο και της αγαπημένης του Μαράια - Οι VIP καλεσμένοι και τα πάρτι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr